23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Χανιά: Παρά τους 80 νεκρούς, δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις για το ναυάγιο της Πύλου

Ημερομηνία:

Μπορεί ολόκληρη η χώρα να θρηνεί τους 80 καταγεγραμμένους νεκρούς του ναυαγίου της Πύλου, όμως αυτό δεν αρκεί για να γίνει μία κοινή πορεία στα Χανιά. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έφτασαν στην εφημερίδα μας, την ίδια ώρα, την ίδια μέρα, στα Χανιά θα έχουμε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις σε δύο διαφορετικά σημεία.

Η πρώτη οργανώνεται από την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με αφετηρία την Πλατεία Κοτζάμπαση στις 7 το απόγευμα ενώ στη δεύτερη συμμετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η κατάληψη Rosa Nera με σημείο συγκέντρωσης την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Πιο αναλυτικά, η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ αναφέρει:

Η ΤΕ Χανίων καλεί σε μαζική παρέμβαση για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα ξεριζωμένους και κατατρεγμένους στα ανοιχτά της Πύλου.

Καλούμε αύριο, Πέμπτη 15/06, στις 7μμ, στην πλατεία Κοτζάμπαση όλα τα μέλη, τους φίλους του ΚΚΕ, συνολικά τον λαό και τη νεολαία των Χανίων. Θα ακολουθήσει μαζική παρέμβαση στους δρόμους της πόλης των Χανίων.

Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας, των κερδών!

Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα! Ανάμεσα στα κέρδη τους και τις ζωές μας, επιλέγουμε πάντα τις ζωές των ανθρώπων!

Στη δική της ανακοίνωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΚΑΤΩ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Οι 79, μέχρι στιγμής, νεκροί πρόσφυγες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους εκατοντάδες που ήταν μέσα στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου ερχόμενο από τη Λιβύη, είναι μία ακόμη μαζική ρατσιστική δολοφονία της ΕΕ-Φρούριο, ένα διαρκές έγκλημα στο οποίο ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία πρωτοστατούν, δίπλα στην Μελόνι, τον Όρμπαν και στους υπόλοιπους “ηγέτες” της ΕΕ.

Ας μην κάνουν τους αθώους! Ας μην λένε ότι “πρόσφεραν βοήθεια που δεν ήθελαν οι μετανάστες”. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώνονται να πνιγούν στα βάθη της Μεσογείου προσπαθώντας να ξεφύγουν από την κόλαση των πολέμων και της ανείπωτης φτώχειας μετακινούμενοι με ψαροκάικα από τις ακτές της Αφρικής στην Ευρώπη.

Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, μετά την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό; Μια άθλια ρατσιστική συμφωνία που προβλέπει να φυλακίζονται στα σύνορα οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν “σοβαρές πιθανότητες” να το αποκτήσουν (πριν τις αιτήσεις) οδηγώντας στις φυλακές ακόμα και μικρά παιδιά, δίνουν την δυνατότητα στην χώρα υποδοχής να επιστρέφει τους πρόσφυγες, όχι στην χώρα προέλευσης, αλλά όπου να’ναι  αρκεί να μπορεί να αποδειχθεί κάποιος “δεσμός”, και στο τέλος δίνει το δικαίωμα σε όποιον δεν θέλει μετανάστες να το εξαργυρώνει με 20.000 ευρώ το “κεφάλι”!! Τόσο αποτιμά η ΕΕ την ζωή αυτών των ανθρώπων…Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τους πολιτισμός..

Οι ζωές των προσφύγων μετράνε!

Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες!

Ρίξτε τον φράκτη στον Έβρο!

Σταματήστε τα pushbacks!

Σταματήστε τις μαζικές δολοφονίες!

Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες!

Κάτω η μεταναστευτική συμφωνία της ΕΕ!

Όλοι στην διαδήλωση που οργανώνουν αντιρατσιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ:Πέμπτη 15/6/2023 7μμ, Πλατεία Αγοράς

Τέλος, η κατάληψη Rosa Nera αναφέρει:

Συμμετέχουμε και καλούμε στο συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη στην Πλατεία Αγοράς στις 19:00, με τις συλλογικότητες των Χανίων, στο πλασίο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Το κείμενο της Κατάληψης Rosa Nera που μοιράστηκε χθες στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το λιμενικό Χανίων:

«Να σταματήσουμε όλα τα κρατικά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης μετακίνησης και της ανθρώπινης ζωής.

Ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο εξελίσσεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης 14/6, ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν έχουν επιβεβαιωθεί 78 νεκροί, έχουν διασωθεί 104, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Κατά δήλωση των διασωθέντων στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν 750 άνθρωποι.

Το αλιευτικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά αργά την Τρίτη από την Frontex σε διεθνή ύδατα περίπου 50 μίλια (80 χλμ.) νοτιοδυτικά της της Πύλου. Το Watch The Med – Alarmphone ενημέρωνε από χτες το απόγευμα για την κατάσταση κινδύνου του πλοίου. Ένα σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία. Λίγες ώρες αργότερα ανατράπηκε και βυθίστηκε. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από την πόλη Tobruk της Λιβύης, νότια της Κρήτης, με τους περισσότερους επιβάτες να είναι νεαροί άντρες γύρω στα 20, κυρίως από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν.

Ως αποτέλεσμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, της βίας στα σύνορα (με ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, ληστείες από κρατικούς και παρακρατικούς λειτουργούς), των κλειστών κέντρων κράτησης, τον φράχτη του Έβρου, ένας αυξανόμενος αριθμός σκαφών ρισκάρει ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ιταλία αποφεύγοντας την  Ελλάδα.

Δε θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε την εγκληματική διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής ζωής από το ελληνικό κράτος και τη θανατοπολιτική που επιβάλλει στα σύνορα. Η προσφυγιά και η μετανάστευση ποινικοποιείται και τιμωρείται με κράτηση σε κλειστά κέντρα, φθηνή και υποτιμημένη εργασία, κοινωνικό και εργασιακό ρατσισμό, άρνηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και με την καθημερινή βία της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Τα εγκλήματα του ελληνικού κράτους έχουν αποκαλυφθεί σε διεθνή μέσα και το ίδιο έχει καταδικαστεί σε διεθνή δικαστήρια για κάποια από αυτά. Κι όμως τα εγκλήματα συνεχίζονται.

Ελεύθερη μετακίνηση σε πρόσφυγες και μετανάστες

Ίσα δικαιώματα για όλες και όλους.

Είμαστε μαζί με τους αγώνες προσφύγων και προσφυγισσών,

μεταναστών και μεταναστριών για την ζωή!»

Συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 στην Πλατεία Αγοράς Χανίων.

Κατάληψη ROSA NERA

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ