27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Φωτιά στην Αττική: Ασύλληπτες εικόνες από το μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων – Συνεχής μάχη με τις φλόγες που μπήκαν στον αστικό ιστό

Ημερομηνία:

Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνει η πυροσβεστική, ώστε να περιορίσει το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στην Αττική. Η μάχη προς το παρόν φαίνεται να έχει χαθεί καθώς η φωτιά δεν περιορίστηκε κατά τις πρώτες ώρες και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από χθες το μεσημέρι ουσιαστικά η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, έχει μπει σε αστικές περιοχές, προκαλώντας έναν αδιανόητο εφιάλτη και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σε Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Πάτημα Χαλανδρίου καίγονται σπίτια, ενώ το 112 ζητά συνεχώς εκκενώσεις περιοχών. Πολλοί κάτοικοι επιλέγουν όμως να μείνουν για να προστατεύσουν τις κατοικίες τους, καθώς βλέπουν ότι είναι αβοήθητοι. Πολλοί καταγγέλλουν έλλειψη εναέριων μέσων αλλά και πυροσβεστικών δυνάμεων.

Παρά την επιστράτευση τεράστιων δυνάμεων, εναέριων μέσων και επίγειων, οι δυνατοί άνεμοι και τα πολλαπλά μέτωπα, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε μία γραμμή χιλιομέτρων, η πυρκαγιά μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Πλέον οι κίνδυνοι για την πόλη είναι πολλοί και τρομακτικοί.
Περιοχές, κυρίως κοντά στα μέτωπα, αλλά και μέχρι το κέντρο της Αθήνας, αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Υποσταθμοί παροχής ρεύματος βρίσκονται κοντά στα μέτωπα και σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες πλησιάζουν τους πυλώνες. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 10 σπίτια έχουν καεί στον Κρασσά ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις διασπούν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Αυτή την ώρα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στον Γέρακα, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει στην οδό Κλεισθένους, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της περιοχής.

Διαδοχικές εκρήξεις ακούστηκαν στα Βριλήσσια – Εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες

Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή των Βριλησσίων. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν τόσο έντονες που έκαναν πυροσβέστες και όσους άλλους ήταν στο σημείο να απομακρυνθούν.

«Συνεχόμενες οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις»

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι» ανέφερε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες σε Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι

Στάχτη έγιναν σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι, από όπου πέρασαν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη Βορειοανατολική Αττική για δεύτερο 24ωρο.

Βοήθεια από την ΕΕ

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε μέσω του «Χ»: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μάχεται με καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ΕΕ στέλνει υποστήριξη από τον στόλο της rescEU: δύο αεροπλάνα από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία. Επίσης, αναπτύσσονται πυροσβεστικά συνεργεία από την Τσεχία και τη Ρουμανία. Αυτή είναι η Αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε μέσω του «Χ»: «Σε απάντηση στην ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM) από την Ελλάδα, για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, η ΕΕ κινητοποιεί δύο αεροπλάνα από τον στόλο rescEU από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από το rescEU από τη Γαλλία και επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία και την Τσεχία».

 Στην οδό Κλεισθένους στον Γέρακα έφτασε η φωτιά

Στον κεντρικότερο δρόμο του Γέρακα έφτασαν οι φλόγες με την πύρινη λαίλαπα να μεταφέρεται ταχύτατα στον αστικό ιστό.

Την ίδια ώρα, φωτιά πήρε εργοστάσιο ξυλείας στην περιοχή, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες. Ο κόσμος παραμένει στο σημείο παρέχοντας βοήθεια στους εθελοντές και την πυροσβεστική ενώ τα σπίτι είναι πολύ κοντά.

Δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα απλοί πολίτες κρατούν χέρι-χέρι τη μάνικα στην κατάσβεση επιχείρησης.

Νεαροί εθελοντες-πολίτες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπάθησαν ηρωικά να περάσουν τη μάνικα πιο κοντά εντός επιχείρησης με οικοδομικά υλικά που παραδόθηκε στις φλόγες εντός 15 μόνο λεπτών. Από τα εύφλεκτα υλικά εντός της επιχείρησης ακούγονταν εκρήξεις.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα με μήνυμα του 112 εκκενώθηκε η περιοχή Δέση στον Γέρακα.

Δορυφορικές εικόνες του Meteo αποτυπώνουν πώς εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο

Με δύο εικόνες που παρουσιάζουν τη ραγδαία επέκταση της φωτιάς από το βράδυ της Κυριακής (11/8) ως το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8), το Meteo καταγράφει την ανεξέλεγκτη πορεία της στη βορειοανατολική Αττική.

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοσή της, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της...