10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Χιλιάδες σημαίες της Παλαιστίνης στη νίκη της Σέλτικ επί της Χαποέλ Μπερ Σεβά | Βίντεο

Ημερομηνία:

Με εκατοντάδες σημαίες της Παλαιστίνης, που κάλυψαν σχεδόν όλο το «Celtic Park», υποδέχτηκαν οι οπαδοί της σκωτσέζικης Σέλτικ την Ισραηλινή ομάδα Χαποέλ Μπερ Σεβά, στην πρώτη αναμέτρηση για τα play off του Champions League. Η ομάδα του Ισραήλ, που στην προηγούμενη φάση είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό, ηττήθηκε με βαρύ σκορ 5-2 από τους Σκωτσέζους, όμως περισσότερο από το σκορ συζητήθηκε η αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι οπαδοί της Σέλτικ στο παλαιστινιακό λαό.

Από την παραμονή του αγώνα οι σκωτσέζοι οπαδοί είχαν γεμίσει με πανό υπέρ της Παλαιστίνης και παλαιστινιακές σημαίες τους χώρους γύρω από το γήπεδο. Φυλλάδια μοιράστηκαν κατά την είσοδο των φιλάθλων στο Σέλτικ Παρκ και όταν οι δύο ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο εκατοντάδες παλαιστινιακές σημαίες υψώθηκαν και κυμάτιζαν στις εξέδρες. Η πρωτοβουλία των οπαδών της Σέλτικ, που οργανώθηκε από τον μεγαλύτερο οπαδικό σύνδεσμο «Green Brigade» (πράσινη ταξιαρχία), πραγματοποιήθηκε παρά τη σχετική απαγόρευση από την αστυνομία και πλέον η ομάδα από τη Σκώτια κινδυνεύει ακόμη και με ποινή από την UEFA, που απαγορεύει πολιτικές εκδηλώσεις εντός των γηπέδων.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5PqTK9Ty_Jo”]

Η «πράσινη ταξιαρχία», που έχουν ταυτιστεί με την Αριστερά, έχει σηκώσει πολλές φορές στο παρελθόν παλαιστινιακές σημαίες σε ένδειξη αλληλεγγύης. Στη Σέλτικ είχε επιβληθεί πρόστιμο 16.000 λιρών από την UEFA, όταν το 2014, οι οπαδοί της σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την ισλανδική KR Ρέκιαβικ, την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός εξαπέλυε επίθεση στη Γάζα αφήνοντας πίσω του πάνω από 2.200 νεκρούς παλαιστίνιους.

Όπως υπογραμμίζει στο Al Jazeera ο Σκωτσέζος καθηγητής ιστορίας Τομ Ντεβίν η αλληλεγγύη αυτή έχει τις ρίζες της στην ιρλανδική ταυτότητα μεγάλης μερίδας των οπαδών της Σέλτικ. «Έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Ιρλανδοί καθολικοί στη Σκώτια ήταν περιθωριοποιημένοι για πολλές γενιές. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με την ιστορία αυτής της κοινότητας, ακόμη κι αν πρόκειται για τρίτης, τέταρτης ή και πέμπτης γενιάς Ιρλανδούς», σημειώνει.

«Πρόκειται για αυτή την αίσθηση της αδικίας για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν που προκαλεί και την υποστήριξη σε κάθε κίνηση ανεξαρτησίας, η οποία βασίζεται στην ιστορική δικαιοσύνη. Η περίπτωση της Παλαιστίνης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και θυμίζει αρκετά την ιρλανδική ιστορία»»

Οι οπαδοί της Σέλτικ συχνά εκφράζουν την αντίθεσή τους και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας ενώ είχαν προκαλέσει έντονη διαμάχη το 1981 όταν είχαν υψώσει ένα πανό αλληλεγγύης για τον Μπόμπι Σαντς, το μέλος του IRA, που πέθανε από απεργία πείνας στις βρετανικές φυλακές. Το 2012 είχαν αναρτήσει ένα τεράστιο πανό για τους Παλαιστίνιους απεργούς πείνας στις φυλακές του Ισραήλ, το οποίο έγραφε: «Η αξιοπρέπεια είναι πολυτιμότερη από την τροφή».

Επιπλέον η «πράσινη ταξιαρχία» είχε συγκεντρώσει χρήματα για να φιλοξενήσει μια παλαιστινιακή ομάδα νέων στη Βρετανία, ώστε να λάβει μέρος σε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, και επίσης έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στην κατεχόμενη από τους ισραηλινούς Δυτική Όχθη. «Από τις σχέσεις μας με παλαιστινιακές ομάδες και τις επισκέψεις μας στην Παλαιστίνη, γνωρίζουμε τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης και το θετικό αντίκτυπο που έχει για όσους ζουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Οι ενέργειές μας στέλνουν μήνυμα στους Παλαιστίνιους πως δεν ξεχνάμε τον αγώνα τους», δήλωσε ένα μέλος της «πράσινης ταξιαρχίας» στο Al Jazeera.

«Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δεν βρίσκονται σε μια γυάλα, έξω από την κοινωνία. Τη δεκαετία του ’80 η Νότια Αφρική του απαρτχάιντ είχε αποκλειστεί από τις ποδοσφαιρικές αρχές. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και τώρα. Το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για την 68ετη κατοχή της Παλαιστίνης», πρόσθεσε. Σημειώνεται πως η διεθνής ανθρωπιστική κίνηση BDS, που ιδρύθηκε το 2005, υπενθυμίζοντας τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής του Απαρτχάιντ, ζητάει την αποβολή του Ισραήλ από τη FIFA και την UEFA έως ότου η χώρα «σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Χαποέλ Μπερ Σεβά, Αλόνα Μπαρακάτ, ανέφερε πως ο σύλλογος απορρίπτει τον ρατσισμό και σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του Ισραήλ, όπως η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, δέχεται Άραβες στους κόλπους του. «Δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα μας έχει Εβραίους, Άραβες, ξένους χριστιανούς και εν γένει επιλέγει παίκτες με βάση τα προσόντα τους και όχι με βάση την εθνότητα ή τη θρησκεία».

Ωστόσο πολλοί απορρίπτουν τους ισχυρισμούς για διαφοροποίηση ενός συλλόγου από το κυρίαρχο πολιτικό πλαίσιο σε μια χώρα όπως το Ισράηλ. Το γήπεδο της Χαποέλ Μπερ Σεβά απέχει μόλις 20 μίλια από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι διαβιούν αποκλεισμένοι σε απελπιστικές συνθήκες. Η ίδια η πόλη, η Μπερ Σεβά, κατοικούνταν από τους Παλαιστίνιους πριν αυτοί εκδιωχθούν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1948.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...