12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Φουντώνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι αγρότες σπάνε τα μπλόκα της ΕΛΑΣ και κλείνουν συμβολικά τις εθνικές οδούς

Ημερομηνία:

Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Σκάλας Αταλάντης που είχαν κλείσει νωρίτερα οι αγρότες, αφού έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας και με τα τρακτέρ τους την απέκλεισαν και στα δυο ρεύματα. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μείνουν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο που θα στήσουν στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης.

Παρακάμπτοντας το μπλόκο της αστυνομίας με κίνηση από την άκρη του οδοστρώματος οι αγρότες κατάφεραν με μικρό αριθμό τρακτέρ να φτάσουν στην εθνική οδό, ενώ τα υπόλοιπα αγροτικά μηχανήματα παρέμειναν πάνω στη γέφυρα της εθνικής οδού.

Στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης παρέμειναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Αταλάντης μέχρι τις 2:30 μ.μ., με την αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία και η κίνηση των οχημάτων να γίνεται από το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Στο κόμβο του Κάστρου έφτασαν και έστησαν το μπλόκο τους με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Λιβαδειάς. Μάλιστα οι αγρότες της Λιβαδειάς μπήκαν στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης με τα πόδια, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη της Θεσσαλίας οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν στις εξής πρωτοβουλίες, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες κατευνασμού:

  • Τα μπλόκα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας θα αποκλείσουν στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
  • Να κατεβαίνουν στην Agrotica το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, οργανώνοντας συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στη βόρεια είσοδο της έκθεσης.
  • Να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αποστέλλοντας τον κατάλογο με τα (κοινά όλων των αγροτών) αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες θα καταλάβουν το οδόστρωμα πεζή, χωρίς τα τρακτέρ.

Επίσης, το απόγευμα στις 18:00 οι αγρότες της Καρδίτσας θα μπουν στο κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ.

Ταυτόχρονα, αποστέλλουν τα αιτήματά τους στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να τα επεξεργαστεί η κυβέρνηση και να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για αιτήματα στα οποία συμφωνούν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν να κατεβούν στην Agrotica το Σάββατο και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι.

Αλαζονεία

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει πως αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των πληγέντων αγροτών αλλά και των φοιτητών με αλαζονεία.

«Οι εποχές που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που κλείνανε πανεπιστήμια, αυτοί που κλείνανε δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, έχουν περάσει», είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τις αντιδράσεις των αγροτών και τα αιτήματά τους. «Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εριστικός και απαξιωτικός απέναντι στους αγρότες εμφανίσθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντάς τους υποδείξεις και λέγοντάς τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δε θα του πουν εκείνοι πώς να κάνει τη δουλειά του…

O Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας, μετά την παρουσία του στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία.

"google ad"

Ο εκπρόσωπος των αγροτών που μίλησε στον πρωθυπουργό, ζήτησε άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει με μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, να ορίζει κατώτατες τιμές στα προιόντα μας, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα. Αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε να κάνουμε κι εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα.»

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος, οι κτηνοτρόφοι αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στους δρόμους λόγω της αλλαζονείας και του αυταρχισμού που επιδεικνύει. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Δώρα Αυγέρη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση είναι «λόγια του αέρα»  από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι τα μέτρα που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κοστολογημένα. Όσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου. «Τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια, ήταν 5,3 εκ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια», σημειώνεται, ενώ «οι πέντε εταιρείες διανομής ενέργειας είχαν υπερκέρδη μόνο από Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ύψους 2,2 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εστάλη σήμερα στα κράτη μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα. Ακολουθεί επίσης αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.

Πάτρα

Έξω από ​την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εθνική οδό, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, βρέθηκαν οι αγρότες της Αχαΐας. Έβαλαν τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού και την έκλεισαν και στα δύο ρεύματα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αχαΐας έστειλαν μήνυμα μπαίνοντας στο κέντρο της Πάτρας πραγματοποιώντας πορεία με τα τρακτέρ, παρά την προσπάθεια απαγόρευσης που επιχείρησε η Αστυνομία.

Οι αγρότες τονίζουν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και δεν κάνουν πίσω. Πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ και με παρατεταμένα κορναρίσματα.

Συμβολικός αποκλεισμός στην Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης

Σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας -Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης με Δέδνρα προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου..

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων, Χρήστος Τασιούλας, τόνισε ότι «τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και παρά τις υποσχέσεις, δεν υλοποιήθηκαν».

Στην περιοχή οι αγρότες ασχολούνται με την δενδροκαλλιέργεια, παγετός, καύσωνας και πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έφεραν σε απόγνωση τους παραγωγούς που φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών με ουσιαστικές απαντήσεις για τις αποζημιώσεις, πόσα και πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ