14.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

Ψήφισμα ΣΕΠΕ Χανίων για την εκκένωση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Ο ΣΕΠΕ Χανίων καταδικάζει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και την εκκένωση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι , που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ψήφισμα:

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδιώκει με κάθε τρόπο να προχωρήσει γρήγορα τα σχέδια της για την επιχειρηματική αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου. Η χανιώτικη κοινωνία γίνεται μάρτυρας για ακόμα μια φορά της αξιοποίησης της καταστολής, με σκοπό να παραδοθούν τα ιστορικά κτήρια στον Λόφο Καστέλι, που βρίσκονται σε ένα πανέμορφο σημείο της πόλης, στους μεγαλοξενοδόχους.

Παρόλο που εδώ και δεκαετίες οι φοιτητικοί Σύλλογοι αλλά και άλλοι φορείς των Χανίων, διεκδικούν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου με στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης, η κυβέρνηση επιλέγει να παραδοθούν τα κτήρια για να ικανοποιηθούν τα κέρδη των λίγων. Τα γεγονότα αποτελούν ένα ακόμα κρίκο στην πολιτική που μετατρέπει το πανεπιστήμιο και το σχολείο σε “επιχείρηση” , όπως έδειξε και ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ και προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν στην νεολαία οι κατευθύνσεις της ΕΕ με την ουσιαστική συναίνεση όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν διαχρονικά. Την πολιτική αυτή έρχεται να υπερασπίσει η κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, οι συνεχείς εισβολές των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, η καταστολή που έχουν εξαπολύσει απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους, σε εκλεγμένους συνδικαλιστές.

Αποτελεί πρόκληση το κράτος να εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να παραδοθούν αυτά τα κτήρια-φιλέτα στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται ανίκανο να εξασφαλίσει δημόσιους χώρους και υποδομές για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, να λύσει το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Νομό.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η μοναδική απάντηση είναι οι αγώνες του λαού μας που εξελίσσονται , δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε αυτήν την βάρβαρη πολιτική. Τέτοιοι ήταν οι αγώνες των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών της πόλης μας που απέτρεψαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για κατάργηση Λυκείου στα Χανιά. Απάντηση έδωσαν και δίνουν ο αγώνας των φοιτητών σε όλη την χώρα που νίκησαν την καταστολή, την συκοφαντία και απομόνωσαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν καλής συνύπαρξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απέργησαν στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, διαδηλώνοντας με σύνθημα: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” και απαίτησαν να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών.

Κάνουμε καθαρό ότι εμείς οι εργαζόμενοι, μαζί με το φοιτητικό κίνημα , τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς θα μπούμε μπροστά για να μην προχωρήσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης των κτηρίων του λόφου Καστέλι. Τα κτήρια να παραδοθούν εκεί που ανήκουν, στον λαό, στους φοιτητές και στην νεολαία της πόλης μας.

Διεκδικούμε:

  • Να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από τον Λόφο Καστέλι

  • Αξιοποίηση με ευθύνη του κράτους των κτηρίων της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, των υπόλοιπων κτηρίων του Πολυτεχνείου όπως η Γαλλική σχολή, το κτήριο Παπαδόπετρου, το κολυμβητήριο για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών (Λέσχη στην πόλη, βιβλιοθήκη, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού)

  • Αξιοποίηση συνολικά των δημοσίων κτηρίων και των υποδομών στην πόλη των Χανίων για κάλυψη των αναγκών του λαού σε πολιτισμό, αθλητισμό, αναψυχή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...