19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Χανιά – 22ο Ηπατολογικό Συνέδριο: Στόχος η εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Ημερομηνία:

Αισιόδοξα μηνύματα από το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στα Χανιά – «Έχουμε τα μέσα, έχουμε και τα φάρμακα και τις μεθόδους, για να βρούμε αυτούς τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος

Να γίνει η πρώτη ιατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο, που θα πετύχει να εξαλείψει την ιογενή ηπατίτιδα χορηγώντας φάρμακα, φιλοδοξεί η κοινότητα των ηπατολόγων της χώρας μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος. Το σπουδαίο επίτευγμα αλλά και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν στο 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο που φιλοξενείται από χθες στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στα Χανιά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος κ. Γιάννης Γουλής, μιλώντας στο neakriti.gr στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι «έχουμε τα μέσα, έχουμε και τα φάρμακα και τις μεθόδους για να βρούμε αυτούς τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά. Η Ελλάδα βαδίζει σε ένα στόχο που σχετίζεται με την εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων μέχρι το 2030. Πολύ σημαντικές δουλειές γίνονται από μεγάλα ελληνικά κέντρα, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, ώστε να το πετύχουμε αυτό».

Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε όχι απλά για ίαση, αλλά για εκρίζωση και εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων.

«Δεν έχει επιτευχθεί αυτό στην ιστορία της Ιατρικής. Στην ουσία αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ασθενών σ’ αυτές τις καινοτόμες θεραπείες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακα και να εξαλείψουν τον ιό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνέδριο Ηπατολογικό

Στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με την ελληνική εταιρεία ηπατολόγων, σύμφωνα με τα οποία εκριζώθηκε η ηπατίτιδα απ’ όλο τον πληθυσμό των ωφελούμενων του σχετικού προγράμματος. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, «είδαμε ποιοι είναι θετικοί σε ηπατίτιδα C και Β σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και σε αυτούς κάναμε μια πολύ καινοτόμα και πρωτοπόρα μέθοδο. Φέραμε ουσιαστικά τους γιατρούς κοντά στους ασθενείς».

Ο κ. Θεοχάρης σχολίασε επίσης πως «για πρώτη φορά η ηπατολογική κοινότητα έρχεται τόσο κοντά στον ασθενή και αυτό κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, που είναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτήρισε δε ευτυχή τη στιγμή που οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι σε θέση να το ανακοινώνουν στα Χανιά.

Εφικτή η εκρίζωση του ιού – «Υπάρχουν τα φάρμακα» 

Σημαντική στην προσπάθεια επίτευξης του δύσκολου στόχου της εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας μέχρι το 2030 στην Ελλάδα είναι η συνδρομή οργανισμών, όπως του ΟΚΑΝΑ, που διαχειρίζεται περιστατικά τοξικοεξαρτημένων που νοσούν.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος κ. Γουλής υπογράμμισε πως «το σημαντικότατο βήμα είναι ότι ειδικά για την ηπατίτιδα C έχουμε φαρμακευτικά σκευάσματα, που σε συντριπτικό ποσοστό επιτυγχάνουν την εξάλειψη, την εκρίζωση του ιού».

Το γεγονός ότι οι χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, και οι οποίοι εντάχθηκαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας, κατάφεραν να θεραπευτούν, θεωρείται από τον επιστημονικό κόσμο αλλά και από τη διοίκηση του Οργανισμού ως ένα σπουδαίο βήμα για την εφαρμογή των αντίστοιχων φαρμάκων στον γενικό πληθυσμό. Στο 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκαν όλες οι επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τα ηπατικά νοσήματα.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ