24.8 C
Chania
Monday, October 7, 2024

Φτιάχνει κράτος Ερντογάν: Απολύονται πάνω από 15.000 εκπαιδευτικοί και κοσμήτορες

Ημερομηνία:

Η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς «ιδεολογικής εκκαθάρισης» στον κρατικό μηχανισμό που έχει εξαπολύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανακοίνωσε την απόλυση 15.000 εκπαιδευτικών από τη Δημόσια Παιδεία.

Συνολικά από τις θέσεις τους έχουν απομακρυνθεί 36.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 28.321 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, όπως όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγορά

Την ανακοίνωση της νέας μαζικής εκκαθάρισης, αυτή τη φορά στο χώρο της εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με την ανάκλιση των αδειών 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα. Επίσης το συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας κάλεσε περισσότερους από 1.500 κοσμήτορες Πανεπιστημίων να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν συλληφθεί και εκδιωχθεί από τις θέσεις τους, μέσα σε δύο ημέρες, όλοι με την αιτιολογία πως σχετίζονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, νούμερο ένα εχθρό για τον Ερντογάν εδώ και τρία χρόνια, τον οποίο το καθεστώς κατηγόρησε εξ αρχής ως ενορχυστρωτή του πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν κλείνει όλα τα κανάλια των Γκιουλενιστών

Την ακύρωση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αποφάσισαν οι τουρκικές αρχές.

Ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόπειρα πραξικοπήματος να ήταν στημένη ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν ώστε να τον στοχοποιήσει.

Σημειώνεται πως ο Γκιουλέν και Ερντογάν υπήρξαν στενοί σύμμαχοι στο παρελθόν, ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια τα συμφέροντά τους συγκρούστηκαν και πλέον είναι ορκισμένοι εχθροί. Ο Ερντογάν αναγνωρίζει τον Γκιουλέν ως τρομοκράτη και το κίνημά του ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Ερντογάν κλείνει κανάλια της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με το κίνημα «Χιζμέτ», ωστόσο πλέον η απόφαση είναι καθολική και αφορά όλα τα κανάλια που θα αναγνωριστούν ως «γκιουλενικά».

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.

 

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ