13.8 C
Chania
Sunday, December 14, 2025

Φούρνος “Red Jane” στα Χανιά: Απίθανα ψωμιά σε ένα χώρο που το ντιζάιν είναι αντάξιο μιας γκαλερί

Ημερομηνία:

Πριν καν περάσουν 20 μερες αφότου άνοιξε ο καινούργιος φούρνος Red Jane στα Χανιά και φιγουράρει στη λίστα του εμβληματικού T magazine των New York Times ως μία από τις πιο καυτές αφίξεις του καλοκαιριού. Τι είναι όμως ο φούρνος για τον οποίο όλοι μιλούν;

Είναι το τολμηρό πείραμα μιας ομάδας υπερταλαντούχων ανθρώπων που συναντήθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30, στην άσημη, απεριποίητη οδό Κυδωνίας Νο.101 και σκέφτηκαν ότι μπορείς να πουλάς ψωμί σε ένα χώρο που το ντιζάιν είναι αντάξιο μιας γκαλερί  ― για πρώτη φορά.

Ο γνωστός από το επίσης φημισμένο για τους κομψούς πειραματισμούς του Ammos Hotel, hotelier Νίκος Τσεπέτης συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης designer Michael Anastassiades και το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακός και απόλυτα ισορροπημένος συνδυασμός της αίσθησης του δρόμου, του παλιού κτιρίου με την γεμάτη γκράφιτι και μισοσβησμένες επιγραφές πρόσοψη, το κόκκινο μάρμαρο-σήμα κατατεθέν του χώρου, τα custom made πλακάκια, τα μπρούτζινα design φωτιστικά και τον open-plan σχεδιασμό που επιτρέπει στον επισκέπτη να παρακολουθεί την ακατάπαυστη παρασκευή των ψωμιού και των γλυκισμάτων, που καταναλώνονται αμέσως μόλις μπουν στις προθήκες.

Το βιολογικό αλεύρι για τα ψωμιά στο Red Jane έρχεται από τους χανιώτικους Μύλους Κρήτης και παρασκευάζεται κατά το πλείστον από Ελληνικά σιτηρά. Ο head baker Σεραφείμ Καραντζιούνης και η ομάδα του δούλεψαν για 3 χρόνια πάνω στις συνταγές για τα ψωμιά και τις σφολιάτες με τον Eyal Schwartz, ενός από τους ιδρυτές του θρυλικού E5 Bakehouse στο Λονδίνο και τον ταλαντούχο ζαχαροπλάστη Κωνσταντίνο Κασιδόπουλο του Cannelait Paros. Ο coffee roaster Γιαννης Κλουβιδάκης φτιάχνει ισορροπημένα χαρμάνια φρέσκοψημένου καφέ με κόκκους από μικρές φάρμες στην Βραζιλία και Κολομβία.

Μην φύγετε χωρίς να πάρετε τη granola, το signature κρουασάν αμυγδάλου, τουλάχιστον ένα από τα υπέροχα σάντουιτς που κάνουν με τα προζυμένια τους ψωμιά και μαζί, δωρεάν, το τελευταίο τεύχος της Lifo 🙂.

Φωτογραφίες: Heidi Lerkenfeldt

Σεραφείμ Καραντζιούνης και Eyal Schwartz.

lifo.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ