21.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

«Οι Κρητικοί έχουν θησαυρό και τον πωλούν για πέτρες»

Ημερομηνία:

«Οι Κρητικοί πρέπει να έχουν ένα όνομα στην αγορά» λέει στο MadeinCreta ο κ. Χαραμουντάνης που στηρίζει την προσπάθεια για το Κρητικό μπακάλικο στο Κίεβο
Ο κ. Μιχάλης Χαραμουντάνης είναι σύμβουλος ανάπτυξης, marketing κι εξαγωγών και τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει την προώθηση των προϊόντων του αγροτικού συνεταιρισμού Ζάκρου ενώ ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του 1ου Κρητικού μπακάλικου που προωθεί η περιφέρειας Κρήτης, στο Κίεβο, υπό τη σκέπη της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης με την επίβλεψη της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη κ. Θεανώς Βρέντζου.
Με αφορμή αυτό το εγχείρημα ετοιμάζεται και κάτι άλλο ακόμα πιο σπουδαίο, που έχει να κάνει με την πιστοποίηση τω αγροτικών προϊόντων με μια επωνυμία που δεν είναι άλλη από το «Κρήτη».
Στο νησί, αυτό το συζητάνε πολλά χρόνια, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί όμως δυνατό μέχρι σήμερα. Πολλοί θεωρούν ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την περιφέρεια Κρήτης, είναι μια χρυσή ευκαιρία- για το σήμα εντοπιότητας και ποιότητας των Κρητικών προϊόντων με brandname «ΚΡΗΤΗ – Γενέτειρα Αξιών»- που δεν πρέπει να χαθεί.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που επιπλέον συντονίζεται από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, μοναδικό φορέα πιστοποίησης ποιότητας των Κρητικών προϊόντων.
Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών είναι η δημιουργία ενός πολυμετοχικού φορέα, ενός ιδιωτικού συνεταιρισμού δηλαδή,  στον οποίο θα συμμετέχουν πιστοποιημένες κρητικές εταιρίες.
«Σε πρώτη φάση, αυτό το σχήμα θα αποτελείται από 15 επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του 2014 ευελπιστούμε ότι ο αριθμός θα είναι 30 και σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται. Ο στόχος δεν είναι μόνο η δημιουργία του κρητικού μπακάλικου στο Κίεβο», είπε στο MadeinCreta ο κ. Μιχάλης Χαραμουντάνης  που είναι σε διαρκή επαφή με δεκάδες επιχειρηματίες.
“Στην Κρήτη πολλοί έχουν άριστο προϊόν, λίγοι ξέρουν όμως να το προωθήσουν”, σημείωσε και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αγροτικού συνεταιρισμού Ζάκρου λέγοντας: «Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου που δύσκολα βρίσκεις. Όμως το λάδι έβγαινε στην αγορά χύμα παρά το γεγονός ότι έχει μια υπερσύχρονη μονάδα ελαιολάδου. Το τελευταίο 9μηνο που συνεργαζόμαστε έχουν γίνει κάποια βήματα. Στόχος είναι να μην πουλάει ένα γραμμάριο χύμα ελαιολάδου. Το λάδι αυτό μπορεί να πιάσει 11-13 ευρώ το κιλό είναι κρίμα να το πουλάνε 4,5- 5 ευρώ».
Ο ίδιος τονίζει ότι η προσπάθεια της περιφέρειας Κρήτης για την πιστοποίηση των προϊόντων είναι η ευκαιρία των Κρητών να βγουν ενωμένοι και τα προϊόντα του νησιού να είναι αναγνωρίσιμα ως προϊόντα «Κρήτη»
«Οι Κρητικοί έχουν χρυσό και τον πουλάνε για πέτρες. Πουλάνε τα προϊόντα τους χύμα. Αυτή τη στιγμή πάει να γίνει κάτι πολύ μεγάλο: να ενωθούν οι παραγωγοί και οι έμποροι και να εξάγουν σχεδόν με μηδενικό κόστος. Αυτό το εγχείρημα είναι το μέλλον της Ελλάδος για να αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε περίοδο κρίσης» είπε ο κ. Μιχάλης Χαραμουντάνης.
Στην περιφέρεια Κρήτης έγινε μάλιστα σχετική σύσκεψη για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες.
Η αντιπεριφεριάρχης κ. Θεανώ Βρέντζου δήλωσε ότι η περιφέρεια στηρίζει την προσπάθεια των εταιρειών που συμμετείχαν στην έκθεση του Κιέβου για τη δημιουργία της πρώτης πολυμετοχικής  εταιρίας με πιστοποιημένα προϊόντα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» για την δημιουργία του πρώτου «Κρητικού Μπακάλικου» στην αγορά του εξωτερικού με δυνατότητα λιανικής και χονδρικής πώλησης, καταρχήν στην Περιφέρεια του Κιέβου.

Τονίστηκε παράλληλα ότι υπάρχουν προοπτικές επέκτασης και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ευρώπης όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο όπως η Οδησσός, η Μαριούπολη, η Μόσχα κ.α.
Στην πολυμετοχική εταιρία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλες οι εταιρίες των οποίων τα προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ».
Στην συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η νομική σύμβουλος Μαρία Τζανή και εκπρόσωποι εταιρειών:
Το εγχείρημα στηρίζουν άλλες δέκα Κρητικές εταιρίες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.

http://www.thebest.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία: Υπάρχει λύση;

“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών “Ο...

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...