21.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

“Άμεση ανάγκη τερματισμού της σύρραξης στη Συρία”: Παρέμβαση του Αντώνη Μπαλωμενάκη στη Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Ημερομηνία:

Στην άμεση ανάγκη τερματισμού της σύρραξης στη Συρία ως προϋπόθεση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς και στις προτάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας των Μεσογειακών Χωρών, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη 10η Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου που έγινε στα Τίρανα ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης τονίζοντας, μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Σήμερα η Ευρώπη των ανθρωπιστικών παραδόσεων συγκρούεται με την Ευρώπη της ξενοφοβίας . Την ίδια στιγμή χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου .

Γιαυτό και όλες οι χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τις εικόνες που βλέπουμε στο Αιγαίο. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε την πρωταρχική αιτία αυτής της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων. Με άλλα λόγια, να βρεθεί ειρηνευτική λύση στη Συρία.»

Ο κ. Μπαλωμενάκης συνόψισε τις προϋποθέσεις για τη ειρήνευση στη Συρία ως εξής:

«Καμία από τις γειτονικές χώρες να μην επιδιώξει να αποσπάσει εδάφη από την Συρία. Ο αυτοπροσδιορισμός των κατοίκων που έως σήμερα ζούσαν στη χώρα να αποτελέσει σταθερή βάση της συμφωνίας. Διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα της Συρίας. Η χώρα να βοηθηθεί με επείγουσα ανθρωπιστική και υλικοτεχνική βοήθεια να αποκαταστήσει σε βάθος εύλογου χρόνου τις κρατικές της δομές. Μετά την επίτευξη της εκεχειρίας όλες οι ναυτικές δυνάμεις τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο να απομακρυνθούν αμοιβαία.»

Τέλος , ο Χανιώτης Βουλευτής αναφέρθηκε θετικά στα θέματα της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών, ειδικότερα στην ιδέα να δημιουργηθούν μια Μεσογειακή ζώνη ελεύθερου εμπορίου, Μεσογειακή Τράπεζα,και να ερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασιών των μικρών επιχειρήσεων, προτείνοντας μάλιστα – ως γενική δοκιμή βιωσιμότητας – η προσπάθεια να αρχίσει ανάμεσα στα μεσογειακά νησιά, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Οι Μεσογειακές χώρες που ανήκουν στην ΕΕ είναι λιγότερες στον αριθμό σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Λεκάνης. Και δεν είναι από τις πλουσιότερες της Ένωσης. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ανταλλαγών δεν συγκρούεται αναγκαστικά με τους κανονισμούς και τις ιδιαιτέρες επιδιώξεις της ΕΕ στην περιοχή. Μπορούμε -εργαζόμενοι συστηματικότερα- μέσα από σαφώς οριοθετημένους κανόνες να κάνουμε πράξη στη σύγχρονη εποχή , ό,τι για αιώνες γινόταν στη Μεσόγειο: Ανταλλαγή ανθρώπων και αγαθών με στόχο την κοινή ευημερία.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...