Την αναθεώρηση των μέτρων που κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης, του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος απεργίας, ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθέτησε.
Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση της προστασίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται στην κατάργηση της καθολικής ισχύος των κατωτάτων ορίων προστασίας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επέκτασης των ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας, στην αποδυνάμωση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την αποκέντρωση στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις με παράλληλη αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.
Ακόμη, επισημαίνει την υποχρέωση για ουσιαστική προστασία των εν λόγω δικαιωμάτων, λόγω της δέσμευσης των κρατών μελών από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες που τα προβλέπουν, όπως τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του περιορισμού αυτών των δικαιωμάτων στην έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, με σοβαρότατες συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και ζητεί την αναθεώρηση των μέτρων που επέβαλαν περιορισμούς στα δικαιώματα αυτά, τονίζοντας ότι η επένδυση στα κοινωνικά δικαιώματα είναι επένδυση στο μέλλον.
Η ΓΣΕΕ χαιρέτισε την Τρίτη την έκδοση του ψηφίσματος, που αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μετά τις προσφυγές της σε ευρωπαϊκά και διεθνή ελεγκτικά όργανα από το 2010 και μετά κατά των μέτρων φίμωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ατομικών και συλλογικών.