20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χρεώνουν τα πάντα: Οι τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν χρήμα σε κάθε επαφή μαζί μας

Ημερομηνία:

Την επιβολή μίας σειράς νέων χρεώσεων σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες σε απλές καθημερινές συναλλαγές και υπηρεσίες, δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι επιβαρύνσεις αυτές μάλιστα, σύμφωνα με τα αρχικά πλάνα, θα επιβάλλονταν από σήμερα.

Η δημοσιοποίηση των προθέσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις αυξήσεις προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς όλοι οι Έλληνες – ακόμα και αυτοί με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα – θα αναγκάζονταν να πληρώνουν υπηρεσίες για τις οποίες πριν δεν υπήρχε χρέωση, αλλά είναι απαραίτητες σε αρκετούς, όπως για παράδειγμα η ερώτηση υπολοίπου, οι τελευταίες κινήσεις λογαριασμού, η αλλαγή PIN κ.λπ.

Οι σφοδρές αντιδράσεις για τα νέα «χαράτσια» ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει ανάκληση των αυξήσεων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να μην προχωρήσουν στις αυξήσεις που ανακοίνωσαν λέγοντας: «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο».

Ενδεικτική μάλιστα ήταν και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το ίδιο θέμα σε τραπεζικό συνέδριο, ο οποίος άφησε αιχμές για την πολιτική των τραπεζών λέγοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο πως συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες».

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους δεν δεσμεύτηκαν για το τι τελικά θα πράξουν και απάντησαν ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».

Συμφώνησαν όμως να επανεξετάσουν ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Χρεώνουν τα πάντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις νέες χρεώσεις που εξετάζουν οι τράπεζες είναι οι εξής:

•    Ετήσια χρέωση για χρήση web banking.
•    Χρέωση για εφαρμογές «έξυπνων» τηλεφώνων.
•    Προμήθεια για συναλλαγές μέσω ίντερνετ (μεταφορές ποσών, πληρωμές).
Επίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θέλοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους, επιθυμούν:
•    Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας/κλοπής/φθοράς/μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31.10.
•    Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31.10.
•    Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31.10.
•    Αντίγραφο επτά τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31.10.
•    Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30.10.
•    Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31.12.

Οι χρεώσεις που ισχύουν σήμερα

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜs της τράπεζάς τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ, είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας) είτε όχι, εάν π.χ. η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε, για αλλαγή/απεμπλοκή PIN, με τη νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, για μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και για πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες, που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων, τις οποίες οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική, που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

"google ad"

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια – συνδρομή, που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Από την πλευρά των τραπεζών, ωστόσο, παραμένει σαφές πως τα έσοδα από τις υπάρχουσες προμήθειες και χρεώσεις έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος και θα παραμείνουν τα ίδια στο σύνολο, ενώ διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν σε επιμέρους τιμολόγια.

Πεδία διαφοροποίησης

Έτσι οι βελτιώσεις που μελετούν ήδη οι τράπεζες – και που δεν είναι ίδιες για όλες – κινούνται στα εξής πεδία:

•    Να μην επιβάλλονται διατραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές που διενεργούνται από ATMs τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και όπου γενικότερα δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των πελατών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
•    Να διαφοροποιηθούν οι χρεώσεις τους σε ό,τι αφορά λογαριασμούς φοιτητών, αγροτών, ανέργων, υπερηλίκων κ.λπ.
•    Να καταργηθεί μια σειρά χρεώσεων, όπως αυτή για το χαρτί του ATM στην εκτύπωση.
•    Να λειτουργήσουν με κλιμακωτά τιμολόγια και κίνητρα προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγάλο πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες θα αφήνουν περιθώρια για μη χρέωση των συναλλασσόμενων όταν σπανίως τούτοι εμφανίζονται να συναλλάσσονται σε γκισέ και σε ATMs.
•    Να μετακυλίσουν ένα κομμάτι χρεώσεων στις επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τις αλλαγές σε χρεώσεις:

Eurobank

Την επέκταση της απορρόφησης κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές ανακοίνωσε η Eurobank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Eurobank, αναγνωρίζοντας την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κατάστημα ή ATM Eurobank, έχει προχωρήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο στην κάλυψη της χρέωσης Direct Access Fee (DAF) σε 16 απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη. Για τις συναλλαγές που έγιναν από 1η Αυγούστου στις περιοχές αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Συνεκτιμώντας τον θετικό απόηχο της πρωτοβουλίας αυτής, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η Eurobank αποφάσισε να επεκτείνει την απορρόφηση του εν λόγω κόστους σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με άμεση ισχύ. Συγκεκριμένα, οι 14 νέες περιοχές είναι οι εξής: Λέρος, Νίσυρος, Χάλκη, Ικαρία, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Μεγανήσι, Ύδρα, Μέθανα, Αγκίστρι, Κέα, και Ελαφόνησος. Ως εκ τούτου καλύπτονται συνολικά 30 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η τράπεζα παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται ότι προκύπτει ανάγκη.

Οι πελάτες της Eurobank έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ανάληψης χρημάτων από τα 966 ΑΤΜ που διαθέτει η Τράπεζα σε όλη την Επικράτεια, καθώς και από τα 657 καταστήματα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ATM) τρίτων Τραπεζών στα νησιά όπου η ίδια δεν διατηρεί δικό της ΑΤΜ. Το κόστος ανάληψης που επιβάλλει ο πάροχος του ΑΤΜ στις περιπτώσεις αυτές, απορροφάται εξολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ σε ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, όπως ερώτηση Υπολοίπου, αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN) και απεμπλοκή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN). Εκτός από τις παραπάνω ρυθμίσεις, η τράπεζα επανεξετάζει την τιμολογιακή της πολιτική και σε άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «υπενθυμίζεται ότι, τόσο οι αναλήψεις όσο και οι προαναφερθείσες εργασίες, παρέχονται ανέξοδα για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς στο δίκτυό της. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνεχίζει να επενδύει για ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα για τους πελάτες της».

Alpha Bank

Σε κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών προχωρά η Alpha Bank σε 16 νησιωτικές περιοχές όπου δεν λειτουργεί δικό της Κατάστημα ή ΑΤΜ, απορροφώντας την προμήθεια (Direct Access Fee-DAF) που έχουν καθιερώσει πανευρωπαϊκά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Η εφαρμογή των μηδενικών χρεώσεων θα ξεκινήσει από τις 11 Νοεμβρίου και αφορά στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σκύρος, Σχοινούσα, Οινούσσες, Χάλκη και Ψαρά.

Η Τράπεζα, η οποία σήμερα διατηρεί το μεγαλύτερο Δίκτυο Καταστημάτων στους νησιωτικούς νομούς της χώρας, με την απόφασή της αυτή αναγνωρίζει εμπράκτως την ανάγκη ελάφρυνσης των Πελατών της σε περιοχές όπου δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να επιλέξουν το δικό της Δίκτυο Καταστημάτων ή ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας έναντι των τοπικών κοινωνιών, η Alpha Bank εξετάζει την επέκταση του μέτρου και σε άλλες ακριτικές – απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της πρόσβασης των συναλλασσόμενων στα τραπεζικά δίκτυα, για την ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Η σημερινή απόφαση της Alpha Bank για απορρόφηση του κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ, έρχεται σε συνέχεια της στήριξης που παρέχει επί σειρά ετών στους κατοίκους των ελληνικών νησιών, μέσω στοχευμένων Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος «Μαζί, με στόχο την υγεία», έχει ενισχύσει τα τελευταία πέντε χρόνια με ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό τα τοπικά ιατρεία σε 51 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος, το Καστελόριζο, η Νίσυρος, η Κάσος, η Θύμαινα, η Τήλος, οι Λειψοί και οι Φούρνοι.

Επίσης, από το 2018 ξεκίνησε να διαθέτει σύγχρονα συστήματα διδασκαλίας, βιβλία και αθλητικό εξοπλισμό σε δημοτικά σχολεία ακριτικών περιοχών (Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την παιδεία»), ενώ είναι σταθερά στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, προσφέροντας βοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως στους σεισμούς σε Κω και Μυτιλήνη και στην πλημμύρα στη Σύμη.

Εθνική Τράπεζα

Αναπροσαρμόζει τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών της ως εξής:

-Επιστροφή του κόστους που συνεπάγεται η συναλλαγή σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σε 25 περιοχές όπου η Εθνική Τράπεζα δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα.

-Μη εφαρμογή προμήθειας για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών στο ΑΤΜ.

-Κατάργηση χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN.

Η Εθνική Τράπεζα, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, ενθαρρύνει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που συνεπάγεται τον περιορισμό χρήσης μετρητών και αποτελεί τάση που παρατηρείται διεθνώς και είναι προς όφελος της επίσημης οικονομίας.

«Η Εθνική Τράπεζα παραμένει σε εγρήγορση σε σχέση με τις χρεώσεις και παράλληλα εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών της σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησής τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες

Από την πλευρά των τραπεζών, όπως ανέφεραν και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη τραπεζών σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου για τη διαχείριση κινδύνων, οι χρεώσεις και οι προμήθειες αυτές επιβάλλονται προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν μέρος των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα, όπως τα ΑΤΜs, έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές και κερδοφόρο και να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, θα πρέπει να βρει και νέες πηγές εσόδων, επισημάνθηκε από διοικητικά στελέχη.

Επίσης τα τραπεζικά στελέχη αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κοινή γραμμή και συνεννόηση στις πρόσφατες νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειες παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάμεσα στις τράπεζες και κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν σε όλες.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι κάποιες προμήθειες συνδέονται με τη γενικότερη σχέση του πελάτη με την τράπεζά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ετήσια συνδρομή των περίπου 30 ευρώ που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα σε πελάτες που διατηρούν μισθοδοτικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα δεν επιβάλλεται αυτή η προμήθεια. Επίσης σε πελάτες που κάνουν χρήση της κάρτας τους δίνεται η δυνατότητα αντιλογισμού με μια αίτηση, ώστε να πάρουν πίσω τη χρέωση των 30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες για μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των προμηθειών προς όφελος όλων των πλευρών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...