Ισχυρό μήνυμα ενάντια στην εγκατάσταση πυλώνων και ΒΑΠΕ στα Λευκά Όρη έστειλαν 72 ορειβάτες και μέλη τοπικών πρωτοβουλιών με ανάβαση στην κορυφή Άγιο Πνεύμα – Επαναλειτούργησε ο ναός μετά από 29 χρόνια
Με σαφές μήνυμα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος και της ελεύθερης πρόσβασης στα ορεινά τοπία της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025 ανάβαση στην κορυφή Άγιο Πνεύμα στα Λευκά Όρη, από συλλογικότητες, ορειβατικούς συλλόγους και ανεξάρτητους πολίτες που εναντιώνονται στην εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης και Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ).
Η δράση οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες και τις Ανεμογεννήτριες, την Πρωτοβουλία Σφακίων κατά των ΒΑΠΕ, την Πρωτοβουλία Ρεθύμνου, ενώ συμμετείχαν μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, η ορειβατική ομάδα «Αγριοκάτσικο», καθώς και δεκάδες ανεξάρτητοι ορειβάτες.
Ανάβαση με νόημα και ιστορική επανενεργοποίηση ναού
Οι 72 συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τη θέση Γούρνες στον Αποκόρωνα και, μετά από πορεία περίπου τέσσερις ωρών και 1200 μέτρων υψομετρικής ανάβασης, έφτασαν στα 2.283 μέτρα, στο ψηλότερο σημείο της Αποκορωνιώτικης Μαδάρας.
Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε και η συμβολική επαναλειτουργία του εκκλησιαστικού ναού του Αγίου Πνεύματος, 29 χρόνια μετά την τελευταία λειτουργία του, ως ένδειξη σεβασμού στο τοπίο και την πολιτισμική του κληρονομιά.
Μήνυμα ενότητας ενάντια στην αλλοίωση του ορεινού τοπίου
Η ανάβαση αποτέλεσε μορφή διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα συλλογική έκφραση αντίστασης απέναντι στα σχέδια εγκατάστασης γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην καρδιά των Λευκών Ορέων.
Το Συντονιστικό της Πρωτοβουλίας Αποκόρωνα τονίζει:
«Η κοινωνία είναι αποφασισμένη και ενωμένη, πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις, ενάντια στην εγκατάσταση πυλώνων στις παρθένες κορυφές της Κρήτης. Δεν θα επιτρέψουμε την αλλοίωση του φυσικού μας πλούτου.»
Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν το παρών με κάθε τρόπο, σεβόμενοι τη φύση και το τοπίο των Λευκών Ορέων, διατηρώντας την παρθένα ομορφιά της διαδρομής, με την υπόσχεση πως και του χρόνου θα είναι ξανά εκεί.
Η Κρήτη δείχνει ξεκάθαρα πως δεν αποδέχεται την εγκατάσταση έργων που απειλούν το φυσικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο, ειδικά όταν αυτά υλοποιούνται χωρίς κοινωνική συναίνεση.