14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ψηλορείτης: Βραβείο για τον δάσκαλο που έδωσε πνοή στο Δημοτικό Σχολείο στα Βορίζια

Ημερομηνία:

Ο Χάρης Γεωργιακάκης κέρδισε φέτος τον τίτλο του «εκπαιδευτικού της χρονιάς» για την ριζική αναμόρφωση του σχολείο στο απομακρυσμένο χωριό του Ψηλορείτη

Πριν πέντε χρόνια περίπου το Δημοτικό Σχολείο στα Βορίζα, στο Ηράκλειο ήταν ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο με βασικές ελλείψεις και αρκετές κτηριακές φθορές. Την «γκρίζα» αυτή κατάσταση άλλαξε ο διορισμός του Χάρη Γεωργιακάκη, ένας δάσκαλος που έχει συμβάλει στην αναμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου.

«Με ευαισθητοποιεί η εκπαιδευτική ανισότητα. Σκεφτείτε τα παιδιά του σχολείου αυτού, τις ευκαιρίες που δεν έχουν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στην πόλη», λέει στην «Καθημερινή» ο Χάρης Γεωργιακάκης, δάσκαλος που έχει συμβάλει στην αναμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου στα Βορίζα.

Ο 36χρονος σήμερα Χάρης διορίστηκε το 2017 στο σχολείο, αφού είχε εργαστεί εκεί το 2015 ως αναπληρωτής. «Επειδή είναι απομακρυσμένο χωριό δεν το προτιμούσαν οι συνάδελφοι. Το χωριό είναι ορεινό στους πρόποδες του Ψηλορείτη», παρατηρεί.

Εκείνος βέβαια έμεινε, παρότι αναγκάζεται καθημερινά να διανύει με το αυτοκίνητο δύο φορές απόσταση περίπου μιας ώρας, από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου μένει, στα Βορίζα και πίσω. Φέτος, πέντε χρόνια μετά, το περιβάλλον του σχολείου έχει αλλάξει εντελώς. Αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στους ζωγραφισμένους με κέφι τοίχους και στα παιχνίδια που τα ίδια τα παιδιά έχουν ζωγραφίσει στους αύλειους χώρους.

Έχει αλλάξει σημαντικά η διάθεση των παιδιών και των γονιών τους απέναντι στο σχολείο. «Εκτός από τα βασικά μαθήματα προσπαθούμε μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών. Το σχολείο έχει 10 μαθητές στην Α’ Τάξη, και από 3 έως 5 στις επόμενες τάξεις. Δυστυχώς δεν έχει εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, όπως πληροφορικής, αγγλικών, εικαστικών, τεχνών», λέει ο Χάρης. Έτσι, άρχισε να δίνει χρόνο και σε δράσεις πέραν της διδασκαλίας των βασικών μαθημάτων.

Πρωτοβουλίες

«Πήραμε εξοπλισμό, με τους συναδέλφους οργανώσαμε βιβλιοθήκη. Την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία τους έδειξα τη νοηματική, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ο καθένας έγραψε για το βιβλίο του, έμαθαν πώς να μελετούν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Όλα αυτά τους βοηθούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα», λέει, τονίζοντας: «Τα παιδιά στα απομακρυσμένα χωριά δεν έχουν ερεθίσματα όπως οι συνομήλικοί τους, και τα ενδιαφέροντά τους είναι περιορισμένα. Συνήθως ακολουθούν το επάγγελμα του πατέρα τους, που ασχολείται με την κτηνοτροφία. Από την άλλη, το σχολείο είναι φορέας ερεθισμάτων για τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους, ιδίως σε μία τέτοια περιοχή. Φτιάξαμε ένα δίκτυο επικοινωνίας με τους γονείς και έτσι άρχισε να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σχολείο».

Ο Χάρης Γεωργιακάκης κέρδισε φέτος τον τίτλο του «εκπαιδευτικού της χρονιάς» παίρνοντας το βραβείο από την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που ήταν και η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων στα Education Leaders Awards. Όπως λέει ο ίδιος, «ο καλός δάσκαλος δεν είναι μόνο αυτός που διδάσκει, αλλά και αυτός που εμπνέει».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...