Μετά και την αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη για ίδρυση και λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής EDF, οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες και εντείνονται.
Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για μεγάλη υβριδική μονάδα στην Κρήτη, η οποία περιλαμβάνει αιολικά πάρκα ισχύος 90,1 MW και υδροηλεκτρική-αντλητική μονάδα ισχύος 100 MW από την εταιρεία Υδροαιολική Αιγαίου Α.Ε. της EDF
Αμέσως μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε χωριά που πλήττονται από την απόφαση ενώ ήδη έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από το Δίκτυο ενάντια στις ΒΑΠΕ ενώ την εναντίωσή του στο σχέδιο έχει εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στις συλλογικές αντιστάσεις των πολιτών που αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (όπως η γαλλική εταιρεία EDF), που προσπαθούν με τη δύναμη του χρήματος να εξαγοράσουν έναντι ευτελούς τιμήματος περιουσίες και συνειδήσεις. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ευρύτατη κοινωνική συστράτευση για την αποτροπή αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που απειλούν, χωρίς την παραμικρή θετική συμβολή, την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου, την βιοποικιλότητα, την οικονομία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό της Κρήτης.”
Η αντίθεση αυτή εκφράζεται και στους τοίχους όπου στα χωριά γύρω από την επαρχία του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου έχουν γεμίσει με συνθήματα ενάντια στην επένδυση, όπως είναι εμφανές και από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό σύστημα θα κατασκευαστεί στη θέση «Κουτράλια – Ανω Λιμνιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και θα περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα.
Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).
Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).