16.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

«Η μεγάλη απόδραση»

Ημερομηνία:

Οι παλιοί σίγουρα θυμούνται την κινηματογραφική παραγωγή του Χόλυγουντ το 1963 “Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ”. Μια ταινία της MGM σκηνοθεσίας του Τζων Στάρτζες, με πρωταγωνιστές τους Στήβ Μακ Κουίν, Τσάρλς Μπρόνσον, Τζέιμς Γκάρνερ κ.α.

Η ταινία ήταν βασισμένη σε μια αληθινή απόδραση συμμάχων αιχμαλώτων από Γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το στρατόπεδο “Σταλάγκ Λουφζ ΙΙΙ”, στην περιοχή Σάγκαν της Πολωνίας.

Η απόδραση έγινε τον Μάρτιο του 1944, από τρία διαφορετικά τούνελ, σε περίπτωση που κάποιο γινόταν αντιληπτό. Αιχμάλωτοι ήταν και αρκετοί Έλληνες. Μεταξύ αυτών και ο Σωτήρης Σκαντζίκας, ανθυποσμηναγός της 336 ΜΙΒ. Ήταν ένας από τους 76 που απέδρασαν και ένας από τους 50 εκτελεσθέντες που συνελήφθησαν.

Η εντολή εκτέλεσης εδόθη από τον ίδιο τον Χίτλερ. Από τους 76 μόνο τρείς πιλότοι της RAF κατάφεραν να φτάσουν στην Σκανδιναβία και απ’ εκεί στην Αγγλία. Οι αιχμάλωτοι ήταν όλοι στρατιωτικοί.

Μιχαήλ Γ. Κελαϊδής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ