19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

«Τόπος και Άνθρωποι» στην Παλαιόχωρα

Ημερομηνία:

Εγκαίνια της έκθεσης «Τόπος και Άνθρωποι». Η Παλαιόχωρα μέσα από τις φωτογραφίες του Ευτύχιου Λιατάκη και της συλλογής του, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 20.30, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Δράσεων Παλαιόχωρας Χανίων.Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μόνιμη συνεργ. Του Κέντρου Λαογραφίας.

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του XANIaRT 2013 Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η Παλαιόχωρα στην πορεία μέσα στον χρόνο μέσα από τις φωτογραφίες του Ευτύχιου Λιατάκη και της συλλογής του.

Ο Λιατάκης αποτυπώνει αδιάκοπα, από το 1965 μέχρι τις μέρες μας την καθημερινή ζωή της πόλης και του λιμανιού, τα κτήρια, τα πρόσωπα, τα επαγγέλματα, τα τοπία και μας παραδίδει ένα σπάνιο αφηγηματικό εποπτικό υλικό.

Παράλληλα, εκτίθενται φωτογραφίες διαφόρων φωτογράφων από το πλούσιο αρχείο του, οι οποίες χρονολογούνται από το 1900 έως τις μέρες μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις φωτογραφίες του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου Δημήτρη Χαρισιάδη, που ο ίδιος χάρισε στον συλλέκτη.

Τα εκθέματα – φωτογραφίες αναμνηστικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές, τεκμηριωτικές, καταγραφικές, τυχαίες λήψεις ή σκηνοθετημένες – ζωντανεύουν το παρελθόν της πόλης, μαρτυρούν την ιστορίας της σε «αθέατες» και θεατές στιγμές, ανακαλούν μνήμες, καταγράφουν και περιγράφουν την τοπική ιστορία. Το εκθεσιακό υλικό προκαλεί ακόμη το ενδιαφέρον και με σπάνια ντοκουμέντα, όπως τις έχει αποθανατίσει ο φωτογραφικός φακός σε φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή, τις επετειακές εκδηλώσεις, τις γιορτές, τελετές, τις επισκέψεις διασήμων και επωνύμων, γνωστών προσώπων στην πόλη κ.α.

Όλες αυτές τις ανέκδοτες αποκαλυπτικές φωτογραφικές αναπαραστάσεις, που αφορούν πολλές πτυχές της Παλαιόχωρας , τις οφείλουμε στην άοκνη και συστηματική εργασία και συνεχή προσπάθεια του φωτογράφου – συλλέκτη, ο οποίος συλλέγει, ταξινομεί και τεκμηριώνει εδώ και 50 περίπου χρόνια – φωτογραφικά τεκμήρια, με μεράκι, επιμονή, τάξη και κυρίως αγάπη για την πόλη του.

Μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις και πολλές φωτογραφίες μιας πόλης είναι όλη η ιστορία της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...