16.8 C
Chania
Saturday, February 24, 2024

Χαμός και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου για την αύξηση στα δημοτικά τέλη

Ημερομηνία:

Με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της παράταξης Καναβάκη υπερψηφίστηκε η πρόταση για αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, το βράδυ της Δευτέρας 29.01.2024, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους που από νωρίς έδιναν το “παρών” στην αίθουσα “Ελ.Βενιζέλους”, στη Λότζια, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στα τέλη.

Κατά τη διαμαρτυρία τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Σωματεία του Ηρακλείου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες αναπροσαρμογές στα δημοτικά τέλη. Το θέμα ήρθε ξανά προς συζήτηση στο Σώμα, μετά από σειρά διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές μειώσεις και στα δημοτικά τέλη. Συνεχίζουν να υπάρχουν οι απαλλαγές, όπως υπήρχαν και στα προηγούμενα χρόνια». Αιτιολόγησε επίσης το γιατί εφαρμόζονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη φέρνοντας ως παράδειγμα το αυξημένο τέλος ταφής στο οποίο οι δήμοι καλούνται να ανταποκριθούν.

Ο Κώστας Βαρδαβάς παίρνοντας το λόγο είπε, πως «υπάρχουν θέματα που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό. Υπάρχουν νέα δίκτυα» – και απηύθυνε το ερώτημα αυτά έχουν προϋπολογιστεί για τα ανταποδοτικά τέλη. Ο κ. Αγριμανάκης απάντησε με νόημα πως «έχει δοθεί εντολή για ένα σχέδιο επί της δικής σας δημοτικής Αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη που σημαίνει ότι τα γνωρίζετε πολύ καλά, ειδικά εσείς και η κα. Καναβάκη».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Βουρλιώτης είπε: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αύξηση δημοτικών τελών. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αντέχουν επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους. Η δημοτική Αρχή να εισπράξει τα χρήματα που χρειάζεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου».

“Δεν αντέχουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω!”

Εκ των συγκεντρωμένων, το λόγο έλαβε ο Δημήτρης Βασιλάκης, εκλεγμένο μέλος στο Σωματείο Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου, ο οποίος περιέγραψε τη δική του πραγματικότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας, τις παροχές που ο ίδιος … δε λαμβάνει από τον Δήμο και τις οποίες θα καλείται σύντομα να πληρώνει ακριβότερα!

“Δεν αντέχουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω!” – τόνισε με έμφαση, και απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, ρώτησε αν έλαβαν υπόψη τους την Κοινωνία σχεδιάζοντας αυξήσεις, την ώρα μάλιστα, που οι αυτοαπασχολούμενοι εισέρχονται σε μία νέα “εποχή”, με το νέο φορολογικό σύστημα να τους βάζει όλους στο ίδιο “τσουβάλι” ζητώντας φόρους, είτε έχουν εισπράξει, είτε όχι!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης σημείωσε πως “οι συνταξιούχοι, 13 χρόνια έχουν να πάρουν αύξηση και παράλληλα έχουν γίνει περικοπές και στις κύριες και στις επικουρικές. Αισθανόμαστε οργή και αγανάκτηση για τις απόψεις που εκφράζονται εδώ μέσα”.

Η Μαρία Καναβάκη στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Ζητάμε στοιχεία απαραίτητα για να κρίνουμε και να πάρουμε την όποια απόφαση για το σημερινό θέμα. Εύλογο είναι όταν έχω φύγει από τη θέση της αντιδημάρχου από το καλοκαίρι, να μην έχω υπόψιν μου όλα τα στοιχεία. Χρειάζονται στοιχεία για να αποκατασταθεί η τάξη και η πραγματικότητα. Η μείωση των τακτικών εσόδων του Δήμου έφερε ζημιά περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Εμείς θα ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη εισήγηση διότι γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που συμφωνούμε ότι πρέπει να εξομαλυνθούν».

Απαντώντας στην κ.Καναβάκη ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός είπε: «Δεν υπάρχει ανάληψη γνωστοποίησης πολυετούς δέσμευσης διότι τα γνωρίζατε ήδη ως μέλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Σε ότι αφορά τα προσχέδια που ζητήσατε, με κάνει να αγανακτώ. Στη Βουλή θα ζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού; Θα είχε νόημα να σας δώσουμε το τελευταίο σκαρίφημα; Νυχθημερόν γράφουμε και σβήνουμε. Το να ζητείται ένα προσχέδιο τεχνικού ή οικονομικού προγράμματος με κάνει να απορώ. Η όποια κατάσταση του Δήμου δεν συναρτάται ευθέως για τα ανταποδοτικά τέλη. Εάν υπάρχει οικονομική δυσπραγία του Δήμου -και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει- αλλά δεν έχει συνάφεια με τα ανταποδοτικά τέλη».

Κ.Βαρδαβάς: Όχι άλλη παραπληροφόρηση

Η δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη απευθυνόμενη στον κ.Καλοκαιρινό είπε: «Καλώ τον Δήμαρχο Ηρακλείου να γίνει μία δημόσια ανοικτή συνέντευξη για τα οικονομικά του Δήμου, όπου θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις αναλυτικά», ενώ ο Κώστας Βαρδαβάς πιάνοντας το “νήμα” από όσα ο Δήμαρχος είπε προς την Μ.Καναβάκη, ανέφερε: «Δυστυχώς για κάποιους η πόλη έχει μία συνέχεια. Δεν ξεκίνησαν όλα τον Οκτώβριο του 2023. Δυστυχώς υπάρχουν και βίντεο και πρακτικά. Τώρα θέλουν να κάνουν ενέργειες μήπως ανατρέψουν αυτά για τα οποία πρωτοστάτησαν. Τα ανταποδοτικά συναρτώνται άμεσα με τα δημοτικά τέλη. Ναι, τα ανταποδοτικά δεν έφταναν και πάρθηκαν χρήματα από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό. Δεν ψηφίσαμε την αύξηση των τελών στο τέλος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου γιατί πιστεύαμε ότι αυτή την απόφαση πρέπει να την πάρει η νέα Δημοτική Αρχή. Δεν υπάρχουν 50 οχήματα ακινητοποιημένα όπως συνειδητά σας παραπληροφορούν. Θα μπορούσε ίσως να γίνει σταδιακά η αύξηση των δημοτικών τελών αλλά υπερψηφίζουμε για να πάμε την πόλη μπροστά, αλλά σας παρακαλώ όχι άλλη παραπληροφόρηση».

Το “γάντι” σήκωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Γιαλιτάκης εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια: «Λυπάμαι για την τοποθέτηση του κ. Βαρδαβά που μάλλον τον ενόχλησαν τα αντανακλαστικά της νέας Δημοτικής Αρχής. Σας καλώ να έρθετε στο αμαξοστάσιο και να μιλήσετε με τους εργαζόμενους, από εκείνους πήρα τα στοιχεία. Όσο για το ποιοι ήταν μοιραίοι για την πόλη, η πόλη απάντησε σε αυτό στις 8 Οκτωβρίου».

"google ad"

Δ.Δουλουφάκης: Η Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την πρότασή της

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Δουλουφάκης ανέφερε: «Δεν αλλάζει κάτι, η ουσία παραμένει η ίδια. Το κεντρικό κράτος αφαιρεί πόρους από τον Δήμο π.χ. τέλος ταφής, ΤΑΠ. Και η Δημοτική Αρχή τι κάνει γι’ αυτό αντί να καλέσει τον κόσμο σε διαμαρτυρία; Κάνει αύξηση δημοτικών τελών! Ακούσαμε τον κ. Αγριμανάκη να λέει ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα του 2019. Τι γίνεται με την κανονικότητα του 2024; Να τα πάρετε από το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει τώρα πίσω την πρόταση της».

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: «Είμαι παρούσα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Κασσελάκης: «Σε καλωσορίζω, πάμε στις 10 Μαρτίου»

Την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε...

Χανιά: 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο – Θα μεταφερθούν στην Χώρα Σφακίων

Ακόμη ένα σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο, νωρίς...

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη...