της Αρτεμις Παραδεισου
Ενόψει της τρίτης και πιθανότατα… φαρμακερής συνάντησης του Γιώργου Σταθάκη με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια απόψε το βράδυ, τραπεζικές πηγές εξηγούν στο “newpost” το “τι” και το “γιατί” όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Καταρχάς, επισημαίνουν, οι δανειστές ξέρουν με ακρίβεια τι ζητούν, πρώτον γιατί έχουν πλήρη εικόνα της διάρθρωσης των κόκκινων δανείων και, δεύτερον, γιατί ξέρουν τι θέλουν τα περίφημα… κοράκια. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στο “όλα ή τίποτα” γιατί αυτό θέλουν όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, μας εξηγούν τι ψάχνουν οι αγοραστές.
Πρώτον, τα μεγάλα επιχειρηματικά με στόχο τα δάνεια ξενοδοχείων, προκειμένου να πιέσουν τους ιδιοκτήτες τους, είτε να τα παραχωρήσουν την επιχείρησή τους, είτε να δεχθούν είσοδο ξένων επενδυτών στη μετοχική τους σύνθεση. “Σε κάθε περίπτωση, θα τους πάρουν τη διοίκηση” υπογραμμίζει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Το ίδιο θα επιδιώξουν και σε επιχειρήσεις που είναι υπερχρεωμένες, αλλά τις θεωρούν βιώσιμες (εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κοκ).
Δεύτερον, θέλουν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υποθήκη, καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να εισπράξουν μέρος του δανείου από τους μικρομεσαίους που θα κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν τα σπίτια τους.
Τρίτον, θέλουν στεγαστικά δάνεια με στόχο όχι να διώξουν τους ιδιοκτήτες, αλλά να τους αφήσουν να μείνουν έναντι ενοικίου.
Τέταρτον, εφόσον έχουν εξασφαλίσει όλα τα προηγούμενα είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν αντί πινακίου φακής και δάνεια από τα οποία ξέρουν ότι δε θα μπορέσουν να βγάλουν κέρδος. Θα κάνουν όμως πρόταση στους δανειολήπτες να τα αγοράσουν στο ύψος που τα πήραν οι ίδιοι.
«Αυτό είναι το καλό σενάριο» μας επισημαίνει ο συνομιλητής μας. Γιατί έτσι και οι τράπεζες θα προχωρήσουν απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα δουν ένα τέλος στην περιπέτειά τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και θα μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Για να μην υπάρξει όμως το κακό σενάριο, πλειστηριασμοί κτλ, τα τραπεζικά στελέχη στέκονται στην ανάγκη να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο λειτουργίας όσων αγοράσουν κόκκινα δάνεια. “Για αυτό δεν έχει τόση σημασία ποια δάνεια θα δώσουμε, αλλά με ποιους όρους” λένε χαρακτηριστικά και προτρέπουν την κυβέρνηση να ρίξει σε αυτό το σημείο το βάρος της διαπραγμάτευσης.