15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Χανιά: Αντιδρούν φοιτητές στη μίσθωση του κτιρίου Παπαδοπέτρου και προχωρούν σε κατάληψη από την Παρασκευή

Ημερομηνία:

Φοιτητές της παράταξης «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης» ανάρτησαν γιγαντοπανό στο Μέγαρο Παπαδοπέτρου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Πρυτανείας του Ιδρύματος να ενοικιάσει το νεοκλασσικό κτίριο, που βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων.

Το κτίριο μισθώθηκε μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό, για 12 έτη, με ελάχιστο μίσθωμα τα 12.700 ευρώ.

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει κατάληψη του κτιρίου το πρωί της Παρασκευής 17/11, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργανώνονται για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι η ενοικίαση του κτιρίου σε ιδιώτες θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του χώρου και θα αποκλείσει τους φοιτητές από τη χρήση του.

Καλούν την Πρυτανεία να ανακαλέσει την απόφαση της και να διαθέσει το κτίριο για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε  όλο  και πιο έντονα να εντείνεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτό σε επίπεδο δημόσιας περιουσίας του κράτους συμβαίνει από όλες τις κυβερνήσεις με τη δικαιολογία της εύρεσης πόρων επειδή το κράτος δεν έχει αρκετούς (λογικό βέβαια αφού όλα τα χρήματα του προϋπολογισμού χρησιμοποιούνται για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνόμευση αντί για τις ανάγκες λαού και νεολαίας). Αντίστοιχα σε επίπεδο περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχει να κάνει με την εύρεση πόρων η οποία όμως και πάλι προκύπτει από το που ξοδεύουν οι διοικήσεις τα λεφτά ή τι (δεν) κάνουν για να διεκδικήσουν παραπάνω χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις τις οποίες πίστα υπηρετούν.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η χρηµατοδότηση των πανεπιστηµίων έχει µειωθεί κατά περίπου 80% ως αποτέλεσμα όλων των πολιτικών που έφεραν τα μνημόνια. Ακόμη,  όλο και περισσότερο ανοίγεται ο δρόμος έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να έχουν και μια επιχειρηματική λειτουργία. Να λειτουργούν δηλαδή ως επιχειρήσεις κάνοντας τα πάντα για περισσότερο κέρδος, είτε αξιοποιώντας τα φοιτητά ως εργαζόμενα στο τομέα της έρευνας χωρίς αμοιβή είτε αναζητώντας πόρους από εξωτερικούς παράγοντες είτε επιδιώκοντας την ενεργή τους συμμετοχή στην ίδια την διοίκηση των ιδρυμάτων όπως προκύπτει κι από την ίδια τη δομή των συμβουλίων διοίκησης που ήρθαν πέρσυ με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών επιχειρηματικών παραγόντων σε αυτά είτε ακόμα και πουλώντας ή νοικιάζοντας τη δημόσια περιουσία που ανήκει στα ιδρύματα.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης προφανώς δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Έχει το ίδιο συστήσει εταιρία διαχείρισης της περιουσίας τους, πράγμα που εξαρχής δηλώνει τη προβληματική του στάση γύρω από την αξιοποίηση της περιουσίας του. Κι αυτό γιατί αν ήθελε να τα διαθέσει για τις ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών δεν θα υπήρχε τέτοια εταιρία αλλά άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση αξιοποίησης τους. Ενδεικτικα αναφέρουμε τα κτίρια που διαχειρίζεται η εταιρία αυτή:  τα κτήρια της παλιάς πρυτανείας στο λόφο Καστέλλι, τα παλιά κτήρια της αρχιτεκτονικής στη Γαλλική, το παλιό ψυχιατρείο, το κτήριο Παπαδοπέτρου στην Τζανακάκη κ.α. Ένα προηγούµενο χρονικό διάστηµα μάλιστα, είδαµε με τις ευλογίες του πρώην πρύτανη (και νυν καθηγητή) πρώην βουλευτή και υφυπουργού Παιδείας με την ΝΔ Βασίλη Διγαλάκη να γίνεται απόπειρα ξεπουλήματος του κτηρίου που στεγάζεται η κατάληψη της Ρόζα νερα με σκοπό να χτιστεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Προφανώς και αυτή η στάση βρήκε τον ίδιο το φοιτητικό σύλλογο αλλά και την ίδια την χανιώτικη κοινωνία απέναντι τους εξού και δεν προχώρησε.

Κι αν ακόμα κάποιο δεν έχει πειστεί για τις προθέσεις των διοικήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης όσον αφορά το ξεπούλημα της περιουσίας του, έρχεται να προστεθεί και το πρόσφατο ενοικιαστηριο για το κτίριο Παπαδοπετρου για 12 χρόνια με ελάχιστο  ετήσιο μίσθωμα 152.400 ευρώ δηλαδή 12.700 μηνιαίως(!!).

Στο παρελθόν, το κτήριο Παπαδοπέτρου στην Τζανακάκη αποτελούσε ένα χώρο που αξιοποιούταν από τα φοιτητά. Τελούσε υπό κατάληψη έπειτα από συνέλευση του ενιαίου φοιτητικού συλλόγου από το 2006 έως το 2009. Αποτέλεσε κέντρο αγώνα κατά το φοιτητικό και ήταν κέντρο αγώνα στην πόλη των Χανίων κατά το φοιτητικό κίνημα του ‘06-’07 αλλά και τον Δεκέμβρη του ‘08. Επίσης χρησιμοποιούταν για να στεγάσει τις πολιτιστικές ομάδες του Πολυτεχνείου αλλά και γενικά όσα φοιτητα το χρειαζόταν ενώ γενικά φιλοξένησε πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 2009 όμως ο πρώην πρύτανης Γρυσπολάκης µε την βοήθεια των ΜΑΤ  εκκένωσε το κτήριο ξυλωντας μάλιστα τα πατώματα για να μη μπορούν τα φοιτητά να το ανακαταλάβουν. Ενοχλούσε φαίνεται η πολιτιστική και πολιτική ζωή και η σύνδεση της αγωνιζόμενης νεολαίας με τους εργαζόμενους/ες/α και τον χανιώτικο λαό. Γι’ αυτό και προτίμησαν να το αφήσουν ένα αναξιοποίητο ερείπιο ενώ περιφέρεια και δήμος κρατούσαν μια άκρως υποκριτική στάση δήθεν υπέρ των αιτημάτων των φοιτητ(ρι)ών ενώ μαζί με τη διοίκηση το άφηναν να ρημάζει. Μέχρι που το 2019 μετά από κινήσεις του συλλόγου  ξύπνησε η διοίκηση Διαμαντόπουλου και είπε πως το κτίριο θα ανακαινιστεί και θα αξιοποιηθεί για “κεντρο δια βίου μάθησης” λες και αυτό που είχαμε ανάγκη ήταν σεμινάρια επι πληρωμή, κομμένα και ραμμένα για τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.

Παράλληλα όμως, οι αποφάσεις του συλλόγου µας όλα αυτά τα χρόνια αντιτίθενται σε αυτές τις επιδιώξεις και κινούνται γύρω από µια προσπάθεια αξιοποίησης του για τα φοιτητα αλλά και επιδίωξης του να ξανά πάρει ζωή  έστω και ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Έτσι κάθε 17 Νοέμβρη ο σύλλογος βρίσκεται συμβολικά έξω από αυτό μαζί με άλλους συλλογους, σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς  για να δώσουν παλμό στην χανιώτικη κοινωνία ενόψει της αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής πορείας ενώ 15 με 17 Νοέμβρη του 2019 πραγματοποίησε και και τριήμερη κατάληψη σε αυτό έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης του ενιαίου φοιτητικού συλλόγου.

Την στιγμή που οι υπάρχουσες παροχές μέριμνας δε μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη την αξιοποίηση κτιρίων σαν το Παπαδοπετρου για αυτό το σκοπο. Χρειαζόμαστε παραπάνω εστίες, λέσχη σίτισης, βιβλιοθήκη, μηχανογραφικό κέντρο, χώρο στέγασης για τις πολιτιστικές ομάδες, χώρους που θα φιλοξενούν πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κέντρο των Χανίων. Δε χρειαζόμαστε ακόμα μια εκμετάλλευση ενός δημόσιου χώρου για τα κέρδη κάθε ιδιώτη. Και για αυτό δηλώνουμε με καθε τρόπο ότι θα σταθούμε ενάντια στην επιδίωξη αυτή.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΈΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΊΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΊΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ!

"google ad"

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΑ, ΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ ΕΡΕΙΠΩΜΈΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ ΚΡΉΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΏΝ!»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις – Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, τι ποσοστό παίρνει η Νέα Αριστερά

Προβάδισμα 15,4 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία (29,2%)...

Χαμάς: Απειλεί να σκοτώσει όλους τους 137 ομήρους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά...