14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Χρυσή: Ο οικότοπος στο νησί έχει “πεθάνει” – Μονόδρομος η τεχνητή αναδάσωση

Ημερομηνία:

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στη Νήσο Χρυσή, όπως κατέδειξε η αυτοψία που πραγματοποίησε, χθες κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με επικεφαλής τη Συντονίστρια, Μαρία Κοζυράκη.

Μέλη της Επιτροπής του Σχεδίου Δράσης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης μέσω της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και της δασικής υπηρεσίας περπάτησαν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και σχημάτισαν μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο κατά τα άλλα, προσταυτόμενο νησάκι.

Η ίδια η κ. Κοζυράκη ήταν πάντως αφοπλιστική σχετικά με την εικόνα που αντίκρισε! Όπως είπε “Ο οικότοπος, μετά λύπης μου, έχει πεθάνει! Η τεχνητή αναδάσωση είναι μονόδρομος”.

Σε πρώτη φάση, οι κατεδαφίσεις παραπηγμάτων και σκηνών ολοκληρώθηκαν και τα υλικά συγκεντρώθηκαν για να απομακρυνθούν εκτός νησιού, τις επόμενες ώρες με πλωτή πλατφόρμα που μισθώθηκε από το Ηράκλειο και όχι από την Ιεράπετρα!

Μάλιστα, ενώ τη Χρυσή θα προσεγγίζει η πλατφόρμα, υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα σαρώσουν όλη την έκταση του κεδρόδασους για να συλλέξουν μεμονωμένα μπάζα, σκουπίδια και να καθαρίσουν τις τελευταίες θέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, ειδικά στο δάσος των θαλασσόκεδρων πίσω από την παραλία «Βουγιού Μάτι», από όπου απομακρύνθηκαν 12 αυθαίρετες κατασκευές, το τοπίο ήταν αγνώριστο! Η κατάσταση όμως του οικότοπου ήταν άκρως ανησυχητική…

Δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση. Μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%, όπως εκτιμάται

Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική ενώ ο σχίνος αντιστέκεται ακόμη!

Οδυνηρή διαπίστωση, επίσης, η ύπαρξη δικτύου μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων, σε όλη την έκταση του νησιού που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ίχνη από ρόδες αυτοκινήτων σε αυτά τα μονοπάτια!

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...