Χανιά: Δικαστήριο έκρινε ανήλικο ως ένοχο για γκράφιτι χωρίς να έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω

Κανένα σχόλιο

Του Νικόλαου Σ. Στεργιάδη

Διεξήχθη χθες Τετάρτη 21 Οκτωβρίου από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Χανίων η Δίκη για τη Δικογραφία Γ19-3 που αφορούσε τη δράση ενός ανήλικου τότε σχεδιαστή γκράφιτι των Χανίων με την κωδική ονομασία AKON της Χανιώτικης ομάδας γκράφιτι NFC. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και του επέβαλε την ποινή της επίπληξης καθώς και την υποχρέωση να επισκεφθεί εντός εξαμήνου την Επιμελήτρια Ανηλίκων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η γκράφιτι υπογραφή (tag-ιά) του AKON της NFC υπάρχει στον πέτρινο τοίχο του κτηρίου της Δεξαμενής Αη Γιάννη που είναι ένα ιστορικό διατηρητέο κτήριο της πόλης των Χανίων, το Εθνικό Στάδιο, τα δημοτικά πάρκα «Κήπος» και «Α. Γεωργιάδη», το κτήριο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, το κτήριο του «Ρώσικου Στρατώνα», τα σχολικά συγκροτήματα της Αμπεριάς, του Κουμπέ, της Νέας Χώρας και της οδού Κοραή και επίσης σε εξοπλισμό κοινής ωφέλειας όπως ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, κολώνες, πινακίδες, κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

"Sponsored links"

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ότι το Δικαστήριο απεδέχθη ανεπιφύλακτα όλα τα κατατεθειμένα αποδεικτικά στοιχεία ταυτοποίησης του συγκεκριμένου γκραφιτά ως τον AKON της NFC, γεγονός που ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» εις βάρος του για όλη συνολικά την αναφερόμενη δράση του με γκράφιτι, αφού πλέον υπάρχει δυνατότητα για υποβολή Μηνύσεων και Αγωγών Αποζημίωσης από τους αρμόδιους διαχείρισης δημόσιων και δημοτικών κτηρίων αλλά και από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτηρίων της πόλης των Χανίων τα οποία ο AKON της NFC έχει βανδαλίσει με γκράφιτι από το έτος 2017 έως σήμερα.

Τα γκράφιτι αυτά σχεδιάστηκαν χωρίς να γίνει σύλληψη επ’ αυτοφώρω την ώρα της σχεδίασής τους. Η ταυτοποίηση του δράστη αυτών έγινε και πάλι δυνατή μέσω της εφαρμογής του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» για τα Χανιά, που καθιστά μη απαραίτητη τη σύλληψη των γκραφιτάδων επί το έργον. Η εφαρμογή του καθιστά τα Χανιά την πρώτη και μοναδική πόλη της Ελλάδος όπου το γκράφιτι έχει σταματήσει εδώ και τέσσερα έτη και είναι πλέον υπό αυστηρή επιτήρηση. Το «Μοντέλο» αυτό είναι κατατεθειμένο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων (Δικογραφία) και περιλαμβάνει τις απαραίτητες εξειδικευμένες μεθόδους απόκτησης και επεξεργασίας πληροφοριών, βάσει των οποίων έχει σχηματιστεί πλήρης λίστα με τα κωδικά ονόματα των ομάδων του γκράφιτι στα Χανιά μαζί με τα κωδικά ονόματα των μελών τους σχεδιαστών γκράφιτι, τα ονοματεπώνυμα αυτών και άλλα στοιχεία, λίστα η οποία επικαιροποιείται διαρκώς.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις