Ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης», τόνισε την ιστορική και κοινωνική σημασία του παζαριού:
«Μεγάλη Παρασκευή εδώ στο παζάρι των Βουκολιών. Μια παράδοση η οποία χρονολογείται απ’ τα τέλη του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε καμιά περίοδο, ακόμα και πόλεμο και κατοχή όταν είχαμε, δεν διακόπηκε.
Ήταν το σημείο αναφοράς για πάρα πολλές δεκαετίες, να έρχονται εδώ οι ντόπιοι, οι άνθρωποι των γύρω περιοχών, να κάνουν τα ψώνια τους, να γίνει ο αντιπραγματισμός, ψώνια έναντι προϊόντων».
Ο ίδιος επεσήμανε πως, παρά την αλλαγή των εποχών, η ουσία του παζαριού παραμένει αμετάβλητη:
«Ακόμα και σήμερα όμως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν οι παραγωγοί μας, υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι πουλάνε τα προϊόντα τους. Έρχονται οι ντόπιοι εδώ για να πάρουνε τις τελευταίας στιγμής τα ψώνια, αλλά το πιο σημαντικό αποτύπωμα είναι το κοινωνικό που έχουμε. Είναι μια παράδοση που έρχεται, είπαμε, 150 χρόνια πίσω».
Για τον Δήμαρχο, το παζάρι των Βουκολιών δεν είναι απλώς μια εμπορική δραστηριότητα, αλλά μια ζωντανή σύνδεση ανθρώπων με τον τόπο και τις ρίζες τους:
«Είναι οι άνθρωποι που έρχονται από διάφορα μέρη της χώρας μας, αλλά και το εξωτερικό, για να συναντήσουν τα πατρογονικά τους, να συναντήσουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους, να γνωρίσουν τα παιδιά τους στον τόπο τους. Και νομίζω το πιο σημαντικό… Χρόνια πολλά! Το πιο σημαντικό είναι το κοινωνικό αποτύπωμα και το κοινωνικό αντάμωμα».
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ανθρώπινης επαφής:
«Στην εποχή της ψηφιοποίησης, το πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε τις σχέσεις μας μεταξύ των ανθρώπων. Κι αυτό αφήνει το μεγάλο παζάρι των Βουκολιών, το πιο ισχυρό του αποτύπωμα στις ημέρες της αγάπης και της αλληλεγγύης που ζούμε».
Το παζάρι των Βουκολιών παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, συνδυάζοντας τη ζωντανή παράδοση με το κοινωνικό νόημα, και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά γεγονότα της Κρήτης για τη Μεγάλη Εβδομάδα.