Μια μοναδική πασχαλινή παράδοση στον Πύργο Κισσάμου, με σπίθες, καπνό και εντυπωσιακές εικόνες λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη»
Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης
Σε μια από τις πιο θεαματικές Αναστάσεις της Κρήτης, ο Πύργος Κισσάμου συνεχίζει μια εντυπωσιακή παράδοση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν επτά δεκαετίες.






Από το 1958, οι νέοι του χωριού έχουν δημιουργήσει το δικό τους εκρηκτικό έθιμο: κάθε Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συγκεντρώνονται στις ταράτσες των σπιτιών και στους δρόμους γύρω από την εκκλησία, κρατώντας στα χέρια τους τα γνωστά «συρματάκια».
Τα «συρματάκια» –μεταλλικά σύρματα που μόλις ανάψουν δημιουργούν εκτυφλωτικές σπίθες– περιστρέφονται με δύναμη από τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια χτυπιούνται στο έδαφος. Το αποτέλεσμα είναι ένα φλεγόμενο θέαμα, με χιλιάδες σπίθες να εκτοξεύονται στον αέρα, καλύπτοντας τον νυχτερινό ουρανό του χωριού.








Το τοπίο που δημιουργείται θυμίζει σκηνή από πεδίο μάχης. Ο καπνός και οι φωτιές κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα, ενώ οι συμμετέχοντες βυθίζονται σε μια τελετουργία γεμάτη αδρεναλίνη και συγκίνηση.
Παρά τις αντιδράσεις από την αστυνομία, που σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων «για πολλά χρόνια ερχόταν κάθε φορά να μας σταματήσει», το έθιμο επιβίωσε. Και όχι μόνο αυτό – εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ταυτότητας.





Η παράδοση που γεννήθηκε από τη νεολαία του χωριού το 1958 συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς νέους.
Στο τέλος της φαντασμαγορικής αυτής βραδιάς, όλοι μαζί βγάζουν την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία. Μια εικόνα-ανάμνηση που κρατά ζωντανό το πνεύμα του Πάσχα και τιμά το έθιμο που οι ίδιοι οι νέοι δημιούργησαν.









