Με ένα γενικόλογο και ατεκμηρίωτο κλισέ, οτι «είναι μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ» που μεταδώθηκε από τα ιδιωτικά κανάλια – που είναι πλέον και τα μόνα – υποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση τα νέα για την οπισθοχώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εξαίρεση των υπηρεσιών ύδρευσης από την καινούργια ντιρεκτίβα για τις συμβάσεις παραχώρησης. Μετά τη σθεναρή στάση της γερμανικής κοινής γνώμης και παρά και την εκεί συμπαιγνία των κομμάτων και φυσικά ενόψει και των εκλογών φαίνεται πως η Επιτροπή αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να εξαιρέσει εντελώς από την Οδηγία για τις συμβάσεις παραχωρήσεων τις Υπηρεσίες Υδρευσης.
Η Οδηγία αυτή για πολλούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών ήταν ένας τρόπος να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη παρά την αντίθετη γνώμη των περισσότερων Ευρωπαίων και ευτυχώς αποφεύχθηκε. Αν και ο Επίτροπος Μπαρνιε προσπάθησε να καθησυχάσει οτι η Επιτροπή δεν φέρνει τις αλλαγές αυτές προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δηλώσεις του έπεσαν στο κενό χάρη στην καλή ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών. Διαβάζοντας την οργισμένη απάντηση (παρακάτω) της AQUAFED, της Ένωσης των Πολυεθνικών του κλάδου, στην ανακοίνωση της Επιτροπής, καταλαβαίνει και ο πιο αφελής το που πήγαινε η υποθεση.
Η μεγάλη αυτή νίκη για την οποία θα διαβάσετε αναλυτικά στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέχεια, θα έπρεπε να είχε ΗΔΗ γίνει εμβληματικό επιχείρημα στα κυβερνητικά χείλη για την εξαίρεση και των ελληνικών υπηρεσιών ύδρευσης απο την ιδιωτικοποίηση, αν φυσικά η σύλληψη περι «Νέας Ελλάδας» δεν προβλέπει λιγότερο «μπλέ», δηλαδή λιγότερα δικαιώματα για πρόσβαση σε νερό για τους πολίτες της.
Μονόδρομος δυστυχώς στρώνεται όταν επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για λύση της υπόθεσης αυτής με δημοκρατικό τρόπο. Ακόμη περιμένουν το Προεδρικό διάταγμα οι 17 δήμοι της Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Μονόδρομος στρώνεται ακόμη όταν δεν υπάρχει βούληση για προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Διότι πως αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτή την εμμονή, παρά τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό τοπίο, παρά ακόμη και τις δηλώσεις περί σφαλμάτων απο το ΔΝΤ, παρά και την επιστολή της Επιτροπής ( οτι δεν πιέζει στο ελάχιστο για την ιδιωτικοποίηση σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ άρθρο 345) σε μια πώληση μιας προσοδοφόρας γεωστρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης (βλ. διενέξεις για τα μεγάλα φράγματα και τη λειψυδρία στη Μέση Ανατολή), τόσο απαραίτητης για την «ανάπτυξη»;
Αν δεν κάνει ούτε αυτό το ελάχιστο ο πρωθυπουργός, -το μέγιστο για όλους μας, το νερό μας- ενώ το κλίμα στην Ευρώπη, οι θεσμοί της Ε.Ε. και η νομική επιστήμη του στρώνουν τον ακριβώς αντίθετο «μονόδρομο», δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από τη θητεία του.
- Ακραία υποκρισία για την ΕΡΤ Χριστιανοδημοκρατών (ΝΔ) και Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Δέχτηκαν να συζητήσουν το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ την Τετάρτη, αλλά εμπόδισαν την έκδοση Ψηφίσματος.
- Αποκαλυπτικός διάλογος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Ακραία υποκριτική τακτική ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (ΝΔ) και οι Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι ναι μεν δέχτηκαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL για συζήτηση στην Ολομέλεια του θέματος του κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα εμπόδισαν στην συζήτηση αυτή να εκδοθεί Ψήφισμα υπέρ της ΕΡΤ και των εργαζομένων της.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έθεσε το ερώτημα γιατί αποφασίστηκε να διεξαχθεί συζήτηση, χωρίς την υιοθέτηση Ψηφίσματος, δηλαδή, χωρίς να αποτυπωθεί η πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σημαντικό θέμα του κλεισίματος της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής «στο ερώτημα που έχουν οι απολυθέντες στην ΕΡΤ που είναι 2600 και οι έλληνες πολίτες για το ποια είναι η γνώμη, ποια είναι η απόφαση, ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι θα απαντήσουμε; Κάναμε μια συζήτηση; Σας παρακαλώ λοιπόν εξηγήστε μου γιατί ακολουθήσατε αυτή τη διαδικασία».
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς, πήρε αποστάσεις από την απόφαση της Συνέλευσης των Προέδρων (Οργάνου που καθορίζει την Ημερήσια Διάταξη), τονίζοντας ότι «Η συνέλευση των Προέδρων ούτως αποφάσισε για την Ημερήσια Διάταξη ώστε να μην υπάρχει ψήφισμα σε σχέση με το θέμα αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζω εγώ, είναι τα πολιτικά κόμματα που αποφασίζουν εάν ένα θέμα θα συνοδεύεται από ψήφισμα ή όχι».
Όπως αποκαλύφθηκε στο περιθώρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με τους Σοσιαλιστές, δεν δέχτηκαν η συζήτηση για το κλείσιμο της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης να συνοδεύεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), όχι μόνο πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, αλλά και μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων, ζήτησε να υιοθετηθεί Ψήφισμα.