21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων – Προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ

Ημερομηνία:

Για την άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων δεσμεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM, επισημαίνοντας ότι αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφιστούν οι οφειλέτες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισροής των χρημάτων.

Όσον αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών και τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας έως 300.000 με εισοδηματικές προϋποθέσεις. Για εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και έως 50.000 το 20%. Ενδιάμεσος φορέας θα αναλάβει, στο 50% της αξίας τους, τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Προχωρεί το νομοσχέδιο και για τις 100 δόσεις, ενώ θα δίνεται μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιών 17 προσώπων για αδικήματα φοροδιαφυγής.

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: Όροι και προϋποθέσεις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού τα όρια θα τεθούν για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα είναι τα εξής:

  • Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ
  • Καταθέσεις έως 50.000 ευρώ
  • Αντικειμενική αξία ακινήτου πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ
  • Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος ενεργός στη ρύθμιση εάν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει το 10% του εισοδήματός του στις τράπεζες ενώ αν το εισόδημα ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλει θα αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργείου επόμενο βήμα θα αποτελέσει η κατάθεση σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 85. δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η λύση που προκρίνει το υπουργείο για τα στεγαστικά είναι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φορέα ο οποίος θα αγοράσει από τις τράπεζες προβληματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει η κυβέρνηση στον φορέα αυτόν θα μεταφερθούν περίπου 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να γίνει αγορά των δανείων σε ποσοστό μικρότερο από την αντικειμενική αξία (για παράδειγμα 30%).

Από εκεί και πέρα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση η οποία θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τον νόμο Δένδια. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για τη ρύθμιση αυτή θα υπάρχουν βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών, στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμη είναι πιθανό να υπάρξουν και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...