Χανιά: Ξεναγήσεις Σχολικών Τμημάτων στην Έκθεση «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού»

Κανένα σχόλιο

Ξεναγήσεις Σχολικών Τμημάτων στην Έκθεση «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

• Καθημερινά 10:00 – 13:00 από 10-1-2023 έως 28-2-2023

• Πληροφορίες και προγραμματισμός ραντεβού στο e-mail : zompanaki@crete.gov.gr και στα τηλέφωνα 2821340150 και 2821340135

"Sponsored links"

Παράλληλα με την ξενάγηση οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ακούσουν αποσπάσματα από τις δεκάδες μαρτυριών προσφύγων δεύτερης γενιάς που συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Κρήτη, Προφορική Ιστορία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

«…Επήρανε ένα γαϊδουράκι που το ‘χανε, γιατί ήτανε χωριό βέβαια το Σιβρισάρι, το φορτώσανε δυο παπλώματα, τον πατέρα μου, τη γιαγιά απάνω εκεί και μετά ο παππούς επήρε στα χέρια του ένα τέντζερη και λίγο τραχανά και ξεκινήσανε…»

“…Ήρθαμε το ΄22… στον Τοπανά, εφτά δωμάτια, εφτά οικογένειες. Μετά φύγανε, τσοι διώξανε από κει και πήγανε στο Σπλάντζια. Δωμάτιο κι οικογένεια. Ο καμπινές ήτανε κοινός…»

«…Πρέπει να συνεχίσουμε την ιστορία μας και να ακούσουν τις μαρτυρίες και να μείνουν αυτά τα πράγματα για να γραφτούνε κάπου να μείνουνε και στις υπόλοιπες γενιές. Να μην ξεχαστεί αυτό. Και να μην ξεχαστούν τα ήθη και τα έθιμα και η παράδοση! Όλα αυτά που φέραν από κει. Τα τραγούδια η μαγειρική και η ιστορία μας πάνω απ΄όλα…»

«…όταν ήρθανε ο παππούς κι η γιαγιά από τη Μικρά Ασία τον ρωτήσανε:

– Τι δουλειά κάνεις;

– Περβόλια φτιάζω.

Κι έτσι τον καταγράψανε ως Περβολάρη…»

100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

"Sponsored links"

Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Περιφέρεια Κρήτης –Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και «Παναγία Σουμελά», την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, το Λύκειο Ελληνίδων
Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Κρήτης παρουσιάζουν το επετειακό ιστορικό χρονικό: «Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού».

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Λευτέρης Λαμπράκης, ενώ η οργάνωση και η παραγωγή της ανήκει στην Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση της σημαντικής Ιστορίας. Το υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τους συνεργαζόμενους Συλλόγους, καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live