Ο Παναγιώτης Ξηρουχάκης, γεωγράφος από την Κρήτη, ήταν η πρώτη απόλυση δημοσίου της περιόδου των μνημονίων. Ήταν επίσης η πρώτη απόλυση υπαλλήλου με σύμβαση αορίστου χρόνου στην εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε..
Η απόλυση έγινε τον Αύγουστο του 2011 και σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη κ. Ξηρουχάκη ήταν μία καθαρά πολιτική δίωξη που οφειλόταν στην προάσπιση έως το τέλος των εργασιακών του δικαιωμάτων. Μετά από αυτόν, ακολούθησαν 10 επιπλέον απολύσεις στην ίδια εταιρεία.
Η υπόθεση είχε πάει στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη ενώ έφτασε και στα δικαστήρια με την απόφαση που βγήκε πριν μία βδομάδα να είναι απορριπτική.
Με σημερινή του επιστολή με τίτλο «Ψεύτη Κατρούγκαλε» ο Παναγιώτης Ξηρουχάκης καταγγέλλει ότι ενώ ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι δημοσίου της περιόδου των μνημονίων, αυτός παραμένει αδικαίωτος ενώ περιγράφει την περιπέτεια που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια.
Η επιστολή
Σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Ήμουν ο πρώτος απολυμένος από το δημόσιο, το καλοκαίρι του 2010 λόγω μνημονίου. Ρόλο έπαιξε επίσης ότι είχα τσακωθεί με κάποιον προϊστάμενό μου ο οποίος μου είπε κιόλας ότι ήξερε τις πολιτικές μου απόψεις. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υποχώρησα σε αφεντικά και αυτό το πλήρωσα. Ας είναι. Απολύθηκα χωρίς αποζημίωση ενώ οι άλλοι 10 που φύγανε μετά από εμένα από το Κτηματολόγιο πήραν αποζημίωση κανονικά.
Σύντομα η περίπτωσή μου ξεχάστηκε. Ακολούθησαν δίκες που τις έχασα (ασφαλιστικά και πρωτοδίκως).
Να τονίσω εδώ ότι είμαι διδάκτωρ πανεπιστημίου και ήμουν η πρώτη απόλυση που έγινε στο δημόσιο στην Ελλάδα χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς να περάσω από Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Επίσης, οι συνδικαλιστές του Κτηματολογίου δε με στήριξαν καθόλου. Η δικαστίνα μάλιστα τότε υποστήριξε ότι δεν απολύθηκα για συνδικαλιστική δράση αλλά επειδή ήμουν «κακό» παιδί και απόδειξη ήταν ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Κτηματολογίου δεν έβγαλε ανακοίνωση για να με υποστηρίξει. Έχετε ξανακούσει κάτι τέτοιο για Σωματείο Εργαζομένων;
Βέβαια, συνέπεια όλων αυτών ήταν ότι έχασα τη δίκη (τα πτυχία δεν έχουν καμία αξία τελικά) ενώ οι άλλοι δέκα υπάλληλοι την κέρδισαν πανηγυρικά και επέστρεψαν.
Να τονίσω εδώ ότι όλοι οι απολυμένοι από Μετρό και Κτηματολόγιο (οι απολυμένοι του ΠΑΣΟΚ) επέστρεψαν στη δουλειά τους σταδιακά επί Νέας Δημοκρατίας (με δικαστικές αποφάσεις)
Πάμε τώρα στις απολύσεις επί ΝΔ.
Η περίπτωσή μου ξεχάστηκε. Όλοι ασχολούνταν με τις καθαρίστριες, τους υπάλληλους της ΕΡΤ (που για εμένα δεν είχαν πει κουβέντα όταν ήταν ακόμα μνημονιακό κανάλι και πριν τους χτυπήσει η Δεξιά) και τη διαθεσιμότητα.
Εννοείται ότι θέλω να γυρίσουν όλοι στη δουλειά τους άσχετα με το τι έγινε με εμένα.
Όσον αφορά εμένα, βρέθηκα με τον κ. Κατρούγκαλο και την ομάδα του, τους παρέδωσα όλα τα χαρτιά που αποδείκνυαν ότι η περίπτωσή μου δεν ήταν πειθαρχική, μου είπαν να περιμένω να βγει η έφεση (είχε ήδη αργήσει δέκα μήνες, χρόνος ρεκόρ για εργασιακά και ειδικά θέματα δημοσίου).
Τους ρώτησα, γιατί τέτοια διάκριση σε σχέση με τις καθαρίστριες και τους άλλους που επαναπροσλαμβάνονται; Δεν πήρα απάντηση.
Λίγο μετά, έχασα και την έφεση και πλέον οριστικά δε γυρνάω στη δουλειά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που όπως δηλώνει ο Κατρούγκαλος επιστρέφουν.
Ευχαριστώ όσους με στήριξαν στη δίκη για την υπόθεσή μου (τα είκοσι άτομα που ήρθαν τότε στο Δικαστήριο) και κάποιες πολιτικές ομάδες (Βαβυλώνια, Indymedia και διάφορα blogs) που μου έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσω καθώς οι δημοσιογράφοι έκοβαν την είδηση της απόλυσής μου.
Δεν ευχαριστώ καθόλου τον Ριζοσπάστη ο οποίος ενημερώθηκε τότε για την απόλυσή μου και δεν έγραψε τίποτα, και τον ΣΥΡΙΖΑ για ευνόητους λόγους.
Υ.Γ.: Ο Κατρούγκαλος, όταν απολύθηκα, ήταν στο ΠΑΣΟΚ όπως και πολλοί άλλοι (Μιχελογιαννάκης, Μητρόπουλος και πολλοί άλλοι). Δεν παραδέχονται ότι έγιναν απολύσεις επί ΠΑΣΟΚ γιατί έτσι είναι σα να παραδέχονται ότι υπήρξαν απόλυτα μνημονιακοί. Αφού λοιπόν είδαν ότι είμαι ο μόνος που δε γύρισα στη δουλειά μου επί ΝΔ και το θέμα των μνημονιακών απολύσεων από το ΠΑΣΟΚ έχει τελείως ξεχαστεί, είναι εύκολο να θαφτεί η υπόθεσή μου. Είμαι μονάχα ένα άτομο άλλωστε. Και μαζί, να ξεχαστεί το σκοτεινό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που μετανάστευσε στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα παράγει αντιμνημονιακό έργο.
Τι σημείωνε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης για την υπόθεση Ξηρουχάκη
Να υπενθυμίσουμε ότι σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί και στη Βουλή από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη.
Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2011 σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής σημειωνόταν ότι η απόλυσή του Παναγιώτη Ξηρουχάκη άνοιξε τον δρόμο για 10 επιπλέον απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου στην Κτηματολόγιο Α.Ε.
Να σημειώσουμε ότι οι απολύσεις αυτές ήταν οι πρώτες απολύσεις της μνημονιακής περιόδου στο δημόσιο τομέα και οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο από το 1991 ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις πάτησαν στον όρο που υπήρχε για «δοκιμαστική περίοδο εργασίας ενός χρόνου». Πατώντας σε αυτό το σημείο στην περίπτωση του Παναγιώτη Ξηρουχάκη δεν κατέβαλλαν ούτε την οφειλόμενη αποζημίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόλυσή του έγινε μόλις 1 ημέρα πριν συμπληρωθεί 1 χρόνος εργασίας.
Σύμφωνα με απάντηση του προέδρου του Κτηματολογίου Α.Ε. κ. Αρβανίτη στον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη στις 17 Μαρτίου του 2011 υπάρχει παραδοχή ότι «ανατέθηκαν σε αυτόν διαφορετικά καθήκοντα από αυτά του γεωγράφου (σημειώνουμε εδώ πως ο κ. Ξηρουχάκης προσελήφθη ως γεωγράφος Π.Ε.)» αν και σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη «ουδέποτε αντέδρασε, αρνήθηκε ή διατύπωσε εγγράφως τουλάχιστον επιφυλάξεις ως προς την εκτέλεση της ανατεθείσας εργασίας»
Μάλιστα, αιτιολογώντας την απόφαση για απόλυση σημειώνε τότε ότι «κρίθηκε μη ικανοποιητική η απόδοση του λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα του και τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί και έτσι η εταιρεία προέβη σε διακοπή της σύμβασης εργασίας…». Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς γίνεται να κρίνεται και να απολύεται ένας υπάλληλος που έχει προσληφθεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό ενώ τελικά εκτελεί καθήκοντα διαφορετικά από αυτά της πρόσληψής του.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη «…ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν αξιοποιήθηκε ως γεωγράφος διότι στην εταιρεία δεν υπάρχει τέτοια θέση εργασίας ούτε προβλέπεται στο οργανόγραμμα της…».
Την ίδια όμως στιγμή στο ίδιο ακριβώς έγγραφο σημειωνόταν ότι ο Π. Ξηρουχάκης είχε προσληφθεί «με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου… ως γεωγράφος» ενώ στην εισήγηση της απόλυσής του από το Κτηματολόγιο Α.Ε. αναφερόταν ότι ο κ. Ξηρουχάκης είχε δηλώσει εξαρχής την αδυναμία εργασίας σε άλλα πλην των Αθηνών γραφεία Κτηματογράφησης λόγω μη διάθεσης ιδιωτικού μέσου μετακίνησης.
Μάλιστα, έτερος προϊστάμενος στην εισήγηση για απόλυση αναφέρεται ρητά ότι «ο Π. Ξηρουχάκης διαμαρτύρονταν για την εργασία του σε Γραφεία Κτηματογράφησης σαν ΔΕ (υποτίμηση του ως επιστήμονα) και για τη μη αξιοποίηση του με βάση τα προσόντα και τις σπουδές του».
Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση του κ. Αρβανίτη στο έγγραφο που μεταβιβάστηκε στη Βουλή ότι δεν είχε εκφράσει αντιδράσεις ο κ. Ξηρουχάκης για το αντικείμενο της εργασίας του.
Σε κείμενο του κ. Κριτσωτάκη, μετά την απάντηση που έλαβε εκ μέρους του Κτηματολογίου τεθόταν επίσης το ερώτημα «πως ενώ στο κτηματολόγιο εργάζονται απόφοιτοι λυκείου σε υψηλές θέσεις που απαιτούν κατοχή πτυχίου, αλλά και αρκετοί γεωγράφοι, ο ίδιος που παρουσιάζει στις αρχές Απριλίου Διδακτορικό αναγκαζόταν από τη διοίκηση να εργάζεται σαν απόφοιτος λυκείου (ΔΕ).»
Απάντηση πειστική δε δόθηκε ποτέ.