9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Φρένο στις τουριστικές αφίξεις – Η επιδείνωση της οικονομικής προσδοκίας στην Ευρώπη είχε σοβαρή επίπτωση

Ημερομηνία:

Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία ήταν οι προορισμοί που κάλυψαν περισσότερο οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες φέτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης από αυτές τις τρεις χώρες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό είναι οριακά μικρότερος κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Ευτυχώς όμως τα έσοδα είναι περισσότερα…

«Τρέχουν» μάλιστα με διψήφιο ποσοστό αύξησης, απόρροια των περισσότερων χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο για τον Μάιο του 2019, στο πεντάμηνο καταγράφεται αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 364 εκατ. ευρώ ή 14,4%.

Η άνοδος αυτή, όπως αναφέρει η ΤτΕ, οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 15,4%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε μικρή μείωση κατά 0,9%. Συνολικά στο πεντάμηνο τα έσοδα φτάνουν τα 2,889 δισ. ευρώ.

Η συνολικότερη όμως πτώση του τουρισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που προβλέπεται να έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018, γεγονός που συνήθως επιδρά αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα και τη διάθεση των καταναλωτών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τον προγραμματισμό των θέσεων (έως 30 Ιουνίου) στα περιφερειακά αεροδρόμια, αυτές είναι λιγότερες κατά 1,2 εκατ. (7%) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για τη σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855.000) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εν τέλει υλοποιήθηκαν το 2018.

Σημειώνεται εν τούτοις ότι ο προγραμματισμός από τις αεροπορικές εταιρείες δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των τουριστών που αναμένονται, καθώς η τελική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων θα προσδιοριστεί τόσο από τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματος των εταιρειών όσο και από την πληρότητα των αεροπλάνων.

Η αύξηση των αφίξεων το 2018 ήταν μικρότερη κατά 4% από την αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων και κατά 2% από τις υλοποιημένες θέσεις. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, παρατηρήθηκε μείωση των πληροτήτων των αεροπλάνων που ενδεχομένως ώθησε αεροπορικές εταιρείες και tour operators να περιορίσουν τη δυναμικότητα για το 2019 προσδοκώντας υψηλότερες πληρότητες.

Επομένως η φετινή μείωση στον προγραμματισμό των θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, ενδέχεται να αποτελεί «διόρθωση».

Αντέχουν τα έσοδα

Η «ανθεκτικότητα» των εσόδων ικανοποιεί φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου, η μείωση όμως των αφίξεων προκαλεί προβληματισμό. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως η ανάκαμψη των γειτονικών προορισμών της Μεσογείου και ειδικά της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την πτώση της τουρκικής λίρας, έχει αποσπάσει σημαντικά μερίδια από τους ελληνικούς προορισμούς. Σημειώνουν ακόμη πως στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ πιθανό το «ταμείο» των αφίξεων να είναι χαμηλότερο από πέρυσι.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με τίτλο «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019 βάσει της πορείας των οικονομιών των χωρών προέλευσης επισκεπτών και των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων», τρεις ακόμη αιτίες είναι:

● Ο περιορισμός της δυναμικότητας του κλάδου των αερομεταφορών.

● Οι ανακατατάξεις στον παγκόσμιο αεροπορικό κλάδο τα τελευταία χρόνια λόγω χρεοκοπιών διαφόρων εταιρειών.

● Το περσινό ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη, που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά οδηγώντας δυνητικούς επισκέπτες σε παραμονή στη χώρα τους για τις διακοπές τους.

Όπως και να έχει, όμως, η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ αφενός έβλεπε τη ζήτηση και τις πληρότητες των ξενοδοχείων να μειώνονται από τον Μάιο, αφετέρου λέει ότι η φετινή σεζόν θα είναι «σταθεροποιητική» από πλευράς τουριστικών εσόδων.

 

Οι βασικοί «αιμοδότες»

Σε ό,τι αφορά τις βασικές «δεξαμενές» τουριστών για την Ελλάδα, η εικόνα είναι μεικτή. Μετά την πολύ μεγάλη αύξηση κατά 25% στις προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία πέρυσι, φέτος παρατηρείται μείωση κατά 8%. Ο προγραμματισμός του 2019 είναι χαμηλότερος από την υλοποίηση των θέσεων του 2018 (3,2 εκατ. έναντι 3,5 εκατ.).

Από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται οριακή αύξηση της τάξης του 1%, ενώ ο προγραμματισμός των θέσεων του 2019 είναι οριακά χαμηλότερος από την υλοποίηση των θέσεων του 2018. Θετική είναι η εικόνα για τη γαλλική αγορά, με τον προγραμματισμό θέσεων για το 2019 να είναι αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2018.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον αριθμό των αφίξεων και των εισπράξεων για το τετράμηνο έδειξαν πως τον Απρίλιο οι αφίξεις μη κατοίκων σημείωσαν μείωση κατά 11,3%, εν τούτοις τα έσοδα εξακολουθούν να διατηρούν το θετικό τους πρόσημο, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Πλέον οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν στα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου, που είναι παραδοσιακά οι καλύτεροι μήνες για τον ελληνικό τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τώρα την εικόνα των εισπράξεων από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, είναι μεικτή. Ενδεικτικά, στο πεντάμηνο οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν στα 493 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν 15,6% φτάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 15,9% (362 εκατ. ευρώ), άνοδο κατά 50,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ (255 εκατ. ευρώ), ενώ αυτές από τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο μόνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, φθάνοντας τα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,46 δισ. ευρώ.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου επίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,9% (5,305 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 5,352 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Η κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά 14,3% (761.000 ταξιδιώτες), ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 15,6% και διαμορφώθηκε σε 55.000 ταξιδιώτες.

Εξακολουθούμε να δουλεύουμε… για το κράτος

Μόνο τις μισές ημέρες του χρόνου για την πάρτη μας

Τις 180 ημέρες της φετινής χρονιάς, δηλαδή μέχρι και την 29η Ιουνίου, οι Έλληνες φορολογούμενοι δούλεψαν μόνο για το Δημόσιο καταβάλλοντας φόρους και εισφορές. Από την 30ή Ιουνίου, που θεωρείται η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, μέχρι και το τέλος της χρόνιας, δηλαδή 185 ημέρες, οι φορολογούμενοι θα εργαστούν για τις δικές τους ανάγκες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες μέρες σε συνέντευξη Τύπου το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών ΚΕΦιΜ, σημειώνοντας ότι το 2018 182 ημέρες του χρόνου οι φορολογούμενοι εργάστηκαν για το Δημόσιο και 183 ημέρες ήταν το διάστημα της οικονομικής τους ελευθερίας για να διαθέσουν τα χρήματα στις προσωπικές τους ανάγκες. Διαφορετικά, το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

Τέταρτοι χειρότεροι στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 82% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ανικανοποίητοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο, με το συνολικό ύψος φόρων και εισφορών για το 2018 να φθάνει τα 78 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες) ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ.

Από το 1999 έως το 2008, οι Έλληνες πολίτες κάθε χρόνο που περνούσε εργάζονταν κατά μέσο όρο μία ημέρα παραπάνω για το κράτος. Κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης (2009 μέχρι σήμερα), κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει στον κάθε πολίτη κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες εργασίας για το κράτος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη, δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχονται και πρέπει να πετυχαίνουν στόχους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι στόχος της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «του χρόνου να υπάρξει περιορισμός των ημερών που οι Έλληνες φορολογούμενοι προσφέρουν τους φόρους και τις εισφορές τους στο κράτος».

Oργιάζει το λαθρεμπόριο στον καπνό

Σημαντικές οι απώλειες για την αγορά και τα κρατικά ταμεία

Ποιοι άλλοι φόροι υποαποδίδουν

Σημαντική υστέρηση στα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019.

Όπως διαφαίνεται, η συνεχής αύξηση της φορολογίας στα χρόνια των μνημονίων έφερε έκρηξη λαθρεμπορίου, που έχει καταφέρει χτύπημα τόσο στην επίσημη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία. Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,687 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,819 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 2,440 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Επίσης το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 381 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,573 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 46 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,264 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 605 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,546 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 588 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Ιούνιο 2019 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:

● ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 21 εκατ. ευρώ.

● ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 34 εκατ. ευρώ.

● ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 23 εκατ. ευρώ.

● ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 29 εκατ. ευρώ.

● Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 47 εκατ. ευρώ.

● Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (Φ.Π.) κατά 53 εκατ. ευρώ.

● Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (Ν.Π.) κατά 28 εκατ. ευρώ.

● Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 41 εκατ. ευρώ.

● Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 26 εκατ. ευρώ.

● Μεταβιβάσεις κατά 278 εκατ. ευρώ.

● Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 34 εκατ. ευρώ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...