15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Όχι, οι Αμερικάνοι πεζοναύτες που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν είναι τουρίστες

Ημερομηνία:

Το ακούς όλο και πιο συχνά. Επαναλαμβάνεται από τις αρχές και μετά το ακούς και από απλούς πολίτες. Καταστηματάρχες, δεξιών αλλά και… αριστερών πεποιθήσεων. Όταν έρχονται τα αεροπλανοφόρα, λένε, ανοίγουμε τα καταστήματα για να υποδεχθούμε τους τουρίστες.

Κάποιοι λένε ότι τα Χανιά είναι ένας τουριστικός νομός, και δε θα πρέπει να ξεχωρίζουμε ποιος θα τον επισκέπτεται. «Έχουν δικαίωμα στον τουρισμό και οι στρατιώτες», λένε.

Όμως οι στρατιώτες δεν είναι τουρίστες. Οι πεζοναύτες που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες δεν είναι εργαζόμενοι που κάνουν ένα διάλειμμα από την εργασία τους. Και τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα δεν είναι κρουαζιερόπλοια.

Οι στρατιώτες δεν είναι τουρίστες γιατί ποιος τουρίστας αν εγκληματίσει, θα έχει ασυλία;

Ποια εταιρεία ή φορέας ή οργανισμός στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να αρνηθεί στις αρχές του ελληνικού κράτους έναν περιβαλλοντικό έλεγχο στο έδαφός της;

Οι βάσεις της Σούδας, δεν είναι τόπος αναψυχής, είναι λειτουργικό τμήμα ενός πολεμικού δικτύου. Και όταν φεύγουν τα αεροπλανοφόρα από τη Σούδα πάνε στον πόλεμο.

Το ειδικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των βάσεων αλλά και το καθεστώς ετεροδικίας αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η «μη τέλεια Δημοκρατία», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Τρούμαν το καθεστώς της Ελλάδας, σχεδόν 50 χρόνια μετά, σε σημεία της μοιάζει όλο και πιο έντονα με αποικία.

Αναφέρει το άρθρο 4 περί ποινικής δικαιοδοσίας:

«Η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία της ασκήσεως πειθαρχικού ελέγχου από τις στρατιωτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέλη της δυνάμεως και την επίδραση που έχει ο έλεγχος αυτός στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές, συμφώνως προς τις διατάξεις του Αρθρου 7, παράγραφος 3 (γ) της ΝΑΤΟ SOFA και της MDCA, θα εξετάσουν ταχέως και συμπαθώς την παραίτηση από το πρωταρχικό τους δικαίωμα για την άσκηση ποινικής δικαιοδοσίας».

Οι Αμερικάνοι πεζοναύτες, οι στρατιωτικοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, δεν είναι τουρίστες. Και ο τόπος που επεκτείνει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του διαρκώς και τους φιλοξενεί δεν είναι τουριστικός, αλλά μετατρέπεται όλο και παραπάνω σε ενεργό τμήμα μίας μεγάλης πολεμικής μηχανής σε μία περίοδο τεράστιας γεωπολιτικής ρευστότητας.

Την εποχή που βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...