30.8 C
Chania
Friday, June 21, 2024

Χανιά: Παρά λίγο τραγωδία έξω από σχολείο – Μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για να μην θρηνήσουν θύματα

Ημερομηνία:

Ο σχεδόν ανύπαρκτος χώρος στάσης και στάθμευσης, η έλλειψη σήμανσης και διαβάσεων και το κυκλοφοριακό κομφούζιο τις ώρες αιχμής, δημιουργούν χαοτικές καταστάσεις, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να ζητούν από τη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει λύση για την ασφάλεια των μαθητών – Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (10/3) κινητοποιήθηκαν από κοινού, αναρτώντας πανό με το συμβολικό σύνθημα «Ούτε σιδηρόδρομοι, ούτε δρόμοι»

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων έρχονται καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολικού συγκροτήματος του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, του 27ου Νηπιαγωγείου και του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου, στο Σόδυ Προφήτη Ηλία.

Ο σχεδόν ανύπαρκτος χώρος στάσης και στάθμευσης, η έλλειψη σήμανσης και διαβάσεων και το κυκλοφοριακό κομφούζιο τις ώρες αιχμής, δημιουργούν χαοτικές καταστάσεις, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να ζητούν από τη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει λύση για την ασφάλεια των μαθητών. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (10/3) κινητοποιήθηκαν από κοινού, αναρτώντας πανό με το συμβολικό σύνθημα «Ούτε σιδηρόδρομοι, ούτε δρόμοι».

Τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από τα σχολεία τους, δεκάδες παιδιά, αποβιβάζονται και επιβιβάζονται στα αυτοκίνητα των γονιών τους, που αναγκάζονται να σταματούν σε μη οριοθετημένες θέσεις στάσης, ακόμη και στη μέση του δρόμου, καθώς ο υπάρχον χώρος στάθμευσης πίσω από το μουσικό σχολείο, δεν επαρκεί για τις ανάγκες των σχολικών κοινοτήτων. Διαβάσεις δεν υπάρχουν αλλά ούτε και σήμανση, με τους μεγαλύτερους μαθητές να διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο στον οποίο σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

Η κ. Μαρίνα Σκανδαλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων τόνισε πως αίτημα τους είναι η διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Χανίων τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου, «ακόμα και η πρόσβαση στο σχολείο δυσχεραίνεται, λόγω της κακής ορατότητας σε έναν στενό δρόμο, ίδιο για την άνοδο και την κάθοδο των αυτοκινήτων. Επίσης, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα προκαλούν κυκλοφοριακό κομφούζιο και ο εκνευρισμός των οδηγών είναι διάχυτος, καθώς ουρές δεκάδων μέτρων εμποδίζουν τους εργαζόμενους να φτάσουν στη δουλειά τους εγκαίρως».

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο κ. Μάνθος Νικολακάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου. «Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας πώς να ελιχθούν σε ένα κυκλοφοριακό χάος. Ταυτόχρονα τα αναγκάζουμε να γίνονται αποδέκτες του θυμού και του εκνευρισμού μας κάθε πρωί, όταν μπλοκάρουμε στο δρόμο και καθυστερούμε στις δουλειές μας. Είναι λυπηρό», υπογράμμισε ο κ. Νικολάκάκης, σημειώνοντας πως αν και έχουν συμβεί δεκάδες ατυχήματα κι έχουν σταλεί δεκάδες έγγραφα, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει.

Το πρόσφατο τροχαίο ατύχημα έξω από το σχολικό συγκρότημα κατά το οποίο τραυματίσθηκε μια μητέρα, η οποία μάλιστα είναι στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της, στάθηκε η αφορμή για τους γονείς να διεκδικήσουν τα αυτονόητα μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η κ. Κατερίνα Δημογεροντάκη, εκπαιδευτικός του 11ου Δημοτικού Σχολείου εξέφρασε την αγωνία της και τον προβληματισμό της για τους μαθητές που δεν συνοδεύονται και καλούνται να κινηθούν σε ένα επικίνδυνο δρόμο κι ένα ακόμα πιο επικίνδυνο χώρο στάθμευσης.

Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων απευθύνουν κάλεσμα στο δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, να επισκεφτεί το σχολείο τις ώρες αιχμής για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τις συνθήκες χάους με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Ζητούν βασικές τεχνικές παρεμβάσεις, όπως οι διαγραμμίσεις και διαμόρφωση των πεζοδρομίων και προτείνουν ως λύση για την στάση και στάθμευση των οχημάτων, την αξιοποίηση οικοπέδου που βρίσκεται μπροστά από το σχολικό συγκρότημα.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ