12.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Χανιά: Να πληρωθούν τα αναδρομικά στους εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων

Ημερομηνία:

Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της νομίμου εκπροσώπου του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων», μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών(εταίρων) του Κέντρου Πρόληψης.

Όπως ανακοινώθηκε:

“Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σχετικά με το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών χρημάτων τα οποία παρακρατήθηκαν εις βάρος των εργαζομένων του παραπάνω Κέντρου, κατά  την περίοδο από 1/09/2013 έως 18/03/2015. Για την επιστροφή των χρημάτων αυτών έχει εκδοθεί άμεσα εκτελεστή πρωτόδικη απόφαση Δικαστηρίου, η μη ικανοποίηση της οποίας θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του Κέντρου.  .
Σκοπός του Κέντρου είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και της προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στο Νομό.

Υπάγεται, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ( άρθρο 61 παρ.2 έως 6 του Ν.3459/2006), στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας Η ετήσια τακτική, διαρκής και μόνιμη χρηματοδότησή του πραγματοποιείται από τα ίδια Υπουργεία και καταβάλλεται μέσω του ΟΚΑΝΑ.

Μετά την έκδοση της απόφασης αυτής, το Δ.Σ. του Κέντρου έχει στραφεί με έγγραφά του προς τον ΟΚΑΝΑ και  τα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας την ανάλογη επιχορήγηση για την κάλυψη των χρημάτων αυτών, χωρίς όμως κάποια ανταπόκριση.

Το κράτος οφείλει να στηρίζει τις δομές που δημιούργησε και ακόμα περισσότερο, δομές πρόληψης, που έχουν αποδείξει στην πορεία του χρόνου τη σημαντική τους επίδραση, με δράσεις σε πρώιμο στάδιο ,που τόσο έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία.
Είναι προφανές στις μέρες μας ότι τέτοιες δομές χρήζουν περαιτέρω στήριξης και στελέχωσης και όχι απαξίωσης μιας υποχρέωσης του Κράτους, που προκύπτει εκ της ιδίας της σύστασης του Κέντρου Πρόληψης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση της υποθέσεως, υπεβλήθη εκ νέου ομόφωνα η πρόταση να λάβουν χώρα άμεσα οι νόμιμες ενέργειες από πλευράς του Κέντρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, προς τον ΟΚΑΝΑ και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό, από πλευράς της Κρατικής Εξουσίας, η οποία υποχρεούται να στηρίξει το Κέντρο δεδομένου ότι η χρηματοδότησή του αποτελεί υποχρέωση του ΟΚΑΝΑ.

Η πολιτεία και η κρατική εξουσία, επιβάλλεται να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους διοικούμενους της  και όχι  να κωφεύει  ή  να αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις της απέναντι στον κοινωνικό σύνολο.

Ως εκ τούτου ομόφωνα Διοικητικό Συμβούλιο και Εταίροι ζητούν την άμεση απόδοση των οφειλούμενων στους εργαζόμενους”.

ΟΚΑΝΑ Χανιά
Αναλυτικά στη συνάντηση παρίσταντο:

Η κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Πλατανιά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπος της ΙΜΚΣ, η κ. Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Χανίων, ο κ. Ιωάννης Μανωλικάκης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ν. Χανίων, η κ. Κουρτάκη – Δεικτάκη Δήμητρα, Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου, ο κ. Γεώργιος Πιτσουλάκης, από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο κ. Μανώλης Νικολούδης, δικηγόρος Δ. Αποκορώνου, η κ. Νίκη Αποστολάκη, εκ μέρους Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο κ. Νότης Ψυλλάκης, Πληρεξούσιος Δικηγόρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, η κ. Ελένη Μανουσέλη, δικηγόρος Δ. Καντάνου – Σελίνου, ο κ. Εμμανουήλ Κοτσάκης, μέλος Δ.Σ. εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Χανίων, ο κ. Νικόλαος Κλωθάκης, οικονομικός σύμβουλος του Κένρου, η κ. Άννα Μπενιουδάκη, δικηγόρος Δ. Κισσάμου, η κ. Ευαγγελία Νικάκη, δικηγόρος ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων η κ. Ρόζη Σπάρταλη, Δικηγόρος Δ. Χανίων, ο κ. Μανώλης Γιακουμάκης, Γραμματεάς ΕΛΜΕ, η κ. Μερόπη Βαγιωνάκη, δικηγόρος ΕΛΜΕ, ο κ. Ευγένιος Αρετάκης, νομικός σύμβουλος ΕΒΕΧ / Δ. Χανίων. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η κ. Μαρία Φουρναράκη, Δ/ντρια  Νομικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ