16.8 C
Chania
Saturday, February 24, 2024

Χαράτσι 0,50€ κάθε μήνα θα παίρνουν οι τράπεζες από κάθε λογαριασμό

Ημερομηνία:

Σκέψεις για εφαρμογή τέλους ύψους 0,50 ευρώ σε κάθε καταθετικό λογαριασμό, προκειμένου ο δικαιούχος να έχει τη δυνατότητα να κάνει πληρωμές, να έχει χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, κ.ά., επεξεργάζονται, οι τράπεζες, επεκτείνοντας τη σχετική ρύθμιση που έως σήμερα αφορούσε μόνο λογαριασμούς επιχειρήσεων και σε ιδιώτες.

Παρότι κάθε μεταφορά χρημάτων, ή πληρωμή λογαριασμών χρεώνεται με συγκεκριμένη τιμολόγηση, πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, αναφέρουν ότι οι τράπεζες βρήκαν νέο τρόπο να αυξήσουν την κερδοφορία τους που ασθμαίνει, καθώς δεν αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο εκτιμάται πως θα συμβάλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους καθώς πολλοί δικαιούχοι θα αναγκαστούν να κλείσουν λογαριασμούς ανενεργούς ή με μικρά υπόλοιπα.

Η πάγια χρέωση της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα, όπως λένε οι πληροφορίες θα αφορά τους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά., αλλά όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Ως παράλληλο κέρδος, το μέτρο εκτιμάται πως θα επιφέρει αύξηση των κερδών και από την στροφή των καταθετών στα λεγόμενα πακέτα συνδρομών που έχουν λανσάρει οι συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για προαγορά πακέτων από 2 έως 10 ευρώ τον μήνα ή 25 ευρώ τον χρόνο που περιλαμβάνουν ανάλογο αριθμό δωρεάν κινήσεων (μεταφορές, εμβάσματα, πάγιες εντολές, αναλήψεις, συνδρομές καρτών κ.ά.).

Καθώς, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να ρίξουν τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, το μέτρο κρίνεται ως απαραίτητη απάντηση.

Το νέο χαράτσι, εκτιμούν όσοι γνωρίζουν, θα πάρει αρκετό καιρό έως ότου επιβληθεί καθώς η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό προφίλ καταθετών και διαφορετικό μείγμα καταθετικών λογαριασμών (απλό ταμιευτήριο, φοιτητικοί λογαριασμοί, μισθοδοσία, όψεως/τρεχούμενοι, επιχειρηματικοί κ.λπ.) και θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση ο τρόπος εφαρμογής του.

kosmodromio.gr

Φωτογραφία: Mathieu SternUnsplash

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: «Είμαι παρούσα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Κασσελάκης: «Σε καλωσορίζω, πάμε στις 10 Μαρτίου»

Την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε...

Χανιά: 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο – Θα μεταφερθούν στην Χώρα Σφακίων

Ακόμη ένα σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο, νωρίς...

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη...

Η Κρητικιά ηθοποιός και παραγωγός που “κατέκτησε” το Μπόλιγουντ

Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία ζει τα τελευταία περίπου 6...