23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φον Ντερ Λάιεν: Θα μπλοκάρουμε τις εξαγωγές της AstraZeneca αν δεν παραδίδει σε μας

Ημερομηνία:

H EE «έχει κουραστεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε ενημέρωση ομάδας δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον EU Observer.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «εάν μια εταιρεία δεν παραδίδει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εξαγωγές» και προσέθεσε ότι η AstraZeneca έχει παραδώσει στην Ιταλία λιγότερο από το 10% της σύμβασης για το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν κοιτάζουμε χώρες, αλλά εταιρείες. Η AstraZeneca πρέπει πρώτα να δείξει βελτίωση ή αύξηση των παραδόσεων προτού μπορέσουν να εξάγουν την παραγωγή AstraZeneca από την Ευρώπη» .

«Η εταιρεία πρέπει να παραδώσει. Και αυτό θα δημιουργήσει μια εμπιστοσύνη ότι τηρούν τη σύμβασή τους και αν τηρούν τη σύμβαση, φυσικά, οι πόρτες είναι ανοιχτές για εξαγωγές» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη αυξάνονται και ότι η ΕΕ θα επιτύχει τον στόχο της εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Φιάσκο με τις παραδόσεις

Μικρό «καλάθι» κρατούν οι Ευρωπαίοι για τις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναμένει να παραλάβει από την εταιρεία AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναμένει να παραλάβει λιγότερο από το 50% των δόσεων που η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει στο β’ τρίμηνο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε συνέντευξή της σε γερμανικές εφημερίδες, ότι η Ε.Ε., σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις θα λάβει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στο τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Όπως αναφέρει κοινοτική πηγή, σε αυτήν την εκτίμηση περιλαμβάνονται δόσεις από την Johnson & Johnson, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», να παραδώσει 50-55 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου (αν λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την προσεχή Πέμπτη).

Επιπλέον, σε παλαιότερη συνέντευξη η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είχε κάνει λόγο για 300 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο χωρίς να συνυπολογίζεται η Johnson & Johnson.

AstraZeneca: Θα παραδώσει 40 εκατ. δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου

Σύμφωνα πάντα με την ίδια κοινοτική πηγή, η Κομισιόν αυτή τη στιγμή αναμένει από την AstraZeneca να παραδώσει μόλις 70 από 180 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί προς την Ε.Ε. στο β’ τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα παραδώσει μόλις 40 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Μαρτίου, έναντι των αρχικών της δεσμεύσεων για 120 εκατομμύρια.

"google ad"

Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των άνω των 65

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Η σύσκεψη ήταν έκτακτη, ξεκίνησε γύρω στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, διήρκεσε αρκετές ώρες και επιστήμονες είδαν αναλυτικά τα νέα δεδομένα, πριν αποφασίσουν να επιτρέψουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εξέτασαν, μεταξύ άλλων, μία μελέτη από τη Γερμανία αλλά και τι γίνεται στις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη το εμβόλιο της AstraZeneca για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδας.

Αφότου μελέτησαν τα νέα δεδομένα, αποφάσισαν να πουν το «ναι».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βοηθά το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, δεδομένου ότι στόχος είναι μέχρι τον Μάιο να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.

Photo/Global Panorama

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...