23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φώτης Κουβέλης: “Όχι” σε ένα Τρίτο Μνημόνιο

Ημερομηνία:

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών χθες από τα Χανιά -όπου πραγματοποιεί περιοδεία- ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όμως σημείωσε ότι «εκείνο που προτάσσει η ΔΗΜΑΡ είναι η αλλαγή της πολιτικής, μιας πολιτικής που έχει έντονα τα στοιχεία της συντήρησης και σε πάρα πολλές περιπτώσεις και του αυταρχισμού».Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η χώρα δοκιμάζεται σκληρά και η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για τους απεχθείς όρους των Μνημονίων.

«Η χώρα δοκιμάζεται και υπάρχει υποχρέωση από την μεριά της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές εταίρους της ώστε να απομακρυνθούν όλοι εκείνοι οι επαχθείς όροι των μνημονίων που πράγματι αποτελούν το μεγάλο βρόγχο στο λαιμό της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε.

Ερωτώμενος σχετικά -κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου- ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο Τρίτο Μνημόνιο σημειώνοντας ότι: «Κανένα καινούργιο μνημόνιο δεν μπορεί να αντέξει η χώρα και δεν πρέπει να το δεχτεί η κυβέρνηση. Κανένα νέο μέτρο δεν μπορεί να επιβληθεί. Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα νέο μέτρο»,.

“Μέτωπο” κατά της Χρυσής Αυγής

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε παράλληλα την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ότι:

«Αυτές τις ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ναζιστικό, εγκληματικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Το φίδι πια δεν εκκολάπτεται, το φίδι έχει εκκολαφτεί και έχει βγει από το αυγό και απειλεί με εκφασισμό την ελληνική κοινωνία. Η δημοκρατία μας έχει και δυνατότητες και αντοχές. Αρκεί να τις αξιοποιήσει για να αντιμετωπίσει αυτό το εγκληματικό φαινόμενο που προωθεί τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές και αντιθέσεις που έχουν, πρέπει να συγκροτήσουν ένα μέτωπο μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνίας εναντίον αυτού του επικίνδυνου φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Δεν χρειάζονται, αντίθετα βλάπτουν, μικροκομματικές συμπεριφορές και μικροκομματικές ενέργειες».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επίσης, χαρακτήρισε μη δημοκρατικά ωφέλιμη την απόφαση του πρωθυπουργού να μην δεχτεί την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ζήτησα κατά την επίσκεψή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί το συμβούλιο των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατίας. Πέρα από τον ευθύ, άμεσο και αναγκαίο δημοκρατικό συμβολισμό από μια τέτοια σύσκεψη, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπισθούν και ζητήματα με συγκεκριμένες ενέργειες και επιλογές που πρέπει να υπάρξουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αυτού του φαινομένου. Δυστυχώς η ηγεσία της ΝΔ αρνείται αυτή τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν είναι δημοκρατικά ωφέλιμο που αυτό επιλέγει να κάνει ο κ Σαμαράς. Βεβαίως τη σημαντικότητά της μπορεί να έχει και μια συζήτηση στη Βουλή, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτή η συζήτηση υποκαθιστά αυτό το μέγεθος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών», είπε.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε, επίσης, ότι οι κοινωνικές δυνάμεις είναι εκείνες που μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αποκρούσουν το φασιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα που -όπως είπε- έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε την τότε απόφαση του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση στάση πατριωτικής ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας, προκειμένου όπως είπε η χώρα να μην πέσει σε πολιτική ρευστότητα, ενώ όπως είπε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν αφορούσε μόνο το θέμα της ΕΡΤ, αλλά μια σειρά από θέματα, εκτιμώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική.

«Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση αλλά δεν αποχωρήσαμε από τον αγώνα για τη χώρα και για την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, χαρακτήρισε τη διοικητική μεταρρύθμιση που σήμερα προωθείται ως “διοικητική απορρύθμιση” και αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα να ακολουθήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ.

Λαϊκισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία που προωθεί το κόμμα του για τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία και λαϊκισμό.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, όλες οι δυνάμεις που αρνούνται την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δυνατόν να συμπαραταχθούν και να συνδιαμορφώσουν αυτό τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς γενικόλογα, αλλά στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου».

"google ad"

Αναφερόμενος στις Aυτοδιοικητικές εκλογές και με αφορμή τα όσα ακούγονται για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και τόνισε την ανάγκη σε αυτές τις εκλογές να υπάρξουν συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού προγράμματος και κομματικής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα χθες το πρωί ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, στον οποίο τόνισε την ανάγκη της ουσιαστικής αποκέντρωσης στη λειτουργία των περιφερειών, με αναβάθμιση του ρόλου της Αντιπεριφέρειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Βαρδής Καλογεράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...