18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Φυσικό αέριο: Λευκός καπνός για πλαφόν στα 180 ευρώ

Ημερομηνία:

Τέλος έλαβε το θρίλερ στις Βρυξέλλες καθώς οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 180 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου και σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που γίνονται εξωχρηματιστηριακά (OTC).

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και δύο έκτακτες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, οι χώρες διαφωνούσαν για το ανώτατο όριο. Η Τσεχία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προώθησε νέα πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο.

Πρόκειται για χαμηλότερο όριο από τα 275 ευρώ/MWh που είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν, το οποίο χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα το είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε νωρίτερα ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπήρχε ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...