Στην άμεση ανάγκη τερματισμού της σύρραξης στη Συρία ως προϋπόθεση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς και στις προτάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας των Μεσογειακών Χωρών, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη 10η Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου που έγινε στα Τίρανα ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης τονίζοντας, μεταξύ άλλων και τα εξής :
«Σήμερα η Ευρώπη των ανθρωπιστικών παραδόσεων συγκρούεται με την Ευρώπη της ξενοφοβίας . Την ίδια στιγμή χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου .
Γιαυτό και όλες οι χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τις εικόνες που βλέπουμε στο Αιγαίο. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε την πρωταρχική αιτία αυτής της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων. Με άλλα λόγια, να βρεθεί ειρηνευτική λύση στη Συρία.»
Ο κ. Μπαλωμενάκης συνόψισε τις προϋποθέσεις για τη ειρήνευση στη Συρία ως εξής:
«Καμία από τις γειτονικές χώρες να μην επιδιώξει να αποσπάσει εδάφη από την Συρία. Ο αυτοπροσδιορισμός των κατοίκων που έως σήμερα ζούσαν στη χώρα να αποτελέσει σταθερή βάση της συμφωνίας. Διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα της Συρίας. Η χώρα να βοηθηθεί με επείγουσα ανθρωπιστική και υλικοτεχνική βοήθεια να αποκαταστήσει σε βάθος εύλογου χρόνου τις κρατικές της δομές. Μετά την επίτευξη της εκεχειρίας όλες οι ναυτικές δυνάμεις τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο να απομακρυνθούν αμοιβαία.»
Τέλος , ο Χανιώτης Βουλευτής αναφέρθηκε θετικά στα θέματα της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών, ειδικότερα στην ιδέα να δημιουργηθούν μια Μεσογειακή ζώνη ελεύθερου εμπορίου, Μεσογειακή Τράπεζα,και να ερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασιών των μικρών επιχειρήσεων, προτείνοντας μάλιστα – ως γενική δοκιμή βιωσιμότητας – η προσπάθεια να αρχίσει ανάμεσα στα μεσογειακά νησιά, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:
«Οι Μεσογειακές χώρες που ανήκουν στην ΕΕ είναι λιγότερες στον αριθμό σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Λεκάνης. Και δεν είναι από τις πλουσιότερες της Ένωσης. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ανταλλαγών δεν συγκρούεται αναγκαστικά με τους κανονισμούς και τις ιδιαιτέρες επιδιώξεις της ΕΕ στην περιοχή. Μπορούμε -εργαζόμενοι συστηματικότερα- μέσα από σαφώς οριοθετημένους κανόνες να κάνουμε πράξη στη σύγχρονη εποχή , ό,τι για αιώνες γινόταν στη Μεσόγειο: Ανταλλαγή ανθρώπων και αγαθών με στόχο την κοινή ευημερία.»
Έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, τα ποσοστά συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης για τις τρεις…
Με τον Ντόναλντ Τραμπ έτοιμο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σε λίγες εβδομάδες και την οικονομία στην…
Με τη βοήθεια εκατοντάδων παιδιών και πλήθος κόσμου κατάφερε να «σώσει» τα φετινά Χριστούγεννα ο…
Το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου έλαβε μια 53χρονη Αμερικανίδα, η οποία αναρρώνει μετά τη μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο…
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών καθώς επίσημο έγγραφο της χημικής υπηρεσίας Πειραιά, το οποίο…
Απερίγραπτη οργή και θλίψη επικράτησε στην κηδεία της 36χρονης που δολοφονήθηκε άγρια το μεσημέρι της…
This website uses cookies.