14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ύποπτα σενάρια για προβοκάτσια της ΜΙΤ στην Κρήτη- Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο

Ημερομηνία:

Διπλό κίνδυνο σε Αιγαίο και Κρήτη αποτελεί η Τουρκία, καθώς στους φόβους για ατύχημα προστίθενται και σενάρια προβοκάτσιας από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Nordic Monitor ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι στενοί επιτελείς του σχεδιάζουν την αποστολή ειδικά εκπαιδευμένης μονάδας της ΜΙΤ για να προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” όπως αυτό στα Ίμια το 1996.

Και καθώς το σκηνικό στα Ίμια είχε καταλήξει σε παρέμβαση των ΗΠΑ και τις “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιδιώκει και σήμερα να εξαναγκάσει την Ελλάδα, με αμερικανική παρέμβαση, σε ένα συμβιβασμό.

Σημειωτέον ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει την αναβολή των εκλογών, που εν προκειμένω είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 και τις οποίες ο Ερντογάν απλά δεν μπορεί να χάσει, καθώς θα κινδυνεύει ακόμη και με φυλάκιση ο ίδιος και η οικογένεια του.

Αλλά και μόνο η διαρκής ένταση στο Αιγαίο αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος, για αυτό και η ελληνική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, προειδοποίησε την Άγκυρα ότι “παίζει με τη φωτιά” και διαμήνυσε πως: “Η Ελλάδα θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση, ρητορική ή στο πεδίο”.

Στο “στόχαστρο” της Τουρκίας βρίσκεται ειδικά η κυριαρχία της Κρήτης, την οποία άλλωστε αμφισβητεί το τελευταίο, παράνομο, μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη. Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί για την Τουρκία “κόκκινη γραμμή” και αιτία πολέμου.

Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διέψευδαν πάντως σχετικά σενάρια, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι αναμένεται σε κάθε περίπτωση σύντομα η ολοκλήρωση της τεχνικής προεργασίας που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2021. Από εκεί και πέρα όμως είναι πολιτική απόφαση σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο πρωθυπουργού, εάν θα προχωρήσει. Μία επέκταση όμως των χωρικών υδάτων μόνο στην Κρήτη δεν είναι απλό πράγμα και γιατί θα ερμηνευόταν ως υποχώρηση της Ελλάδας στο ίδιο δικαίωμα της στο Αιγαίο, εάν η χώρα μας δεν προχωρούσε ταυτόχρονα και προς ανατολάς.

Στην Αθήνα πάντως θεωρούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να τολμήσει έρευνες στη θαλάσσια περιιοχή κυριαρχίας της Κρήτης με αφορμή το μνημόνιο με τη Λιβύη, το οποίο έχουν καταδικάσει ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτος. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται άλλωστε και μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες δεν θα έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι μία τουρκική ανάμειξη.

Ήδη Στειτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν έχουν στείλει μηνύματα και στην κυβέρνηση της Λιβύης ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Αλλά και στην Τουρκία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι παρά τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι η συμφωνία του 2019 έχει επικυρωθεί απο τον ΟΗΕ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ