30.8 C
Chania
Tuesday, July 16, 2024

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: “Η ανοχή σε φαινόμενα τραμπουκισμού και παραβατικότητας είναι μηδενική”

Ημερομηνία:

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ από όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου το πρωί του Σαββάτου η ευρεία και κλειστή σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί. Στη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ο Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα των προθέσεων και των σκοπών του για το μείζον θέμα της αστυνόμευσης και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής Διευθυντές της ΕΛ.ΑΣ και από τους τέσσερις νομούς, οι Διευθυντές των Τμημάτων Ασφαλείας, οι διοικητές Διοικητής της Τροχαίας ΒΟΑΚ και των Α.Τ των Αεροδρομίων καθώς και οι διοικητές των ΤΑΕ.

Εκτενής ήταν επίσης και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος,  μιας υπηρεσίας που έχει καταφέρει μείζονος σημασίας «χτυπήματα» στο οργανωμένο έγκλημα, έχοντας χειριστεί κρίσιμες υποθέσεις εντός και εκτός Κρήτηςακόμη και εκτός συνόρων καθώς διαχειρίστηκε υποθέσεις που με αφετηρία το νησί προσέλαβαν διεθνή αντίκτυπο.

Η πιο πρόσφατη από τις υποθέσεις αυτές, την οποία από την πρώτη στιγμή παρουσίασε και συνεχίζει να παρακολουθεί το Cretalive, ήταν εκείνη της Κισσάμου με την εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας που λυμαινόταν όπως καταγγέλλεται από κατοίκους την ευρύτερη περιοχή, με εκβιασμούς, άσκηση βίας, μπαλοταρίσματα και φθορές περιουσιών. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι στη μεγάλη αυτή υπόθεση απολογούνται σήμερα και αύριο.

Το τμήμα Αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος είχε και στο παρελθόν πολύ καλή συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την περίοδο της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, καθώς χειρίστηκε την άλλη μεγάλη υπόθεση εκείνη των βρεφών στα Χανιά με τις εικονικές εμβρυομεταφορέςΥπενθυμίζεται πως επρόκειτο για μια υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις που απαιτούσε επιπλέον διαχείριση ευαίσθητου υλικού από την κλινική υπογονιμότητας που έπρεπε να προστατευθεί.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Το στίγμα Χρυσοχοΐδη και ο στόχος της κοινωνικής αστυνόμευσης

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στο μεγάλο στοίχημα της κοινωνικής αστυνόμευσης για το οποίο ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έστειλε ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα. «Δεν είναι ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές που σχετίζονται με κρούσματα κακής νοοτροπίας στην Κρήτη», επισήμανε. Για πολλοστή φορά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι η ανοχή σε φαινόμενα τραμπουκισμού και παραβατικότητας είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μηδενική. Ειδικότερα, μιλώντας για τις κακές αυτές νοοτροπίες αναφέρθηκε στα νταηλίκια, τα 4Χ4 που λυμαίνονται την ύπαιθρο και όχι μόνο, τους γάμους με τους 50 κουμπάρους, τις «κούπες» και τις μπαλοθιές. Περιγράφοντας το στοίχημα της κοινωνικής αστυνόμευσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον εν εξελίξει σχεδιασμό ενάντια στα φαινόμενα των ζωοκλοπών, της αδεσποτίας και των τραμπουκισμών που διαταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Στη διάρκεια της συνάντησης δεν έλειψε και η αναφορά στο φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων. Και στην περίπτωση αυτή το διαχρονικό μήνυμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν ξεκάθαρο: «οι γονείς των ανήλικων παραβατών θα συλλαμβάνονται ρητώς και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο».

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Πλήρης η στήριξη στην ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην κλειστή συνάντηση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την στήριξη και εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. Όπως είπε ο ίδιος έχει λάβει από φορείς αλλά και αρκετούς πολίτες της Κρήτης δεκάδες μηνύματα που εκφράζουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπο του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Νίκου Σπυριδάκη, με αφορμή όλες τις τελευταίες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν λάβει χώρα στην Κρήτη, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση της Κισσάμου.

To δελτίο Τύπου του Υπουργείου για την Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη, αναφέρει αναλυτικά:

498 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν καταγραφεί στην Κρήτη το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ 338 κακοποιητές έχουν συλληφθεί, σημείωσε από το Ηράκλειο Κρήτης όπου βρίσκεται σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου με την ηγεσία της αστυνομίας από όλους τους Νομούς της Κρήτης, αλλά και τους Διοικητές των Τμημάτων και όλων των αστυνομικών υπηρεσιών, επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν  το νησί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε αναλυτικά στον άξονα, στον οποίο πρέπει να επικεντρώσουν τη δράση τους όλοι οι αστυνομικοί.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι η Ελληνική Αστυνομία με το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει με τη δραστηριότητα της, προστατεύει και σώζει ανθρώπινες ζωές, ενώ σημείωσε πως «για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μια τόσο σπουδαία δουλειά. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες ανοίγουν τα στόματα και μιλούν. Και πλέον οι κλειστές πόρτες κάθε μέρα ανοίγουν όλο και περισσότερο και καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ενδοοικογενειακής βία γυναικών και παιδιών και γενικότερα ευάλωτων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε πως πλέον στην Κρήτη λειτουργούν 4 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, ένα σε κάθε Νομό του νησιού,  με αποτέλεσμα να «υπάρχει επαρκής κάλυψη όλης της Κρήτης, από το τελευταίο ορεινό χωριό, μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και είμαστε εδώ να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δραστηριότητα τους», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δουλειά που γίνεται από τα Τμήματα Ασφαλείας και τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας του νησιού σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, ενώ επεσήμανε τη σημασία του ρόλου των γονέων στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «η παράλειψη της επιμέλειας είναι αδίκημα και στρέφεται ουσιαστικά εναντίον των υπολοίπων παιδιών και εναντίον των υπολοίπων γονέων». Έκανε λόγο για σημαντική μείωση της τάξης του 20% των περιστατικών της παραβατικότητας των ανήλικων, αλλά όπως είπε «αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να δώσουμε μία συντριπτική απάντηση σε αυτό το θέμα σε συνδυασμό με τις διατάξεις για το bullying που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία».

Στη συνέχεια ο Μ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα κοινωνικής αστυνόμευσης, όπως είπε, που αφορά στην οδική συμπεριφορά. Επεσήμανε πως ήδη υπάρχει αυξημένη τροχονομική επιτήρηση με ειδικές υπηρεσίες τόσο στον ΒΟΑΚ, αλλά στις πόλεις και τους νομούς του νησιού, με στόχο να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και να βελτιωθεί η  οδική συμπεριφορά. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε αύξησης στη βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων κατά 250%, ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της τροχαίας έτσι ώστε «η τροχαία να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους του νησιού της Κρήτης».

Ο κ.Υπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της  αστυνομίας στην Κρήτη λέγοντας ότι έχει διαχειριστεί μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις με επιτυχία, ενώ σημείωσε επίσης ότι το έργο αυτό θα ενισχυθεί με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα αρχίσει να λειτουργεί από το φθινόπωρο, της οποίας τα στελέχη θα έχουν έντονη παρουσία και στην Κρήτη. «Η ΔΑΟΕ έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του σκληρού και οργανωμένου εγκλήματος. Είμαστε εδώ να ξεκινήσουμε με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, με τους αξιωματικούς, με αφοσιωμένους επαγγελματίες, με σύγχρονες μεθόδους για να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια που χτυπάει την κοινωνία, την οικονομία. Είναι ένας διαρκής αγώνας, θέλει διαρκή ανανέωση, σύγχρονο εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό των μεθόδων και πάντα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Κρήτης ο κ. Υπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία της Κρήτης έχει επαρκή στελέχωση. Την ενισχύουμε διαρκώς όλο και περισσότερο τώρα ενόψει του καλοκαιριού κυρίως για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη και την ενίσχυση στον ΒΟΑΚ, θα συνεχίσουμε τη στήριξη των υπηρεσιών και των ΤΑΕ στα Ανώγεια, στον Μυλοπόταμο, στη Μεσσαρά και όπου αλλού απαιτείται και θα δούμε με τις τακτικές μετάθεσης πόσο προσωπικό μπορούμε να μεταφέρουμε στην Κρήτη. Αλλά η Κρήτη, πραγματικά, έχει έναν επαρκή αριθμό και πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι η ανανέωση του προσωπικού, γιατί μεγαλώνει το προσωπικό και χρειάζεται ενίσχυση».

Σε ό,τι αφορά στην αθλητική βία, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες και ιδίως μετά την ψήφιση του αθλητικού νόμου. «Εγκληματικές ομάδες είναι παντού, κινούνται παντού και η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μέτρα» είπε, συμπληρώνοντας ότι «η χρονιά έκλεισε πολύ καλά» ωστόσο η προσπάθεια «είναι μαραθώνιος και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή γήπεδα, ασφαλείς εκδηλώσεις στους αθλητικούς χώρους και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι γονείς να προστίθενται μαζί με τα παιδιά τους ως θεατές, για διασκέδαση στα γήπεδα».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ζήτημα των ζωοκλοπών στο νησί σημειώνοντας πως σχεδιάζεται περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας, προκειμένου «οι δράσεις της αστυνομίας και του κράτους δικαίου, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς να γίνουν πιο αποτελεσματικές, έτσι ώστε να πατάξουμε μεταξύ άλλων και ένα φαινόμενο, το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα εδώ στο νησί της Κρήτης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος των συσκέψεων με τους Αξιωματικούς της Κρήτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόψε η συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια στα Χανιά

Ο Κωστής Μαραβέγιας έρχεται και φέτος το καλοκαίρι με τα ωραιότερα...

Δήμος Χανίων: Τα βιβλία αλλάζουν χέρια και χαιρόμαστε!

Εκατοντάδες βιβλία θα χαρίσει ξανά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης...

Βραδιές Μουσικής στον Δήμο Πλατανιά

Δυο βραδιές γεμάτες μουσική, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ,...