27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Χωριό αιωνόβιων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Μπορεί η Αγία Παρασκευή Αμαρίου Κρήτης να έγινε γνωστή, πανελληνίως, ως το χωριό που γέννησε και ανάθρεψε τον δικτάτορα Στυλιανό Παττακό, όμως θεωρείται και… πρωταθλήτρια στα χρόνια ζωής των κατοίκων της, εντός και εκτός του χωριού. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ή… έπιασε τον αιώνα, ή τον πέρασε ή τον ακουμπά!
Όμως, φαίνεται, πως ο οικισμός έχει… παράδοση να γεννά αιωνόβιους ή υπεραιωνόβιους. Ο Κώστας Φουντουλάκης, σύμφωνα με το madeincreta, θυμάται την απάντηση που του έδιδε η μάνα του όταν την ρωτούσε το έτος που γεννήθηκε: «Δε γατέχω κοπέλι μου», του απαντούσε. «Σε έκαμα όντε βγαίνανε τα κολοκύθια», του προσδιόριζε την εποχή, όχι όμως και τον χρόνο!
Ο ίδιος αποδίδει «το μέγιστο της ζωής» των κατοίκων στις κλιματολογικές συνθήκες του χωριού και στη διατροφή τους. «Το κλίμα είναι πολύ καλό, δεν έχομε υγρασία», υποστηρίζει, «τρώμε το γνήσιο λάδι, τρώμε όσπρια πολλά και πίνουμε και το κρασάκι μας. Αλλά το σπουδαιότερο είναι το λάδι και εγώ δεν μπορώ το ψιλό, δεν το καταλαβαίνω, δεν με πιάνει».

Πηγή: iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της...