14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Χανιά: Με μεγάλη συμμετοχή οι δράσεις για την Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

Ημερομηνία:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, η Πολιτιστική Δράση που οργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής & Σχολικού Αθλητισμού της ΔΙΠΕ Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το ΧΑΝΙΑ Film Festival καθώς και οι βιωματικές Αθλητικές Δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, το Τμήμα Ειδικής Άθλησης του Ν.Ο. Χανίων και το ΕΑΚ Χανίων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/ριων των Δημοτικών Σχολείων σε θέματα ισότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3 Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στην Αθλητική Εγκατάσταση του ΕΑΚ Χανίων (Κολυμβητήριο Νέας Χώρας) και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας και στο Κλειστό Γυμναστήριο Κλαδισού Χανίων, οι μαθητές /τριες έκαναν Καγιάκ, Κολύμβηση και έπαιξαν Bocce  (Special Olympics).

Συμμετείχαν 250 μαθητές/τριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου και 12 αθλητές/τριες του Τμήματος Ειδικής Άθλησης του Ν.Ο. Χανίων, οι οποίοι συναθλήθηκαν και αλληλοεπίδρασαν χωρίς φραγμούς και προκαταλήψεις. Ο ενθουσιασμός και η χαρά όλων των συμμετεχόντων ήταν έκδηλη στο πρόσωπό τους αναδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, τη δύναμη του Αθλητισμού μέσα από τον οποίο δημιουργούμε μια κοινωνία ανοικτή και υποστηρικτική απέναντι στα ΑμεΑ.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου παρουσία 150 μαθητών/τριών στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων προβλήθηκαν δυο ταινίες με θέματα:

α) «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι», μια ταινία του Δημοτικού Σχολείου Εμπρόσνερου Αποκορώνου, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων το σχολικό έτος 2018 – 2019.

«Το Τμήμα στο οποίο ανήκει η Ευαγγελία, έχει δύο δασκάλες. Και οι δύο ασχολούνται με τη διδασκαλία, ωστόσο η μία ‘μιλά’ την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και βοηθά τη μικρή μαθήτρια να συνεργάζεται με τους συμμαθητές της και να κάνει μάθημα μαζί τους, χωρίς να υπάρχει κανένας διαχωρισμός και καμία διάκριση».

β) «Άκουσέ Με», σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου

«Μέσα από τη βαθιά επιθυμία και τον αγώνα του Κώστα να πάει σε Γενικό και όχι σε Ειδικό Γυμνάσιο, διαφαίνεται πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται, βιώνει και διαχειρίζεται κάθε μέλος της οικογένειάς του την κινητική αναπηρία του Κώστα. Η ταινία παρακολουθεί την ψυχολογική αναστάτωση που προκαλεί σε όλους η διαδικασία επιλογής του σχολείου, πράγμα που σηματοδοτεί την προσωπική ταυτότητα του Κώστα σε σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους. Παράλληλα, ξετυλίγεται η ιδιαίτερη σχέση που έχει με την αδελφή του, μια σχέση καθοριστική για τη ζωή και των δυο. Αν πέσω, έχω τη δύναμη να σηκωθώ. Αν με κοροϊδέψουν, δεν θα κλάψω. Αφήστε με να έχω εγώ την ευθύνη του εαυτού μου».

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Ψαρουδάκη Πόπη, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τον μαθητικό πληθυσμό σε θέματα ισότητας και διαφορετικότητας και να διαμορφώσουν νέες αντιλήψεις και στάσεις για τα άτομα με αναπηρία δημιουργώντας τις συνθήκες που απαιτούνται για την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...