20.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Χάνει και ο EFSF το «ΑΑΑ» του

Ημερομηνία:

Επικαλούμενος την απόφασή του για υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας και της Αυστρίας σε «AA+» από «AAA» την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην υποβάθμιση – κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ+ – της πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την επαναφέρει στο «AAA» αν συμφωνηθούν οι επιπρόσθετες εγγυήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον οίκο, μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας, οι τίτλοι χρέους που έχουν ήδη εκδοθεί από το EFSF δεν στηρίζονται πλήρως μέσω εγγυήσεων από τις χώρες-εγγυητές του Ταμείου με αξιολόγηση «AAA» σύμφωνα με τα κριτήρια της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας οι χώρες που διατήρησαν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ είναι οι Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Ο S&P σημειώνει ακόμη ότι δεν υπάρχουν οι πιστωτικές αναβαθμίσεις που θα αντιστάθμιζαν την μειωμένη, όπως αναφέρει, πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του EFSF και των χρεογράφων που στηρίζουν τις εκδόσεις του EFSF.

«Σε αυτό το πλαίσιο μειώνουμε σε AA + την πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη (EFSF) καθώς και τις βαθμολογίες στις εκδόσεις τους μακροπρόθεσμου χρέους του», αναφέρει ο οίκος.

Τέλος, επισημαίνει ότι τα μέλη του EFSF ενδεχομένως να εξετάζουν ήδη επιλογές για πιστωτικές αναβαθμίσεις και προσθέτει ότι εφόσον το EFSF υιοθετήσει τέτοιες αναβαθμίσεις και διαπιστώσει ότι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ταμείου υποστηρίζονται πλήρως από εγγυήσεις από τους εγγυητές με αξιολόγηση «ΑΑΑ» θα αναβάθμιζε πιθανότατα και πάλι την αξιολόγηση του EFSF σε «AAA». Αντιθέτως, αν καταλήξει ότι δεν αναμένονται αναβαθμίσεις αναμένεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...