19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Άλλος ένας σταθμός μέτρησης της εξάρτησης

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Καπετανάκη *

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η κατασκευή στον Ναύσταθμο Κρήτης η δημιουργία από τους Αμερικανούς μιας ιδιαίτερα εξειδικευμένης εγκατάστασης (Deep Water Degaussing Facility) μέτρησης του μαγνητικού ίχνους (φορτίου) πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων ύψους 3 εκατομμύριων δολαρίων. Μάλιστα δρομολογείται η εκτέλεση του έργου άμεσα (οι καιροί ου μενετοί και ειρηνικοί) και εκτιμάται πως η αποπεράτωση του θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Αναίσχυντη ανακοίνωση που περιφρονεί το χαμηλοφτερουγιασμένο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και αποβλέπει σαφώς μέσω της <<ειλικρινούς>> ενημέρωσης στην υποτίμηση της σοβαρότητας αυτής της επιλογής. Το κρυφό παραπέμπει στο ύποπτο, ενώ το φανερό δήθεν μαρτυρά την <<αθωότητα>>.

Η σκοπιμότητα αυτού του έργου εξυπηρετεί την αναγκαιότητα του κρίσιμου υπολογισμού του μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει την εξωτερική επιφάνεια των πολεμικών σκαφών, ούτως ώστε να μην προσελκύονται οι νάρκες που θα ποντιστούν στις θάλασσες σε περίπτωση σύρραξης. Επίσης η χρήση αυτής της τεχνολογίας συμβάλλει μέσω του απομαγνητισμού του μανδύα των πλεούμενων στην εξάλειψη του μαγνητικού αποτυπώματος τους, το οποίο ως εκ τούτου τα καθιστά ευάλωτα.

Η δε υπογραφή αυτής της συμφωνίας (δηλαδή προσταγής του κυρίαρχου στον υποτελή) έγινε από τον διοικητή του 6ου στόλου αντιναύαρχο Foggo και τον αρχηγό του ΓΕΝ Γιακουμάκη. Δηλαδή από στρατιωτικούς επιτετραμμένους και όχι από πολιτικούς εκπρόσωπους, όντας μια επιπλέον παραπλανητική κίνηση υποβιβασμού αυτής της απόφασης, αφού τάχατε αποτελεί ένα ήσσονος σημασίας τεχνικό και τετριμμένο ζήτημα καθημερινότητας. Συγκινητικό μέχρι δακρύων όμως σημείο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός της δεύτερης προτίμησης στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών αυτής της υποδομής. Μετά προφανώς και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης της απόλυτης προτεραιότητας που θα απολαμβάνουν πάντα τα αμερικάνικα πλοία. Για να ακολουθούν καταϊδρωμένοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι Νατοϊκοί χρήστες (και η Τουρκία άραγε;). Άλλη επίσης τρυφερή ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης του πρωτοκάθεδρου του πολεμικού συνασπισμού.

Βήμα το βήμα λοιπόν αναβαθμίζεται με ραγδαίους ρυθμούς ο ήδη καίριος ρόλος των βάσεων και η εγνωσμένης αποτελεσματικότητας δράση τους σε Ιράκ, Λιβύη και τώρα στη Συρία. Μέρα με τη μέρα χαλκεύονται πιο βαριά δεσμά υποδούλωσης της αποικιακής πατρίδας μας στην πιο επιθετική γκανγκστερική δύναμη του πλανήτη. Ολοένα και απογειώνετε ο κίνδυνος εμπλοκής του τόπου μας στα μακιαβελικά σχέδια τους σε συνδυασμό με την απόφαση ίδρυσης της νέας βάσης των μη επανδρωμένων αεροπλάνων. Μεσουρανεί πλέον η βεβαιότητα η νέα ετούτη κατασκευή να μαγνητίσει για έναν ακόμη πρόσθετο λόγο τον όλεθρο σε βάρος του νησιού μας στο αναπότρεπτο κάποια στιγμή ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης των υπερδυνάμεων και με δεδομένο την εξελισσόμενη παρόξυνση του πέραν των άλλων και προσφυγικογενούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Σε συνάρτηση εννοείται με τις κοινές με τις ΗΠΑ αεροπορικές ασκήσεις επιθετικού προσανατολισμού και τις προσχηματικές αντιρωσικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Άλλη μια πιθανή ανθυγιεινή πηγή συνάμα θα φωλιάσει στην περιοχή μας. Μοιραία επίσης παρενέργεια της παρουσίας αυτού του κέντρου θα είναι η αυξημένη επισκεψιμότητα και ο συνωστισμός δολοφονικών πλοίων και των εξευγενισμένων (όσο φυσικά πολιτισμένος και ανθρώπινος είναι ο χαρακτήρας των μισθοφόρων που υπηρετούν τυφλά τους δημίους των λαών) πληρωμάτων τους στον τόπο μας.

Για πολλοστή φορά η βαθιά αντιδραστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρεωμένη με ζηλευτή προσήλωση το δίχως οίκτο καθήκον διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης και υποταγής στους διεθνείς ληστές και εγκληματίες με την πολιτική της από τη μια βουλιάζει πλατιά λαϊκά στρώματα στην τριτοκοσμική εξαθλίωση και από την άλλη πρόθυμα ικανοποιεί οποιαδήποτε απαίτηση των αμερικανοευρωπαίων δικτατόρων του πλανήτη. Είναι εξοργιστική μάλιστα η πλήρης ακαμψία της απέναντι στον αγώνα των αγροτών που παλεύουν αυτή την περίοδο υπερασπιζόμενοι το κεφαλαιώδες κατακτημένο δικαίωμα στη σύνταξη, ενώ δεν χαλάει το παραμικρό χατίρι στην πιο προωθημένη αξίωση των αιμοδιψών ιμπεριαλιστικών κηδεμόνων της άρχουσας τάξης. Βέβαια σημαντικό μερτικό ευθύνης επιμερίζεται και στις δυνάμεις της αριστεράς των ριψάσπιδων της ταξικής πάλης και των συνεργατικών με την κεφαλαιοκρατία και του πρωθυπουργικού τσίπουρου. Μιας και φρόντισαν με τη χρόνια διαβρωτική τακτική τους να αφοπλίσουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα (πως άλλωστε είναι απαραίτητο, αφού στον κουρελή και αχθοφόρο των δυναστών ελληνικό καπιταλισμό αποδίδεται έστω και ανισόμετρα ιμπεριαλιστική υπόσταση!!!) με αποτέλεσμα να περνούν αναπάντητες στα ψιλά των εφημερίδων τέτοιας κλίμακας επιλογές. Είναι βέβαια σύμφυτη με τη ρεφορμιστική ιδιοσυστασία τους όχι μονάχα η απάρνηση της αναγκαιότητας φουντώματος στη κοινωνία του αντιιμπεριαλιστικού ρεύματος και το μη μπόλιασμα των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων με χαρακτηριστικά εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς πρωταίτιους των μνημονίων με τη διαφαινόμενη ανάκρουση πρύμνης στα μπλόκα με ανερυθρίαστο τρόπο [δηλώσεις πχ Μπούτα περί παρακαταθήκης πλέον του αγώνα (άρα προδικασμένης λήξης), ουδέτερης στάσης και έλλειψη πρότασης για συνέχιση του, αυτός δεν είναι μια και έξω, θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο (σαν ψηφισμένο δηλαδή, γιατί άραγε το νομοσχέδιο τους αφήνει αμφιβολίες;)].

Το μαζικό κίνημα οφείλει να επαγρυπνεί διαρκώς απέναντι σε μεθοδεύσεις -όπως είναι ο σταθμός μέτρησης- που εκσυγχρονίζουν και καθιστούν επιχειρησιακά τη βάση της Σούδας πιο αποφασιστικής σημασίας από ποτέ άλλοτε. Πρέπει να ζευγαρώνει την αντίσταση του κατά των μέτρων που του ρημάζουν το παρόν και το μέλλον με την προσπάθεια του να μπει φραγμός σε υπολογισμούς οι οποίοι απειλούν να εγκλωβίσουν τη χώρα μας σε απίστευτες περιπέτειες. Υποκινούμενες από τους πρόξενους μιας προσφυγικής τραγωδίας βιβλικών διαστάσεων και παράλληλα πυρπολητές της παγκόσμιας ειρήνης. Ας κεράσει λοιπόν ο λαός μας τον ασπόνδυλο υποτακτικό των φονιάδων των Σύριων και των αρπάγων του ιδρώτα των Ελλήνων εργαζόμενων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων Τσίπρα όχι το τσίπουρο της συνδιαλλαγής, αλλά το πικρό ποτήρι της παλλαϊκής και ασυμβίβαστης αντίστασης κατά της βάναυσης πολιτικής κεφάλαιου και ιμπεριαλιστών. Ας παγώσουν στο πρόσωπο του με τον ασυνθηκολόγητο ξεσηκωμό όλων μας τα χαμόγελα ευαρέσκειας για τη θετική για αυτόν και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί πορεία που τείνει (αν και τίποτα ακόμη δεν είναι προεξοφλημένο παρά τις αλλεπάλληλες τρικλοποδιές) να πάρει το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η απόγνωση και η αγανάκτηση του λαού να μετατραπεί σε ανησυχία και τρόμο στα πρόσωπα όλων των πολύχρωμων εχθρών του. Η αισιοδοξία τους πηγάζει ως επί το πλείστον από την έλλειψη ταξικής συνείδησης, αυτοπεποίθησης και συντονισμού του αντίπαλου και υπό ανηλεή διωγμό λαού, καθώς και από την παραλυτική επίδραση των ρεφορμιστών και λιγότερο από την εφαρμογή ανοικτών κατασταλτικών πρακτικών. Η ελπίδα τώρα της κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα καλλίτερο αύριο προϋποθέτει την επ` ακριβώς αναίρεση των προηγούμενων ανασταλτικών παραγόντων. Στόχος πράγματι αρκετά δύσκολος. Η παραίτηση όμως κοστίζει αβάστακτα. Ήδη οι αγρότες το κατανόησαν βαθιά και παραμένουν στους δρόμους και επιμένουν να μάχονται για τα δίκια τους. Η μοναδική ταυτόχρονα διαδικασία που υποχρεωτικά πρέπει να ξεδιπλώσει ο λαός ώστε να αποτρέψει την προοπτική Συριοποίησης του, είναι η ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Έτσι το Αιγαίο δεν θα κινδυνεύει να μετατραπεί κάποτε σε λουτρό αίματος, αλλά θα καταστεί μια όαση συναδέλφωσης και συμμαχίας των λαών κατά των κοινών τυράννων τους.

Η εξάρτηση και τα μνημόνια είναι αχώριστα αδέλφια. Το ίδιο επιβάλλεται να είναι και η πάλη μας κατά τους. Κλιμάκωση του αγώνα κατά του μνημονιακού τυφώνα.

Να μη ξεκινήσει η προβλεπόμενη εγκατάσταση. Όχι στην συνεχή αναβάθμιση των βάσεων. Όχι στο φτιάξιμο καινούργιας. Έξω οι βάσεις του πολέμου.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Μέτωπο λαών για να σταματήσει αμέσως ο άδικος και αιματηρός πόλεμος .

* Μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Χανίων και της ΛΑ-ΑΑΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...