16.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Όχι» στην καταστροφή του δάσους του Πανεπιστημίου Κρήτης, λέει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ημερομηνία:

Το προηγούμενο διάστημα, ξεκίνησε συλλογή υπογραφών προκειμένου να προστατευτεί το δάσος στην Πανεπστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες για την οικοδόμηση ενός νέου μεγάλου αμφιθεάτρου του Ιδρύματος.

Η πρυτανεία αναγκάστηκε να απαντήσει και να υπενθυμίσει πως πρόκειται για αποφάσεις συνεδρίασης της Συγκλήτου.

Τώρα, βλέπουμε Γενική Συνέλευση Τμήματος να λαμβάνει επίσημα απόφαση κατά των εργασιών.

Στην απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ζήτημα του «Νέου Μεγάλου Αμφιθεάτρου» της Πανεπιστημιούπολης στο Ρέθυμνο αναφέρονται τα εξής:

«Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του για την απόφαση της Πρυτανικής Αρχής και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης περί οικοδόμησης ενός «Νέου Μεγάλου Αμφιθέατρου» στη θέση του δάσους που βρίσκεται δυτικά της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το Τμήμα κρίνει ότι η ανέγερση του «Νέου Μεγάλου Αμφιθεάτρου» συνιστά αδικαιολόγητη και προκλητική σπατάλη φυσικού περιβάλλοντος και θεωρεί ότι θα έπρεπε είτε να αποπερατωθεί το επί μακρόν ημιτελές «Μεγάλο Αμφιθέατρο» είτε να κατεδαφιστεί και να αντικατασταθεί από νέο κτίριο στην ήδη χωροθετημένη, εδώ και δύο δεκαετίες, περιοχή νότια της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το δάσος είναι πολύτιμο τόσο αυτό καθαυτό όσο, και κυρίως, λόγω της θέσης του και, επομένως, θα πρέπει να αναδειχθεί σε έναν βασικό παράγοντα για την ουσιαστική ανάπτυξη και προβολή του Πανεπιστημίου μας. Εξάλλου, με δεδομένη την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να δίνει το παράδειγμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού τοπίου της χώρας.

Το Τμήμα θεωρεί κρίσιμο για μείζονα ζητήματα, όπως η μερική καταστροφή του δάσους που συντελέστηκε τους περασμένους μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Φιλοσοφικής Σχολής και η ανέγερση των νέων φοιτητικών κατοικιών και του Μεγάλου Αμφιθεάτρου, να προηγείται της συζήτησης και απόφασης της Συγκλήτου ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Το Τμήμα ζητά από την Πρυτανεία να προχωρήσει στην ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για όλες τις πτυχές της κατασκευής και διαχείρισης του μεγάλου και ζωτικού για το μέλλον του Πανεπιστημίου έργου των φοιτητικών κατοικιών και του Μεγάλου Αμφιθεάτρου και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που συνεπάγεται την καταστροφή δάσους.

Το Τμήμα ζητά να υπάρξουν πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για την προστασία στο εξής του συνόλου του δάσους της Πανεπιστημιούπολης, χαρακτηρισμένου και μη.»

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...