15.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

Χωρίς εποχικό προσωπικό για την θερινή περίοδο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εκπέμπει η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, καθώς το Μουσείο, όπως και τα τέσσερα άλλα μουσεία της χώρας που πρόσφατα μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παρά τον αγώνα των εργαζομένων και τις αντιρρήσεις του συνόλου του κόσμου του Πολιτισμού, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου κατά την θερινή περίοδο.

Όπως αναφέρουν οι αρχαιοφύλακες σε ανακοίνωσή τους:

“Από την 1η Απρίλη, όλα τα μουσεία, μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έχουν προσλάβει με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) το εποχικό προσωπικό που χρειάζονται – κυρίως, Αρχαιοφύλακες και καθαριστές- και λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, 8:00 – 20:00. Αυτό υπαγορεύει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που φτάνει σταδιακά στη χώρα μας.

Όλοι οι χώροι ;

Τα 5 μεγάλα Μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν. 5021/2023), για τον … «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής…..», ΔΕΝ έχουν ακόμα εκδώσει τις Προκηρύξεις για το εποχικό προσωπικό, ΔΕΝ έχουν Αρχαιοφύλακες & καθαριστές, για να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες, λειτουργούν με χειμερινό ωράριο και κλειστές τις μισές, τουλάχιστον, αίθουσες.

Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.) έχει απευθυνθεί στη Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, κα Χρυσουλάκη, καθώς και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, κο Γρυσπολάκη. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι η έγκριση των θέσεων εποχικού προσωπικού για τα 5 μεγάλα Μουσεία βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, το θέμα της έγκρισης είχε τεθεί υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ηράκλειο, και η ίδια η Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα μεσολαβούσε για την επίσπευσή της. Δυστυχώς, έχει παρέλθει ένας μήνας και η έγκριση βρίσκεται, ακόμα, στο Υπουργείο Εσωτερικών!

Αναρωτιόμαστε, ποια ανυπέρβλητη δυσκολία έχει προκύψει με την έγκριση των θέσεων, οικονομική, νομική ή άλλη,  που δεν μπορούν δύο Υπουργοί, Εσωτερικών & Πολιτισμού, να υπερκεράσουν;

Ήδη, τα περισσότερα Μουσεία έχουν προβεί σε ανακοίνωση για χειμερινό ωράριο όλο τον Απρίλιο! Τα 5 μεγάλα Μουσεία της χώρας, πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, κλείνουν το μεσημέρι και δίνουν την εικόνα υπολειτουργίας (οι μισές αίθουσες κλειστές) και εγκατάλειψης ( έλλειψη καθαριότητας).

Ένα χρόνο, μόλις, μετά την ψήφιση του νόμου για τον  «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής….».

Για άλλη μια φορά, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους…

Για άλλη μια φορά, κυριαρχεί το παράλογο…

Για άλλη μια φορά, διαμαρτυρόμαστε για το αυτονόητο.

Για άλλη μια φορά, οι πιστοποιημένοι Αρχαιοφύλακες περιμένουν τις προκηρύξεις και παραμένουν στην ανεργία.

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ