17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ψευδείς οι ειδήσεις περί βομβαρδισμού του εβραϊκού μνημείου Babyn Yar και του τάφου του Ραββίνου Nachman του Beslon

Ημερομηνία:

To περιοδικό “Forward” είναι μια πηγή για ειδήσεις, πληροφορίες αλλά και άρθρα γνώμης που κυκλοφορεί από το 1897 και έχει μια ιδιαίτερη εβραϊκή ματιά.

Σε άρθρο του αναφέρεται στον υποτιθέμενο βομβαρδισμό του Εβραϊκού Μνημειου Babyn Yar στο Κιέβο.

Σύμφωνα με τις αναφορές Ουκρανικών και δυτικών μέσων ενημέρωση ρώσικος πύραυλος κτύπησε το μνημείο του Babyn Yar. Το μνημείο δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους 33.000 Εβραίους που σφαγιάστηκαν στο σημείο από Ουκρανούς συνεργάτες των ναζί.

Μετά τον υποτιθέμενο βομβαρδισμό κυκλοφορησε βίντεο του προέδρου της Ουκρανίας όπου καθώς ενημερώνεται λέει: “Αυτή είναι η Ρωσία”

Ο Ουκρανός πρόεδρος έσπευσε μάλιστα να στείλει και “μήνυμα στον κόσμο”:

“Ποιο είναι το νόημα να λέμε “ποτέ ξανά” εδώ και 80 χρόνια όταν ο κόσμος μενει σιωπηλός όταν μια βόμβα πέφτει στο μνημείο Babyn Yar; Τουλάχιστον 5 πέθαναν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…”

Ο Natan Sharansky, όμως, επικεφαλής του συμβουλευτικού συμβουλίου για το μουσείου μνήμης του μνημείου λέει ότι η Ρωσία δεν στόχευσε το BaByn Yar: “Η βόμβα βεβαίως σημάδευε τον πύργο τηλεπικοινωνία”, είπε, σημειώνοντας πάντως ότι σε 100 μέτα απόσταση βρίσκεται η συναγωγή.

“Δόξα τω Θεό δεν κτυπήθηκε, γιατί είναι πραγματικά μια μοναδική συναγωγή που έχει κερδίσει διεθνή βραβεία για την αρχιτεκτονική της. Οπότε δόξα τον Θεό που δεν έχει δεχθεί πλήγματα”, είπε.

“Είμαι ευγνώμων που δεν κτυπήθηκε, αλλά θα ήταν ειρωνικό αν είχε κτυπηθεί”, είπε ο Michael Berenbaum, ερευνητή που έχει υπηρεσία ως υποδιευθυντής στο γραφείο του Προέδρου του Ισραήλ για το Ολοκαύτωμα.

Σημειώνουμε ότι στο Κιέβο μια από τις κύριες λεωφόρους μετονομάστηκε σε Bandera το 2016. Η μετονομασία είναι πραγματικά παράδοξη αφού η λεωφόρος οδηγεί στο μνημειο της Σφαγής των Εβραίων, το BaByn  Yar. Το σημείο αυτό είναι το οποίο οι ναζί με τη βοήθεια των Ουκρανών συνεργατών τους εξολόθρευσαν 33.771 Εβραίους σε δύο μέρες σε μια από τις πιο μαζικές σφαγές του Ολοκαυτώματος. Τόσο το Κέντρο Simon Wisenthal όσο και το Παγκόσμιο Κογκρέσου Εβραϊσμού καταδίκασε τη συγκεκριμένη κίνηση.

Κάθε χρόνο τη μέρα των γενεθλίων του Μπαντέρα πραγματοποιείται πορεία με αναμμένους δαυδούς.

Το 2017 κατά την πορεία στη λεωφόρο Μπαντέρα οι διαδηλωτές φώναζαν “Έξω οι Εβραίοι”!

Times of Israel: Ο Ζελένσκι εργαλειοποιεί την εβραϊκή καταγωγή του – Απολύτως ανακριβή η αναφορά Ζελένσκι για βομβαρδισμό μνημείο στο Uman”

"google ad"

Πολλά μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ εκφράζουν την οργή τους για την εργαλειοποίηση της εβραϊκής καταγωγής του Ζελένσκι στον πόλεμο με τη Ρωσια επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο ίδιος την καταγωγή του είναι προσβλητικός.

Χαρακτηριστικό ειναι άρθρο των Times of Israel όπου τονίζεται ότι αν και ο Ζελένσκι ποτέ δεν έκρυψε τις εβραϊκές ρίζες του, πριν τον πόλεμο ποτέ δεν έδωσε και κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, πριν 1 χρόνο στο μνημείο του Babyn Yar στο οποίο σημείο πραγματοποιήθηκε μια φρικιαστική σφαγή του εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας, δεν έκανε καμια αναφορά στους συγγενείς του που πέθαναν εκεί, δίνοντας μία ομιλία που θα μπορούσε να είχε δοθεί από οποιονδήποτε πρόεδρο που προηγήθηκε μη εβραϊκής καταγωγής.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, κατά την προεκλογική καμπάνια, απόρριψε τη συζήτηση σε σχέση με την Εβραϊκή καταγωγή με αυτοεξευτελιστικό τρόπο.

Το 2019 σε συνέντευξη που είχε δώσει στον εβραϊκής καταγωγής φιλόσοφο Bernard Hnri Levy αρνήθηκε τη συζήτηση περί εβραϊκής καταγωγής τονίζοντας ότι:

“Το γεγονός ότι είμαι Εβραίους δεν είναι παρά ένα από τα πολλα μειονεκτήματά μου”.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η εργαλειοποίηση είναι προσβλητική επειδή πολλές φορές συνοδεύεται από ψέμματα. Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην αναφορά του ότι “την πρωτη ημέρα του πολέμου, η περιοχή Uman βομβαρδίστηκε, εκεί που πηγαίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες για να προσευχηθούν”.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “τα σχόλια Ζελένσκι είναι απολύτως ανακριβή… Η βόμβα στο Uman, μία πόλη 80.000 κατοίκων με Εβραίους που ζούνε εκεί εδώ και 200 χρόνια, προσγειώθηκε πολλά μίλια μακρυά από τον τάφο του Ραββίνου Nachman του Beslon, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι κάθε χρόνο”.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ