19.8 C
Chania
Friday, September 29, 2023

“Όχι στα λατομεία γύψου” από τους κατοίκους της Κισσάμου – Κινητοποίηση με κλείσιμο δρόμου προς το Ελαφονήσι | Φωτός

Ημερομηνία:

Με το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου προς το Ελαφονήσι και ειρηνική διαμαρτυρία διάρκειας περίπου 90 λεπτών, κάτοικοι, επιχειρηματίες, πολιτιστικοί και αγροτικοί φορείς, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, στην πιθανότητα αδειοδότησης και επαναλειτουργίας του γυψορυχείου στο Στόμιο, μια ανάσα από το Ελαφονήσι, το δημοφιλή επίγειο παράδεισο της Νότιας Κρήτης.

«Είμαστε εδώ και θα ξαναβγούμε στον δρόμο αν χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό που πάει να γίνει και δεν πρόκειται να αφήσουμε οικονομικά ή άλλα συμφέροντα να πλήξουν περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή μας», είπαν στο biskotto.gr οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες.

Η εν λόγω βιομηχανική εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας γύψου, ξεκίνησε τη δράση της στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και σταμάτησε όταν ο Καποδιστριακός Δήμος Ιναχωρίου, πέτυχε την παύση της το 2001.

Παρόντες στη διαμαρτυρία ήταν ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, εκπρόσωποι των Τοπικών Οργάνων πολιτισμού και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε στον τουρισμό είτε στην αγροτοκτηνοτροφία.

Ταυτόχρονα με την επίγεια διαμαρτυρία, ένα ιδιωτικό σκάφος, σχημάτισε συμβολικά στο νερό, τον κώδικα SOS και μετά από λίγα λεπτά, οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, αποκατέστησαν την κυκλοφορία, ανοίγοντας τον δρόμο.

Κάποιοι από τους επισκέπτες μάλιστα έκπληκτοι, ζητούσαν πληροφορίες για το τι συμβαίνει.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου για το θέμα, η Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου, αναφέρει:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου χαιρετίζει την  μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον «Προφήτη Ηλία», που «γιόρτασαν» τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Στόμιο.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούσαν αγροτικοί, πολιτιστικοί και άλλοι φορείς του πρώην Δήμου Ινναχωρίου, σαν μια πρώτη αντίδραση στις σχεδιαζόμενες αδειοδοτήσεις για γυψορυχεία στην περιοχή.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το γαϊτανάκι των αδειοδοτήσεων  έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς καμία αρμόδια υπηρεσία να ενημερώσει τους άμεσα  ενδιαφερόμενους κατοίκους των περιοχών που θίγονται.

Όλες οι μέχρι σήμερα ενέργειες, τόσο των εταιρειών όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών, καλύπτονται από την, θεωρούμενη νομιμότητα, που εξασφαλίζουν οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, που  έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ακόμα και εκεί που κατάφορα παραβιάζουν αυτή την ίδια την δική τους λογική, ακόμα και εκεί είναι όλα «νόμιμα».

Να θυμίσουμε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις ειδικές διοικητικές προσφυγές του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίφθηκαν ως «αβάσιμες» ή ότι το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του τέως Δ. Ιναχωρίου, που βρίσκεται ξεχασμένο στα συρτάρια των αρμοδίων και που σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται από την Αποκεντρωμένη Κρήτης ως «γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο» και δε λαμβάνεται υπόψη για τη διαδικασία έγκρισης.

"google ad"

Ταυτόχρονα,  με ευθύνη της περιφέρειας, η έκταση στο Στόμιο προσφέρεται στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων, αφού με το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης είναι θεσμοθετημένη ως «Εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης γύψου».

Η απάντηση που πήραν όμως σήμερα, ίσως τους κάνει να το ξανασκεφτούν, γιατί δεν θα είναι όλα ρόδινα από εδώ και μπρός μιας και ο οργανωμένος αγώνας των κατοίκων, που είναι η μόνη απάντηση που φοβούνται, θα ανατρέψει τα σχέδια τους

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν  εκτός των άλλων, από την Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ο Περιφερειακός σύμβουλος Μαρινάκης Αλέκος και από την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου, ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου, Φραγκιουδάκης Γιώργος.»

biskotto.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο συρτάρι οι υποκλοπές με συμφωνία ΝΔ – Ελληνικής Λύσης

Η γενικευμένη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας – Ελληνικής Λύσης οδήγησε...

ΝΥΤ: Ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα “δώρα” της Huawei – Τι απαντά ο υπουργός

Οι NYT δημοσιεύουν την Πέμπτη εσωτερικά μηνύματα που ήρθαν στην κατοχή...

Με επιτυχία η συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Γαλατά Χανίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης την...