Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου επισημαίνει τον κίνδυνο καθυστερημένης αεροπυρόσβεσης στα νότια της Κρήτης – Ερωτήματα για τον αριθμό των διαθέσιμων ελικοπτέρων Ericsson το 2025
Την ανησυχία της για τις σοβαρές ελλείψεις στην αεροπυρόσβεση στην Κρήτη ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου εκφράζει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά. Απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, η κ. Βατσινά θέτει το ζήτημα της μη μόνιμης στάθμευσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericsson στην Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Όπως επισημαίνει η βουλευτής, μεταφέροντας και την αγωνία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Ericsson αποτελεί το ισχυρότερο μέσο αεροπυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα. Ωστόσο, φέτος, όπως και το 2024, θα εδρεύει στην Καλαμάτα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα, ειδικά για τη νότια Κρήτη, όπου η μορφολογία του εδάφους καθιστά δύσκολη και χρονοβόρα την πρόσβαση των υπόλοιπων εναέριων μέσων.
«Αν και στην Κρήτη θα επιχειρούν τρία ελικόπτερα, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου του νησιού, αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια ταχύτητα και ασφάλεια σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Βατσινά. Τονίζει μάλιστα ότι η πτήση του Ericsson από την Καλαμάτα προς περιοχές της Κρήτης, όπως τα Χανιά, απαιτεί κατά μέσο όρο 1 ώρα και 20 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι την πρώτη ρίψη νερού, χρόνος κρίσιμος που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός σε μια πυρκαγιά.
Η βουλευτής ζητά από τον υπουργό να ενημερώσει εάν υπάρχει πρόθεση το ελικόπτερο Ericsson να σταθμεύει εκ περιτροπής στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση επέμβαση και στις δύο περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει εάν ισχύει η πληροφορία ότι φέτος θα επιχειρούν λιγότερα ελικόπτερα Ericsson σε εθνικό επίπεδο, και εφόσον αυτό ισχύει, να εξηγήσει τους λόγους αυτής της μείωσης.
Το θέμα της επαρκούς κάλυψης της Κρήτης από εναέρια μέσα πυρόσβεσης παραμένει ένα από τα πλέον καίρια ζητήματα ενόψει του καλοκαιριού, με τις συνθήκες ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες να καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση.