17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Κρήτης για το Ασφαλιστικό

Ημερομηνία:

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης, ως το ανώτατο όργανο του Τμήματος, συνεδρίασε την Τετάρτη 27.01.2016 και αφού βρέθηκε σε απαρτία λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της συνάδελφο Στρογγυλό Ιωάννη και την διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε ενέκρινε ψήφισμα. Η πρόταση για άλλο ψήφισμα που κατατέθηκε έλαβε 3 ψήφους.

Επίσης, αποφασίστηκε:

  • να παραμείνει σε διαρκή συνεδρίαση το όργανο της Αντιπροσωπείας ώστε να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή εξέλιξη,
  • να προσκληθούν για να συμμετέχουν οι μηχανικοί μέλη του Τμήματος στις κινητοποιήσεις τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά,
  • να δημοσιοποιηθεί και να σταλεί στον αρμόδιο υπουργό, στο κεντρικό ΤΕΕ και τα άλλα Περιφερειακά Τμήματα.

Το ψήφισμα για το Ασφαλιστικό

1. Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος με κοινωνικό χαρακτήρα. Στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι αναγκαίο το νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα να είναι αποτέλεσμα πραγματικού διαλόγου με τους φορείς και τα επιμελητήρια με ταυτόχρονες αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητά του. Σκοπός είναι η τελική πρόταση για το ασφαλιστικό και των επιμέρους παραμέτρων που καθορίζουν τις εισφορές και τις συντάξεις, να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Η βιωσιμότητα αυτή δε μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη του επαγγελματικού και επιστημονικού μας χώρου.

2. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα. Αυτό είναι μια αρχή που μας βρίσκει σύμφωνους, θα πρέπει όμως να συνοδεύεται από όρια και προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις όπως είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η βιωσιμότητα των εργαζομένων και της επιχείρησης καθώς και αξιοπρεπείς συντάξεις.

3. Η βιωσιμότητα του όποιου ασφαλιστικού συστήματος θα προέλθει μέσα από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τον περιορισμό της ανεργίας, τον αποτελεσματικό έλεγχο της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διαπνέεται από το πνεύμα αλληλεγγύης των γενεών και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Την διακριτή ύπαρξη του ασφαλιστικού μας φορέα με τη μετεξέλιξη του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα αυτοδιοίκητο ασφαλιστικό οργανισμό, εντός του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα διοικείται από τους ασφαλισμένους του, θα διαχειρίζεται αυτοτελώς τα αποθεματικά και τα περιουσιακά του στοιχεία και θα χαράζει και θα υλοποιεί αυτόνομα την ασφαλιστική του πολιτική, με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων του και τη βιωσιμότητά του, ως μόνη ρεαλιστική λύση για όλο τον τεχνικό κόσμο.

Αναδρομική ακύρωση όλων των αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).

Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν. Δυνατότητα απόδοσης προσωρινής ασφαλιστικής ενημερότητας σε μη δικαιούχους για συγκεκριμένη μελέτη – επίβλεψη – κατασκευαστικό έργο, με πληρωμή ποσού ως ποσοστό επί της νόμιμης αμοιβής.

Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.

Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ.

Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία.

Καταβολή στο Ταμείο της οφειλόμενης κρατικής χρηματοδότησης και των αναδιανεμητικών πόρων. Καταβολή όλων των οφειλόμενων της εργοδοσίας.

"google ad"

Αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων που κουρεύτηκαν από το PSI.

Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας ώστε να παταχθεί η διαφυγή πόρων από το ταμείο.

Δυνατότητα ανανέωσης διακανονισμού που χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής δόσης. Άρση των τοκογλυφικών όρων διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση των τόκων επί των οφειλών.

Αξιοποίηση του ποσοστού κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ στις αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελέτης – επίβλεψης τεχνικών έργων και στην κατασκευή των δημοσίων έργων σε κοινό λογαριασμό και ανάλογη αξιοποίησή του για την ελάφρυνση των εισφορών.

Εξασφάλιση του μηχανισμού εγγυοδοσίας των μηχανικών.

Επανεξέταση του φορολογικού συστήματος όλων των μηχανικών και κυρίως σε ότι αφορά το αφορολόγητο όριο των αυτοαπασχολούμενων σε συνδυασμό με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο πχ.( Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), καταρχήν από 18-01-2016 έως 29-01-2016, με δυνατότητα συνέχισης με νεότερες αποφάσεις μας.

Συντονισμό δράσης με όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς Φορείς της χώρας, με προτεραιότητα τους επιστημονικούς Φορείς του ΕΤΑΑ (Νομικούς, Υγειονομικούς).

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημοσίου, ανέργους και συνταξιούχους.

Στόχος όλων των παραπάνω αγωνιστικών δράσεων καθώς και όσων στην πορεία προστεθούν, παραμένει ο διαρκής και συνεπής αγώνας για ένα δίκαιο, υγιές και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με κοινωνικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...