Χανιά: Καταστράφηκαν οι παραγωγοί ντομάτας – Πετούν 50.000 κιλά ντομάτας ημερησίως σε χωματερές | Φωτός+Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στον Πλάτανο και τα Φαλάσαρνα Κισάμου, πετούν στα αιγοπρόβατα καθημερινά, περισσότερους από 50 τόνους ντομάτας. Όπως αφοπλιστικά λένε, «μπαίνουν μέσα» περισσότερο από 2000€/στρέμμα παραγωγής.

Στην τσέπη τους καταλήγουν μόλις 0,17 €/κιλό, όταν το κόστος παραμένει περίπου στα 0,50 € ανά κιλό ντομάτας. Όσες ποσότητες μάλιστα, δεν πετούν σε «χωματερές» για τροφή των αιγοπροβάτων, τις πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Πλέον οι έμποροι δεν πλησιάζουν καν στα συσκευαστήρια των Φαλασάρνων, για να φορτώσουν και να μεταπωλήσουν ντομάτα.

"Sponsored links"

Σε συνδυασμό μάλιστα με την καταστροφική ελαιοκομική περίοδο και τις πιέσεις που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και η τοπική οικονομία, ο προβληματισμός είναι έντονος και πλέον οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την στήριξη της πολιτείας με άμεση οικονομική βοήθεια, φοροελαφρύνσεις ή και απαλλαγές, προκειμένου απλά να επιβιώσουν και όχι για να σώσουν την ήδη χαμένη παραγωγική τους χρόνια.

Ουδείς λόγος για τον κόπο τους που πήγε «στράφι» και την καθημερινή τους αγωνία για το πως θα πληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ο κ. Μιχάλης Δεικτάκης, γεωπόνος – παραγωγός και στέλεχος του συσκευαστηρίου των Φαλασάρνων, αναφέρει ότι η χρονιά χάθηκε και περιγράφει με αριθμούς το μέγεθος της καταστροφής.

Eίπε χαρακτηριστικά:

“Η κατάσταση είναι δραματική. Πληττόμαστε ίσως και περισσότερο από τους άλλους κλάδους. Ο αγροτικός κλάδος και ειδικά η δική μας περιοχή αυτούς τους τρεις μήνες περιμένει για να ανταπεξέλθει στα έξοδα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Για να σας δώσω να καταλάβετε οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος για έναν αγρότη ισοδυναμούν με τους μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος για ένα ξενοδοχείο. Έχουμε φτάσει να πετάμε μόνο στη δική μας μονάδα 20 τόνους ντομάτας ημερησίως και ότι δεν πετάμε να το πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές.

"Sponsored links"

Μόνο στην περιοχή των Φαλασάρνων πετιούνται 50 με 60 τόνοι ντομάτας.”

Δείτε τι είπε αναλυτικά:

Τις δυσκολίες του κλάδου περιγράφει και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «τα Φαλάσαρνα», Παντελής Τσατσαρωνάκης.

biskotto.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live